Článek
Hygienici prozatím jen potvrdili, že zdrojem nákazy byla tortila s kuřecím kebabem a zeleninou. Jakým způsobem se do ní bakterie zlatého stafylokoka, která lidem způsobila zažívací potíže, dostala, ještě neprozradili. Na jejich verdikt čekají i policisté, kteří zatím nepodezírají žádnou konkrétní osobu.
Majitel bistra Maxim v centru Hradce Králové provozuje dvě rychlá občerstvení. To, ve kterém k nákaze došlo, je už měsíc zavřené. „Bude se otevírat pravděpodobně příští měsíc. Vyšetřování ještě není ukončené, kdo sem nákazu přinesl, ještě nevíme,” uvedl Vladimir Angelkovik, který bistra už deset let provozuje.
Aféra, která jeho bistro „proslavila” po celé republice, prý vliv na prodej neměla, lidé k němu na gyros, kebab nebo tortilu chodí dál. „Podporu nám vyjadřuje hodně lidí. Hlavně stálí zákazníci, kteří k nám chodí už přes deset let,” řekl majitel občerstvení.
Problémy po snězení tortily mělo 81 lidí, 57 z nich skončilo v hradecké fakultní nemocnici, dva lidé měli kvůli přidruženým onemocněním těžší průběh a v nemocnici si poleželi déle. Bakterii zlatého stafylokoka mohl do masa zanést kdokoliv, kdo s ním manipuloval. Dostat se do něj mohla z drobné zhnisané ranky na ruce.
Pokud policisté pachatele zjistí, hrozí mu až půl roku ve vězení za přečin ohrožení zdraví závadovými potravinami.