Hlavní obsah

Noční divadlo je tady. Perseidy nejlépe uvidíte v noci z pondělka na úterý

Foto: unsplash.com

Meteorický roj Perseid bude letos k vidění v noci z 12. na 13. srpna.

Každoroční světelná podívaná v podobě Perseid nejvíce rozzáří oblohu v noci z 12. na 13. srpna. Právě na pondělní večer také řada hvězdáren připravila komentované pozorování spolu s doprovodným programem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Říká se jim slzy svatého Vavřince. Tento světec zemřel v polovině třetího století mučednickou smrtí v době pronásledování křesťanů Římany. Výročí jeho smrti připadá na 10. srpna. Už tehdy si údajně lidé všimli, jak z nočního nebe „pláčou“ Perseidy.

Že se jedná o každoročně se opakující jev, vědci zjistili až v 19. století. Italský astronom Giovanni Schiaparelli našel přímou spojitost meteorů s kometami a určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle.

Letos je tento oblíbený meteorický roj na zdejší noční obloze pozorovatelný už od 17. července a k vidění bude až do 24. srpna. Očekávané maximum ale připadá na 12. srpna odpoledne. Ve dne samozřejmě pozorování Perseid není možné, zvýšená aktivita roje je však několik dní okolo maxima.

Hvězdárny po celé republice tradičně pořádají komentované pozorování Perseid s odborným výkladem. Nejčastěji mají tyto akce naplánované právě na noc z 12. srpna na 13. srpna. Některé ale i dříve.

Kde letos pozorovat Perseidy

V době maxima meteorického roje pořádají hvězdárny po celé republice komentované pozorování Perseid.

Hvězdárna Žebrák, pátek 9. srpna

Hvězdárna Jičín, sobota 10. srpna

  • Od 20:00 bude probíhat na terase hvězdárny koncert kapely Brnkačka. V sále se budou v průběhu večera promítat filmy s astronomickou tematikou. K dispozici bude i občerstvení. Vstupné dobrovolné. Více informací na stránkách hvězdárny.

Hvězdárna a planetárium Uherský Brod, pondělí 12. srpna

Hvězdárna Vsetín, pondělí 12. srpna

Planetárium Ostrava, pondělí 12. srpna

  • Na programu večera je prohlídka expozic od 19:00 s přednáškou. Pozorování Perseid od 22:00. V amfiteátru budou k dispozici i lehátka, nebo je možné si s sebou vzít vlastní karimatku a spacák. Základní vstupné 200 Kč. Rezervace na stránkách planetária.

Roj Perseid bývá v Česku vidět každý rok. Ale nakolik dobře, to záleží na aktuálním počasí a také na fázi Měsíce. Letos by jeho svit měl pozorování roje narušit jen částečně z kraje noci. „Měsíc bude 12. srpna kolem první čtvrti, to znamená, že ozdobí oblohu po setmění, ale brzy zapadne a pozorování meteorů nebude rušit,“ ubezpečil Pavel Suchan. Na noční oblohu bychom tak měli s očekáváním koukat třeba až kolem půlnoci i později.

Pro sledování úkazu není třeba dalekohled – je k vidění pouhýma očima. Za nejlepšími podmínkami k pozorování je vhodné se vypravit daleko od měst do přírodního prostředí, ideálně do takzvané oblasti tmavé oblohy. V Česku jsou vyhlášené tři.

Oblasti tmavé oblohy v ČR

  • Jizerská – první mezinárodní park tmavé oblohy na světě, při česko-polské hranici, část Jizerských hor mezi vrchy Smrk a Tkacka Góra – mapa
  • Beskydská – druhý mezinárodní park tmavé oblohy na světě, při česko-slovenské hranici, část Moravskoslezských Beskyd mezi Kněhyní a Lysou horou na beskydském hřebeni a Makovem a Turzovkou na slovenské straně – mapa
  • Manětínská – na pomezí Karlovarského a Plzeňského kraje mezi Manětínem, Úterým a Žluticemi – mapa

Proč se jim říká Perseidy?

Název Perseidy nesou podle souhvězdí Persea, které je takzvaným radiantem roje. Radiant je bod, z něhož meteory vlivem perspektivy zdánlivě vylétají. Pronikají totiž do atmosféry z jednoho směru a při pozorování ze země vzniká podobný optický jev jako třeba při pohledu na koleje ubíhající do dálky.

Souhvězdí Persea se na obloze nachází pod známým a snadno vyhledatelným souhvězdím Kasiopeji, které tvarem připomíná písmeno W. Persea nad českým územím vůbec nezapadá, proto jsou meteory k vidění celou noc.

Uvidíte-li hvězdy „padající“ zdánlivě odjinud, nebude se jednat o Perseidy. V polovině srpna jsou aktivní i jiné, méně známé meteorické roje. Můžete spatřit například kappa Cygnidy nebo alfa Capricornidy, které poznáte i podle toho, že jejich světelné stopy budou pomalejší.

I když se roj Perseid pravidelně opakuje, předpověď jejich množství se každý rok mírně liší. Pohybuje se od 60 do 100 meteorů za hodinu. Letos by jich mělo být vidět v jeho maximu asi 100 za hodinu. Do atmosféry vstupují rychlostí 59 kilometrů za sekundu a začínají zářit ve výšce okolo 120 kilometrů nad zemí. Pohasínají o desítky kilometrů níže.

I když jsou Perseidy v Česku asi nejznámějším meteorickým rojem, nejsou tím nejhustším. Z pohledu počtu meteorů za hodinu vycházejí lépe prosincové Geminidy, kterých může padat až 150 za hodinu. Jejich maximum vychází letos na noc ze 13. na 14. prosince.

Jejich pozorování je ale spíše pro otrlejší a otužilejší astronomické fanoušky. Kdo si je nechce nechat ujít, je třeba vybavit se teplým oblečením, spacákem či několika dekami. Problémem také je, že v období prosince mohou sledování často rušit inverze.

Doporučované