Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Mé limity jsou mnohem dál, ale nestojí mi za to je testovat, říká světový král Ironmanů

Hrana Tomáše Vzorka: Rozhovory s lidmi, kteří se ocitají na hraně. Tentokrát s králem Ironmanů Petrem Vabrouškem.Video: Tomáš Vzorek, Youtube.com

V Česku je řada extrémních sportovců, ale jen jeden, který zaběhl sedm maratonů za sedm dnů a každý z nich na jiném kontinentu. A skončil na celkovém druhém místě.

Článek

Jeden den si dával pozor, aby nedostal úpal v africkém vedru, druhý den se víc bál ledních medvědů. „To umístění mě ale i trochu mrzí, protože s tím časem, který jsem měl, bych kterýkoliv jiný ročník vyhrál,“ říká v rozhovoru pro Televizi Seznam Petr Vabroušek.

Německý triatlonový server jej označil za Krále Ironmanů. Během své bohaté kariéry se už více než stokrát umístil v elitní desítce na prestižních světových závodech, na svém kontě má desítky titulů nebo přinejmenším medailových umístění.

Sám je přesvědčen, že svým fyzickým možnostem se nepřiblížil – a ani se o to nehodlá pokoušet.

„Je to věc priorit, pro mě je prioritou spokojená rodina. Musel bych je minimálně na čas opustit a věnovat se jen tréninkům, ale to mi za to rozhodně nestojí,“ říká.

I přesto se jeho úspěchy dají už jen těžko spočítat. „Myslím, že jsem našel docela dobrou rovnováhu mezi tréninkem a rodinou. Také není nikde psáno, že kdybych skutečně trénoval dvakrát tolik, že bych byl dvakrát lepší. Třeba by to vedlo naopak k destrukci organismu,“ dodává Vabroušek.

Vyzkoušel si celou řadu skutečně extrémních závodů – nejen délkou, ale především podmínkami. Běžel pouští i arktickou krajinou, trpěl dehydratací, ale i odolával krutému mrazu. Jak se člověk stane extrémním závodníkem? Za jak dlouho se na takové závody dokáže připravit a co to obnáší? Celý rozhovor s Petrem Vabrouškem najdete v úvodním videu.

Pořad Hrana Tomáše Vzorka se vysílá každou sobotu ve 20 hodin na TV Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Související témata:
Petr Vabroušek

Doporučované