Hlavní obsah

Kvíz: Nejen Karlův most. Co vše nám zanechal Karel IV.? Ověřte si své znalosti

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Katedrála na Pražském hradě.

Jak se vyznáte v dědictví po Karlu IV.? Zkuste v našem testu uhádnout stavby a památky, které založil –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a co všechno o nich víte?

Článek

Seznam Zprávy přinášejí toto léto sérii audioknih zdarma a jednou z nich je i práce Josefa Bernarda Prokopa „Karel IV. – tajný deník“. Možná jste ji ještě nečetli (nebo neslyšeli), ale přesto zkuste otestovat své znalosti o době jednoho z nejvýznamnějších evropských panovníků. Poznáte všechny stavby, které vznikly díky Karlu IV.?

1. Samozřejmě nemůžeme začít ničím jiným než Karlovým mostem. A protože jde o první otázku, zkusíme velmi lehkou, na rozcvičení. Jak se jmenoval předchůdce tohoto mostu?
Foto: Janek Rubeš, Seznam Zprávy
2. Chrám sv. Víta patří mezi světově nejznámější církevní památky, které nechal postavit Karel IV. Jak zní celý jeho název?
Foto: CzechTourism, Lubomír Stibůrek, Seznam Zprávy
3. O tomto hradu kolují desítky legend, točily se v něm velmi slavné filmy a podle fotografie ho určitě poznáte, i když jsme vám to ztížili neobvyklým výřezem snímku.
Foto: Lenka Štveráková
4. Pojďme už pomalu k obtížnějším otázkám, takže vynecháme Univerzitu Karlovu (ano, opravdu 1348) nebo Hladovou zeď v Praze. Půjdeme poprvé mimo českou metropoli. Na snímku je stavba založená Karlem IV. v Toskánsku. Poznáte ji?
Foto: Mapy.cz
5. Pojďme do Norimberka, do roku 1355, kdy v červenci Karel IV. vystavil zakládací listinu kostela pojmenovaného dodnes jako:
6. A zpátky do Čech. V Praze je známá porodnice, u ní kostel, který nechal postavit také Karel IV. Jak se jmenuje?
7. Původně se tento hrad jmenoval Karlskrone, odkazoval v názvu na svého zakladatele, císaře a krále. Jak se jmenuje dnes?
Foto: Jan Labuda
8. Jeden z těchto kostelů nezaložil Karel IV. Který?
9. Zřícenina Hrádku u Purkarce, neboli též Karlova hrádku, se původně, když ještě nebyla zříceninou, jmenovala jak?
Foto: Mapy.cz
10. Začali jsme v Praze, tam i končíme. Ve Svatováclavské kapli. V jaké části chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha leží?
Foto: Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Doporučované