Hlavní obsah

Nocleh na stromech, ve vagonu či v jurtě. 15 nejkrásnějších glampingů v Česku

Foto: Glamping Čihadlo, Seznam Zprávy

Glamping Čihadlo na Trutnovsku má podobu jurty.

Teepee, maringotka, chatka na vodě nebo posed na stromě. A přitom s pohodlím designového apartmánu či hotelu, to je glamping. Seznam Zprávy připravily výběr toho nejzajímavějšího, co napříč Českem nabízí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vezmete anglická slova „camping“ a „glamorous“ neboli okouzlující či elegantní. A dostanete výraz glamping. Tento moderní trend spojuje kempování v přírodě s pohodlím a luxusem. K tomu se navíc přidává dokonalé soukromí. Někteří trampové zjevně zpohodlněli a chtějí se nechat hýčkat.

Někdy je to ubytování i se všemi moderními vymoženostmi včetně wifi, kuchyně či sauny. Jindy zase mnohem jednodušší spaní, v klidu lesa na samotě, bez elektřiny, jen s vodou ze studánky, kamny pro chladné večery, knihovničkou a pasoucími se zvířaty okolo.

Glamping přitom vždy charakterizuje těsné propojení s přírodou, včetně použití přírodních materiálů či donášky jídla z místních farem.

V našem výběru jsme přihlédli k co největší pestrosti typů i umístění glampingového ubytování. Kde byste rádi usínali vy?

Dobčické rybníčky, jižní Čechy

Foto: Amazing Places, Seznam Zprávy

Dobčické rybníčky.

Ubytování s názvem Dobčické rybníčky z nabídky Amazing Places je průkopníkem glampingu v Česku. Zahrnuje několik rybníků, u nichž spočívá šest malých chatek s názvy podle dětských jmen. Každá úplně jiná a většina přímo nad hladinou rybníka.

Ve všech najdete ohniště s grilem, venkovní terasu nebo molo s posezením a některou specialitou, jakou je sauna, vor, loďka nebo vodní lázeň. Snídani si můžete objednat do piknikového koše, v ceně je i rybářská povolenka.

  • Místo: Záboří-Dobčice, Českobudějovicko
  • Typ a počet lidí: chatky na vodě, pro dva až čtyři lidi
  • Cena za noc: od 2390 Kč

Vagony na horách, Krušné hory

Foto: Vagony na horách

Vagony na horách.

Na skoro opuštěném nádraží vysoko v Krušných horách stojí několik vagonů. Vagony na horách najdete přímo na kolejích a zároveň uprostřed lesa. Vyřazené služební vozy zvané „hytláky“ jsou přitom proměněné v moderní bydlení.

Za starými posuvnými vraty se ukrývá plně vybavená kuchyň, koupelna s teplou sprchou a záchodem i pohodlné letiště. Projíždějící vlaky zpestřují pobyt jen o víkendech v letní sezoně. V jiné dny tu vládne naprostý klid a drážní romantika. Ubytováním lidé přispějí na obnovu přilehlého nádraží z roku 1872, které opravuje parta nadšenců.

  • Místo: Kovářská, Krušné hory
  • Typ a počet lidí: vagon, až tři dospělí nebo dva dospělí a dvě děti
  • Cena za noc: od 2500 Kč

Maringotky Olivie a Julie, jižní Morava

Foto: Maringotka Olivie, Seznam Zprávy

Maringotka Olivie.

Netradiční ubytování na odlehlém, ale dobře přístupném místě poblíž vinohradu, s krásným výhledem na samém vrcholku Ivančic, nabízejí Maringotky Olivie a Julie. Kromě noclehu lze v tomto glampingu využít saunu v podobě sudu s velkým oknem, vířivku, koupací jezírko nebo zastřešené venkovní posezení s terasou.

Obě maringotky jsou vybavené kuchyňkou a sociálním zařízením. Stejný provozovatel nabízí také glampingový stan pod názvem Glamping u oveček.

  • Místo: Ivančice, okres Brno-venkov
  • Typ a počet lidí: maringotky s wellness, až osm lidí ve dvou maringotkách
  • Cena za noc: od 4500 Kč

Glamping Čihadlo, východní Čechy

Foto: Glamping Čihadlo

Glamping Čihadlo.

Celoroční zateplená jurta na samotě s názvem Glamping Čihadlo nabízí wellness v takzvaném karpatském čanu. Má plně vybavenou vnitřní i venkovní kuchyni, k dispozici je terasa s krbem, permakultura i zahrada, vytápění krbovými kamny a sprcha s teplou vodou, stejně jako biosauna s živými i sušenými bylinami nebo esenciálními oleji.

Možné je ochutnat regionální jídlo ve formě snídaňového koše, specialitou je přítomnost koně a lamy poblíž jurty. Je tu elektřina a luxusní vybavení včetně županů a základních potravin, za příplatek lze přistavit i vlastní stan či karavan.

  • Místo: Třebihošť, Trutnovsko
  • Typ a počet lidí: jurta, pro jednoho až pět lidí
  • Cena za noc: od 5590 Kč

Glamping Jeseníky - kontejner Praděd, Jeseníky

Foto: Tiny Glamp, Seznam Zprávy

Glamping Jeseníky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ kontejner Praděd.

Jen pár kilometrů od nejvyšší hory Jeseníků stojí Kontejner Praděd, původně dopravní lodní kontejner přestavbou uzpůsobený k útulnému bydlení, navíc s důrazem na energetickou soběstačnost.

Jeho předností je krásný výhled velkým oknem rovnou z postele. Vybavení zahrnuje tekoucí vodu včetně sprchového koutu, toaletu a díky elektroinstalaci také chladničku, elektrické osvětlení a zásuvky. Možné je i objednat si snídani. V okolí má provozovatel ještě další dva kontejnery Šikminu a Louku, vše ve vzdálenosti do sedmi kilometrů od Malé Morávky.

  • Místo: Rudná pod Pradědem, Jeseníky
  • Typ a počet lidí: kontejner, pro dva lidi
  • Cena za noc: od 2590 Kč

Teepee & Spa, Posázaví

Foto: Amazing Places, Seznam Zprávy

Teepee & Spa.

V Pyskočelích, necelých 50 kilometrů od Prahy, si můžete dopřát jeden originální zážitek. V Teepee & Spa se nachází luxusně vybavené indiánské obydlí. Až pět lidí v něm najde veškerý komfort a dostatek místa.

Uvnitř jsou postele, sprchový kout s toaletou, peletová kamna, na terase naleznete vířivku, cedrovou saunu a venkovní sprchu. Po venkovním točitém schodišti se dostanete ještě na druhou, vyhlídkovou terasu ve výšce nad teepee. Jídlo na grilu připraví ve smluvený čas Grill Mistr přesně podle vašich představ.

  • Místo: Pyskočely, Posázaví
  • Typ a počet lidí: teepee, pro až pět lidí
  • Cena za noc: od 6900 Kč

Trafajda, Vysočina

Foto: Amazing Places, Seznam Zprávy

Trafajda.

Uprostřed Lipnice nad Sázavou, vyhledávané díky hradu či zatopeným lomům s reliéfy vytesanými do skal, stojí bývalá transformační stanice Trafajda. Před časem jí hrozila demolice, ale dnes slouží jako příjemné ubytování. Domek má dvě patra, v prvním naleznete kuchyň, koupelnu a záchod. Ve druhém poschodí je malá ložnice s plátnem a projektorem, ze které je přístup na prostornou terasu s výhledem.

  • Místo: Lipnice nad Sázavou
  • Typ a počet lidí: bývalá trafostanice, pro dva lidi
  • Cena za noc: od 2500 Kč

Rezidence Malše, jižní Čechy

Foto: Amazing Places, Seznam Zprávy

Rezidence Malše.

Trojice hausbótů Ema, Marta a Lili s názvem Rezidence Malše jsou zakotvené u Sokolského ostrova v Českých Budějovicích. Každý hausbót má dvě ložnice s dvojlůžkem a televizí, obývací pokoj s pohovkou, kuchyň a koupelnu.

Přidanou hodnotou jsou vždy dvě terasy – jedna přední, krytá, a druhá velmi prostorná na střeše, s výhledem do parku.

  • Místo: České Budějovice
  • Typ a počet lidí: hausbóty, pro jednoho až čtyři lidi
  • Cena za noc: od 3620 Kč

Útulna 2.0, jižní Morava

Foto: Jan Hromádko, Seznam Zprávy

Útulna 2.0.

Glampingové ubytování Útulna 2.0 je postavené na vyřazeném objektu lehkého opevnění – řopíku. Původně to byl meditativní prostor, ale dá se v něm i pohodlně přespat. Dřívější objekt postavený z odpadního materiálu majitelé a zároveň architekti nahradili tvarově i půdorysně stejnou stavbou, určenou k ubytování. Útulna je osvětlená a vyhřívaná kamny pro zahřátí v zimních měsících.

  • Místo: Vratěnín, Znojemsko
  • Typ a počet lidí: útulna, pro čtyři lidi
  • Cena za noc: od 1090 Kč

Treehouse pod Ještědem, Liberecko

Foto: Amazing Places, Seznam Zprávy

Treehouse pod Ještědem.

V domě na stromě zvaném Treehouse pod Ještědem se každý může v pocitech vrátit do dětských let. Ubytování nemá elektřinu, voda se čerpá ze studánky. Kromě dvou dospělých je tu i možnost přistýlky nejlépe pro dvě děti. K použití je zde venkovní sprcha a toaleta, pro chladné dny jsou tu kamínka. V ceně pobytu je i košík s bohatou snídaní.

  • Místo: Proseč pod Ještědem, Liberecko
  • Typ a počet lidí: treehouse, pro dva dospělé a dvě děti
  • Cena za noc: od 3500 Kč

Jurta Kojovec, východní Čechy

Foto: Jurta Kojovec, Seznam Zprávy

Jurta Kojovec.

Kolem se pasou ovce a kozy, ovčí vlna posloužila také jako tepelná izolace. Jurta Kojovec je vkusně zařízená včetně kuchyňské linky, chladničky a všeho potřebného k vaření a grilování. Pro chladnější období jsou připravená kamínka a dřevo.

Součástí je i moderní koupelna s teplou vodou a chemický záchod. Okolí jurty dokresluje okrasná a bylinková zahrádka, večerní posezení si lze zpestřit nabídkou moravských vín.

  • Místo: Dlouhá Třebová, Orlickoústecko
  • Typ a počet lidí: jurta, pro čtyři, případně rodina dva dospělí a až tři děti
  • Cena za noc: od 1700 Kč

Malešov Glamour camp, střední Čechy

Foto: Amazing Places, Seznam Zprávy

Malešov Glamour camp.

Kemp Malešov se rozkládá v zahradě na břehu rybníka pod středověkou tvrzí. Otevřen je od května do října. K dispozici je tu osm stanů s celkovou kapacitou 32 lidí – do každého stanu se vejdou až čtyři lidé.

V každém stanu je k dispozici manželská postel s dvěma jednolůžky, ale také koupelna se sprchou a toaletou. V kempu je k dispozici také místnost, která může sloužit jako herna. Nedaleko je pivovar a také restaurace Krčma, kde denně připravují klasické recepty z 15. a 16. století.

  • Místo: Malešov
  • Typ a počet lidí: stany, až 32 lidí
  • Cena za noc: od 3000 Kč

Vodní domky Rudíkov, Vysočina

Foto: Vodní domky Rudíkov, Seznam Zprávy

Vodní domky Rudíkov.

Útulné ubytování s názvem vodní domky Rudíkov stojí přímo na rybníku Visílka. Každý ze dvou domků nabízí příjemné ubytování na vodě s manželskou postelí, koupelnou se sprchou, toaletou, kuchyňský koutem, terasou i s připojením na wifi. Při chladných večerech si lze zatopit v krbu.

Na své si přijdou milovníci rybaření díky modelu „chyť a pusť“ i aktivní sportovci – okolí lze prozkoumávat na zapůjčených kolech, elektrokolech či elektrokoloběžkách. Ubytovaní mohou využít také venkovní srubové posezení s ohništěm.

  • Místo: Rudíkov
  • Typ a počet lidí: vodní domky, jeden domek pro dvě osoby
  • Cena za noc: od 3500 Kč

Sauna domek Rakovec, jižní Morava

Foto: Sauna domek Rakovec, Seznam Zprávy

Sauna domek Rakovec.

Na jedné straně ložnice s panoramatickým výhledem na tři strany, na druhé sauna. Na samotě nedaleko rodinného statku Dvůr Hranečník a Rakoveckého údolí na jižní Moravě se nachází Sauna domek Rakovec, obklopený lesy, potůčkem a loukami, na nichž se pasou koně.

Na ochlazení po saunování je tu i přírodní jezírko, naopak teplou koupel nabízí venkovní spa v koupacím sudu s vytápěním.

  • Místo: Račice-Pístovice, Vyškovsko
  • Typ a počet lidí: chatka, pro dva lidi
  • Cena za noc: od 3200 Kč

Jizerské domky – Šmírák, Jizerské hory

Foto: Jizerské domky

Jizerské domky –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Šmírák.

Obec Zlatá Olešnice se nachází na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. Domek má obří výhledové okno, kterým je možné „šmírovat“ okolní přírodu nebo pobíhající srnky a zajíce. Proto název Šmírák, který vybrali příznivci v soutěži.

Díky větším rozměrům se sem vejdou čtyři lidé. V chladnějších dnech si lze zatopit v kamnech, v těch teplejších grilovat venku. Je tady i teplá sprcha a při suchém počasí lze zaparkovat přímo u domku. V nabídce má provozovatel ještě další dva domky Neposeda a Modřínek.

  • Místo: Zlatá Olešnice, Jablonecko
  • Typ a počet lidí: chatka, pro čtyři dospělé
  • Cena za noc: od 3590 Kč

Mapa zmíněných glampingů

Doporučované