Hlavní obsah

Kvíz: Zvládli byste opravit písemku na základní škole? Zkuste si to

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

V pondělí se do škol vrací nejen žáci, ale také učitelé. Zkuste si v našem kvízu, jak moc si ještě pamatujete znalosti, které jste nabrali na základní škole.

Článek

Škola je zpátky, v mnoha rodinách začíná od pondělí jiný režim než v posledních dvou měsících. A se školou přijdou i písemné práce a další prověřování znalostí. Pojďte si v našem kvízu zahrát na učitele a hledejte a opravujte chyby.

1. Začneme jednoduchou češtinou. Žák napsal větu: „Kutná hora si stěžuje, že do ní sice turisté hojně přijíždějí, ale málokdo z nich ve městě přespí.“ Co popletl?
2. Pojďme na matematiku. Výraz „90 - 1 + 90“ vyšel polovině třídy správně, druhé polovině špatně. Rozsuďte je: co je správně?
3. Kam patří v živočišné říši bělásek zelný?
4. Oblíbenou kratochvílí žáků je určitě takzvaná slepá mapa. Na jednu z nich – slepou mapu kontinentální Evropy – se připletla řeka, která tam nemá co dělat. Odhalte ji, i když slepou mapu nemáte před sebou.
5. Ve škole se také musí žáci naučit jména posledních Přemyslovců. Jakou odpověď žáka byste označil(a) jako správnou, pokud se zeptáme na rok jejich vymření, tedy na smrt Václava III.?
6. Co je z pohledu chemie kuchyňská sůl?
7. Žáci měli za úkol převést rychlost v kilometrech za hodinu na metry za vteřinu. Automobil jel nejvyšší povolenou rychlostí v obci, tedy 50 km/h. Jaká odpověď je správná?
8. Poslední prověrka, tentokrát z hudební výchovy. V testu byla otázka, kdo napsal českou hymnu (hudbu, nikoliv text). Odpovědí se sešlo víc, možná až moc, vyberte tu jedinou správnou.

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Doporučované