Hlavní obsah

Částečné zatmění Měsíce v superúplňku vyhlížejte ve středu nad ránem

Foto: Unsplash.com / Victor Serban

Příklad částečného zatmění Měsíce. Ve středu bude k vidění zemský stín v jeho horní části.

Ve středu 18. září můžeme v časných ranních hodinách pozorovat částečné zatmění Měsíce. V zemském stínu zmizí necelých devět procent měsíčního kotouče. Zajímavostí ale bude, že nebeský jev proběhne v takzvaném superúplňku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdy nastane a jak bude vypadat?

Zemský stín se na našem nejbližším kosmickém sousedu objeví 18. září chvilku před čtvrt na pět ráno. Takže kdo chce vidět toto nebeské divadlo celé, musí si přivstat.

„Asi 20 minut před začátkem této fáze už bude patrné, že se něco děje. Horní polovina měsíčního kotouče bude o trochu tmavší než spodní,“ popisuje průběh zatmění Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd. Jedná se o fázi takzvaného polostínového zatmění.

Do maximální fáze se zatmění dostane ve 4:44 hodin, kdy se do stínu zanoří 8,5 procenta průměru disku Měsíce, a to v horní části. Pro úspěch pozorování bude potřeba bezoblačné počasí.

Přestože je zatmění Měsíce, a to i částečné, dobře vidět pouhýma očima, vyplatí se použít malý dalekohled. „Pokud si jej vezmeme na pomoc, uvidíme v něm i měsíční krátery a také lépe postup zemského stínu přes ně,“ doplňuje Pavel Suchan. S dalekohledem také můžete pozorovat, že zatemněná část měsíčního kotouče není úplně černá.

Tohle zatmění bude sice malé, za pozornost ale rozhodně stojí. I proto, že se koná během takzvaného superúplňku. Tedy v moment, kdy se Měsíc nachází v úplňku a zároveň se z celého roku nejvíce přiblíží Zemi. Přestože má tento fakt vliv na zdánlivou velikost i jas Měsíce, pouhým okem tyto změny nelze rozlišit.

Jak často zatmění Měsíce nastává?

Zatmění Měsíce nejsou zcela pravidelná. „Jsou ale běžnější než ta sluneční, protože pokud dochází k zatmění Měsíce, vidí to lidé z celé strany Země, kde je právě Měsíc nad obzorem,“ vysvětluje astronom Suchan. K zatmění Měsíce může dojít na světě čtyřikrát do roka, většinou však bývají jedno nebo dvě za rok. V některých letech naopak nenastává vůbec.

Foto: Zdeněk Bardon

Částečné zatmění Měsíce objektivem astrofotografa Zdeňka Bardona.

Zatmění Měsíce v příštích letech

Příští rok budou k vidění hned dvě zatmění Měsíce. Částečné v tuzemsku nastane 14. března 2025 a úplné zatmění viditelné z České republiky proběhne 7. září 2025. „Půjde o úplné zatmění viditelné z České republiky od ledna 2019, tedy po dlouhých šesti letech a osmi měsících, a bude poslední až do prosince 2028,“ říká Suchan.

Po úplném zatmění Měsíce 31. prosince 2028 se na nás ale usměje štěstí. Kdo by o silvestrovské noci příležitost propásl, kochat se úplným zatměním bude moci ještě 26. června a 20. prosince roku 2029.

I při úplném zatmění Měsíc nezmizí

Pozorování zatmění Měsíce je vždy vázáno na úplněk. Slunce, Země vrhající stín a Měsíc jsou totiž při tomto jevu v jedné přímce – Měsíc je tedy od Země přesně na opačné straně než Slunce.

Možná vás napadne, že by k zatměním Měsíce mělo docházet při každém úplňku, když se náš souputník dostává za Zemi a Slunce. Oběžná dráha Měsíce je ale vůči oběžné rovině naší planety kolem Slunce skloněna o zhruba pět stupňů. Proto je běžné, že Měsíc zemský stín velmi často mine.

Podle toho, jakou částí zemského stínu Měsíc prochází, rozlišujeme tři typy zatmění: úplné, částečné a polostínové. Úplné zatmění je nejpůsobivější, a to hlavně díky zabarvením, které jej provází. Je to způsobeno refrakcí slunečního světla v horních vrstvách zemské atmosféry. Paprsky ohnuté v atmosféře Měsíc osvětlí natolik, že je stále slabě vidět. Ani úplně zatměný Měsíc tak z oblohy vlastně nezmizí.

Druhy zatmění Měsíce

  • Polostínové – vypadá, jako by někdo měsíční úplněk z okraje začadil černým kouřem. Nastává, když se měsíční úplněk nachází nedaleko vnějšího okraje zemského stínu, laik ho nemusí zaznamenat.
  • Částečné – měsíční kotouč je zčásti plně ponořen v zemském stínu, předtím a potom nastává polostínová fáze.
  • Úplné – úplněk se celý ponoří do zemského stínu, může to trvat několik minut i více než půl druhé hodiny. Předtím a potom nastávají fáze polostínová a částečného zatmění.

Zdroj: astro.cz

Protože nejméně se láme červené světlo a ostatní barvy spektra se rozptýlí, má Měsíc při zatmění většinou narudlou barvu. Nemusí tomu tak být vždy, tento jev řídí především stav zemské atmosféry. Nejvíce mohou zabarvení ztemnělého úplňku ovlivnit prachové proudy vzniklé při sopečných erupcích, v takovém případě může být Měsíc velmi tmavý.

Pozoruhodné může být také duhové zabarvení na počátku a před koncem fáze úplného zatmění, které má na svědomí ozon. Ten může k načervenalému zabarvení dodat světle šedý až namodralý nádech.

Doporučované