Hlavní obsah

Marvanová versus Čunek. Kdy se oběti zkrachovalého H-Systemu dočkají spravedlnosti?

Duel Hana Marvanová versus Jiří Čunek.Video: Martina Spěváčková., Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér, prezident, řada politiků i někteří soudci. Ti všichni v posledních dnech promluvili ke kauze zkrachovalé společnosti H System. Reagovali tak na rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten nařídil členům bytového družstva Svatopluk, kteří si dostavěli byty svépomocí, aby se vystěhovali z bytů v Horoměřicích. Má se tak uspokojit část pohledávek ostatních klientů H Systemu. Soudce verdikt odůvodnil tím, že šlo o hledání nejlepší z nejhorších variant. V médiích pak od některých aktérů padala slova o tom, že do aféry by se měl vložit stát. Mají se ale politici míchat do rozhodnutí nezávislých soudů?

Článek

Diskutovali právnička Hana Marvanová, která se kauze dlouhodobě věnuje a za koalici STAN a TOP 09 bude kandidovat v komunálních volbách v Praze, a hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL, který obhajuje senátorské křeslo v říjnových volbách do Senátu.

Hana Marvanová, která se aférou H-Systemu zabývá víc než dvacet let a zastupovala část klientů, mluví o tom, že by do celého případu teď měl vstoupit stát. „Když stát selhal, a selhává doteď - amnestií pro podvodníky a nekonečnými průtahy, musí nést odpovědnost a částečně odškodnit oběti. Klienti H-Systemu už nejsou jen oběti podvodu spáchaného manažery H-Systemu, ale jsou oběti nefungujícího státu a justice po dobu dvaceti let,“ napsala Marvanová na svůj twitterový účet.

Ke kauze se také dlouhodobě vyjadřuje senátor a hejtman Jiří Čunek. Ten v aféře podal i několik trestních oznámení. Kritizoval údajně nízkou prodejní cenu některých bytů, za kterou je prodával konkurzní správce. Jedno z oznámení mířilo i na Hanu Marvanovou. V týdnu se také spolu s premiérem sešel s konkurzním správcem Josefem Monsportem a zástupci bytového družstva Svatopluk.

V kauze stavební firmy H-System přišlo minimálně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Společnost skončila v roce 1998 v konkurzu. O rok později obvinila policie zakladatele firmy Petra Smetku a další manažery z podvodu, Smetka byl v roce 2006 odsouzen ke 12 letům vězení. Trestní řízení s ostatními obžalovanými se pak táhlo až do roku 2013, kdy ho zastavila amnestie.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal v úterý vyjádřil názor, že do případu H-Systemu musí nyní vstoupit stát a odškodnit poškozené. Právě Nejvyšší soud vydal minulý týden rozhodnutí, podle nějž má část klientů zkrachovalé firmy do měsíce vyklidit domy spadající do konkurzní podstaty, které si dostavěli svépomocí. Soudy přitom předtím v roce 2015 pravomocně dospěly k opačnému závěru.

Reklama

Doporučované