Hlavní obsah

Nelekněte se, mládnu. Jak funguje nový trend tejpování obličeje

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Chcete vypadat stále mladě? Zapomeňte na bolest, jehly či řezání. Sítěmi i kosmetickými salony se jako smršť šíří omlazování obličeje lepením speciálních pásek. Vyzkoušeli jsme, že dokážou opravdu viditelně a přirozeně ubrat roky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jako sportovkyně jsem si vždycky myslela, že barevné tejpy – tedy speciální barevné pásky, které se lepí různě po těle – mi pomůžou jen od bolesti kolen, svalů a podpoří regeneraci. Což musím potvrdit, že při správném a odborném nalepení fakt funguje. Jenže světe div se, ony se dají také lepit na tvář.

Cože? Náplasti na tvář? Není to zase nějaký módní výstřelek? A tak jsem začala zjišťovat víc. Kosmetických trendů je spousta a některé jak rychle přijdou, tak zase rychle odejdou. Většinou k nám míří z kosmetických velmocí z Asie – jako například z Jižní Koreje, kde se ženy nebojí při své každodenní pleťové rutině klidně použít i dvanáct kroků s různými produkty za sebou. Jak jsem ovšem zjistila, face taping, jak se tejpování obličeje odborně říká, žádným takovým výstřelkem není.

Tejpování obecně vypadá jako supermoderní technika, která dokáže přirozeně omladit bez nutnosti jakýchkoliv invazivních zákroků. Avšak není to vlastně ve světě až tak žhavá novinka. Její kořeny mají dokonce tisíciletou tradici – už staří Egypťané a Řekové používali látkové pásky k fixaci těla.

Kineziologické tejpování v moderním pojetí ovšem pochází z Japonska, kde Kinesio Taping před 35 lety vynalezl japonský chiropraktik Kenzo Kase. Inspirovala ho kineziologie, což je věda zabývající se lidským pohybem. Kase tím způsobil revoluci v rehabilitaci a sportovní medicíně.

A jelikož i na obličeji jsou svaly, postupem času se tato technika začala používat také k estetickým účelům, protože měla viditelné výsledky. Z Asie se tejpování obličeje rozšířilo do USA a teprve až pak do Evropy.

Mračivka a noční mimika

Na obličeji máme přes 50 svalů, a tak tejpování funguje podobně jako jinde na těle. Podle Simony Rydlové, známé lektorky obličejové jógy ze studia Face Yoga by Simona, je důležité svaly obličeje cvičit stejně jako u těla. „O svoje tělo se pravidelně staráme, chodíme cvičit a na masáže, ale na obličej používáme většinou jen krémy. Je to, jako bychom oddělili hlavu od těla, ale přitom vše spolu souvisí,“ říká Rydlová.

Svaly na obličeji nekončí vlasovou linií, ale upínají se až na hrudní kosti a na krční páteři. Proto se obličejové tejpy používají na stejném principu jako na těle. Ale s tím rozdílem, že na obličeji je pleť jemnější a citlivější a na obličeji se nesmí natáhnout, na rozdíl od aplikace na tělo. „Každý milimetr je znát, tak tam je to takové spíš vyšívání. A stejně jako funguje obličejová jóga, face tejpy jsou jejím skvělým doplňkem,“ vysvětluje Rydlová.

Tejpování obličeje je tak rychlým, přirozeným a neinvazivním způsobem omlazení obličeje přirozenou cestou. Tejp „zastaví“ mimiku a v místech nalepení vyhladí vrásky, sval se pod tejpem také regeneruje. „Tato technika využívá principu svalové paměti a pracuje s polohou svalů. Když ho správně aplikujete na určité partie obličeje, svaly si tuto novou polohu zapamatují a postupně se budou přizpůsobovat, což může vést k výraznějšímu a mladšímu vzhledu,“ vysvětluje Pavla Skolil, lektorka face fitness a zakladatelka pražské Face Fitness akademie, která tejpování obličeje často využívá a také ho školí.

Velkou výhodou této metody je, že tejp můžete aplikovat večer před spaním a nechat ho působit během spánku. Takže pracuje, i když odpočíváte. „Mimika k nám patří a pomocí ní vyjadřujeme i svoje emoce. Avšak v noci je to ještě mnohem výraznější než přes den a hlavně je nevědomá, takže nejde kontrolovat. A právě tejpem ji lze ‚zastavit‘. Ženy, které mají například mračivku (o ní více dále v článku – pozn. red.), mi potvrdily, že ráno je vždy výraznější než večer. Což je důkazem toho, že mimika v noci je mnohem intenzivnější,“ vysvětluje Pavla Skolil.

Citlivá pleť každou pásku nesnese

Jako kosmetický maniak jsem musela přijít na to, co na tom všichni vidí, a tak jsem se to tedy jala vyzkoušet. Samozřejmě mi hned vyvstala otázka, jaké tejpy si mám na obličej dát – jestli to můžou být ty, co používám na tělo, nebo ty speciální na obličej.

V tom nejsou odborníci za jedno. Například Simona Rydlová tvrdí, že stačí běžné kineziotejpy. Avšak Pavla Skolil radí používat vždy speciální bavlněný tejp vhodný k tejpování obličeje – obsahuje hypoalergenní lepidlo, které je jemné a nedráždí pleť. Reakce na tejp nemusí vzniknout ihned, navíc každá část obličeje na něj může reagovat i jinak, proto Pavla Skolil dává důraz na výběr vhodných tejpů.

Já to chtěla zkusit hned, a tak jsem prostě vzala, co jsem měla doma. Co budu tejpovat? Nejvíce žen asi řeší takzvanou mračivku neboli vrásku hněvu, což je rýha na čele, která vede mezi obočím. Často vzniká právě přehnanou mimikou. Vyhladit lze ale i nosoretní rýhy a vrásky okolo rtů, nadzvednout konturu obličeje, upravit druhou bradu. A mimo obličej lze podobně kosmeticky upravit i krk či dekolt.

Vrásku na čele nemám, ale rýhy okolo nosu ano – takže volba byla jasná. Nejlepším časem, kdy se doporučuje tejpovat, je večer. Přece jen ne každý chce chodit s páskami na obličeji, i když existují i v tělové barvě.

Před použitím tejpů na obličej je ovšem vhodné si udělat test snášenlivosti. Stačí ustřihnout malý čtvereček a nalepit si ho třeba za ucho a dvacet minut počkat, co to s kůží udělá po odlepení. Pokud je kůže červená a svědí, je nutné pásku vyměnit za jinou značku, která nebude dráždit. Na stříhání je vhodné mít rovné ostré nůžky určené jen pro tuto činnost. Jiné nůžky, které používáte v domácnosti, můžou být plné bakterií a ty na pleti fakt nechceme.

Lepit až po vsáknutí krémů

Pavla Skolil radí tejpování jednoduše zařadit do večerní rutiny, která zabere jen pár minut. Ale nejlepší je to ze začátku aplikovat, nikoliv hned na celou noc, ale na zkoušku jen dvě, tři hodiny přes den. Vždycky je nutné tejpy lepit až po kosmetické rutině, jakmile se vše vsákne. Pokud potřebujete jít spát a nemáte čas čekat, než se vstřebají krémy, odsajte si místo, kde chcete lepit papírovým ubrouskem.

Lepit je tedy potřeba na odlíčený, čistý obličej, který je ošetřený i péčí. Tak fajn, ale hned mě napadlo: jak může páska držet na namazané pleti, která bude mastná? Může a drží dobře, bez zmíněné péče a přípravy by to ani nešlo, tvrdí Simona Rydlová.

Pleť je nutné před nalepením tejpy také rozmasírovat, protože sval se nesmí zalepit v napětí, musí být uvolněný a relaxovaný. Dá se to udělat buď masáží prsty, nebo speciálními gumovými baňkami. Plno návodů lze najít také na internetu. Jenže nemůžu si sama špatným postupem uškodit? „Určitě je nutné ovládat zásady a principy metody tejpování obličeje. Když nevíte, jak s tejpem pracovat, můžete si více uškodit než pomoci,“ varuje Pavla Skolil. Doporučuje navštívit kurz tejpování obličeje, nebo si s odborníkem domluvit individuální konzultaci. Odborník vás nejen metodu naučí, ale naučí vás tejpovat přímo váš obličej.

Já jsem si řekla, že napoprvé to zkusím podle videonávodu sama. Dodržela jsem všechny postupy, tejpy jsem si nastříhala, zakulatila rohy, aby se neodchlipovaly. Na obě tváře jsem si nalepila pásky ve tvaru vějířků, které jsem ještě v místě od chřípí nosu směrem k vnějšímu koutku rtů nalepila směrem dolů.

Vypadala jsem jak indián na válečné stezce, avšak pocit okamžitě zajímavý. Připadalo mi, jako by se mi obličej „natahoval“, ale příjemně. I když se radí začínat kratší dobou, já to tak nechala dvě hodiny. Před sundáním jsem pak pásky namočila – jdou tak lépe a jednodušeji odlepit.

Efekt byl viditelný – moje tvář byla hladší a měla jsem obdobný pocit, jako bych šla od kosmetičky. A cítila jsem i svaly, jako bych je předtím pěkně procvičovala. Bavilo mě to a řekla jsem si, že to určitě budu zkoušet dál, ale raději už pod odborným vedením.

Změny jsou vidět už po měsíci

Pokud znáte techniku tejpování, výsledky jsou velmi rychlé, zejména na zmiňované vrásce hněvu. Už po měsíci určitě uvidíte efekt, protože sval je schopný si zapamatovat to, co po něm chcete – například zvednout horní víčka. Pak to stačí svalu připomenout tak dvakrát až třikrát týdně. To platí u mimických vrásek, protože zejména nevědomými, nočními grimasami se vrásky ještě prohlubují. Pavla Skolil radí například u genetických vrásek, jako je mračivka, po 30denní kúře tejpovat pak ještě i obden. Mezi svými klientkami má i mladé ženy, které mají mračivku na základě genetiky. Ty musejí být důslednější a tejpování si zařadit do své denní rutiny – třeba i pod kšiltovku na běhání.

„Nejsme stejní a tejpování je potřeba vždy přizpůsobit individuálně každému zvlášť. Zajímavý je třeba příklad dentální hygienistky, která v práci nosí každý den pod čepičku tejp, který nikdo nevidí. A ona je šťastná, protože ve svých 47 letech přešla z botulotoxinu na tejpování, oblíbila si také face fitness a její obličej se změnil,“ říká z vlastní zkušenosti odbornice.

Simona Rydlová zase ráda nosí tejpy i přes den třeba na řízení do auta. Třeba když ví, že bude řídit proti slunci, protože při tom často mračí čelo. „Zatejpované čelo je i po tomto řízení hladké a pleť zrelaxovaná, prostě to i takto krátkodobě funguje,“ dává tip Rydlová.

Pokud tedy chcete stárnout přirozeně a jsou vám blízké přirozené principy těla, je tejpování obličeje skvělou doplňkovou volbou třeba k obličejové józe a ke každodenní péči. Každopádně já teď tejpy budu lepit nejenom na svaly, ale možná mě uvidíte běhat s barevnými páskami na pleti. Tak se mě prosím nelekněte – právě totiž mládnu.

Související témata:
Tejpy

Doporučované