Hlavní obsah

Bridgerton efekt: Návštěva lokací seriálu strmě stoupá. 10 míst, kam se podívat

Foto: Netflix, Seznam Zprávy

K místům natáčení seriálu Bridgerton patří i palác Blenheim.

aktualizováno •

Památky z doby regentské Anglie ze seriálu Bridgertonovi lákají krásnými interiéry i exteriéry tisíce fanoušků. Televizní turisté už přinesli britské ekonomice přes pět milionů liber. Prohlédněte si 10 nejatraktivnějších míst.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

S odstartovanou třetí řadou seriálu Bridgertonovi roste zájem fanoušků osobně navštívit lokace, na kterých populární seriál vzniká (4. řada bude mít premiéru v druhé polovině roku 2025 – pozn. redakce). Britská rezervační platforma vlaků a autobusů Trainline uvádí, že počet cest do destinací objevujících se v Bridgertonových se v Anglii za poslední rok zvýšil v průměru o 50 procent v porovnání s předchozím rokem, informuje BBC.

V lázeňském městě Bath a širší oblasti západní Anglie, kde se natáčela velká část historické série, se projevil takzvaný Bridgerton efekt - boom návštěvnosti televizními turisty. Podle městské turistické organizace Visit West přispěli Bridgertonovi místní ekonomice více než pět milionů liber díky domácím i zahraničním návštěvníkům a očekává, že se toto číslo po divácky úspěšné třetí sérii ještě zvýší.

Seriál dokonce podpořil rozvoj nových prohlídkových tras a zážitků díky zájmu tisíců nových návštěvníků. Společnost Bath Walking Tours speciálně navrhla novou prohlídkovou trasu po nejpůsobivějších místech natáčení. Show má na Netflixu více než 200 milionů diváků a první dvě série se umístily v top desítce nejsledovanějších pořadů Netflixu.

Producent Jess Brownell a art direktorka Alison Gartshore chtěli mít ve třetí sérii ještě větší a honosnější plesy než v prvních dvou, píší LA Times. „Usoudili jsme, že by nám pomohlo, kdyby měl každý ples nějaké téma,“ říká pro LA Times Brownell. „Napsali jsme pak motivy plesů do jednotlivých dílů, což jsme nikdy dřív nedělali. Každá epizoda tak má své hlavní téma, které se odráží v novinách Lady Whistledownové, v ději i bálech. To se samozřejmě promítlo i do dekorací a šatů.“

Ve třetí řadě jsou pro plesy použity tři lokace - zámek Osterley a park v Isleworthu pro Měsíční ples (Full Moon Ball), zámek Grimsthorpe v Lincolnshire pro Inovační ples (Innovations Ball) a palác Hampton Court v Richmondu pro Královnin ples (Queen’s Ball). Každý ples se točil zhruba týden a měl nejen vlastní taneční choreografii, ale i menu a spoustu dalších propracovaných detailů, informuje LA Times.

1. Zámek a park Osterley, Londýn

Foto: Shutterstock.com

Zámek Osterley House.

Osterley, obklopené zahradami, parkem a zemědělskou půdou, je jedním z posledních venkovských sídel v západním Londýně. Původně skromné sídlo ze 70. let 16. století bylo koncem 18. století přestavěno architektem Robertem Adamem pro bankéře Childa na módní společenský dům vhodný k zábavě pro klienty, přátele i rodinu.

Konalo se v něm mnoho společenských akcí. A stejně se Osterley prezentuje i ve druhém díle třetí série nazvaném V měsíční záři, když se v něm koná Měsíční ples. Právě zde začíná Colin žárlit, když se Penelope dá do řeči s lordem Remingtonem.

K historickému domu Osterley House patří i hektary rozlehlého parku či zahrady z osmnáctého století s bylinnými záhony, růžemi a okrasnou zeleninou.

  • Otvírací doba: Zatímco park je přístupný každý den, interiér domu si můžete prohlédnout jen od středy do neděle.
  • Vstupné: Kombinované vstupné dům a zahrada pořídíte za 15 liber (cca 470 Kč).

2. Zámek Grimsthorpe, Lincolnshire

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Zámek Grimsthorpe.

Severně od Londýna se nachází zámek Grimsthorpe, citadela ze 13. století. V seriálu Bridgertonovi se objevuje jako sídlo nové postavy jménem Lord Hawkins - výstředního muže fascinovaného vynálezy. Právě zde se natáčel Inovační ples ve třetí epizodě, ve kterém se objeví velké nádvoří a opevněná zahrada.

Přestože Grimsthorpe není hrad v pravém slova smyslu, jeho mohutné věže připomínají hradní opevnění.

  • Otvírací doba: Zámek je v tomto roce otevřený ve vybrané dny od března do října od 12 do 16 hodin. Park a zahrady jsou otevřené od 10:30 do 17:30 hodin.
  • Vstupné: Za vstup do zámku platí dospělý 16 liber (cca 500 Kč) a dítě 7 liber (cca 220 Kč). Do parku je vstupné 10 liber (cca 310 Kč) a za dítě je 5 liber (cca 155 Kč).

3. Palác Hampton Court

Foto: Danielslamka 13, Mapy.cz

Palác Hampton Court.

Palác Hampton Court se vrací ve čtvrtém díle třetí sezóny – odehrává se zde Královnin ples s motivem z řeckých bájí. Tony Hood, vedoucí seriálového týmu lokací, popisuje, že tento rozlehlý palác se filmařům hodí vždy, když jim chybí lokace pro další sekvence.

„Asi byste neuhodli, k čemu jsme Hampton Court využili,“ říká. Místní Master Carpenter’s Court a Tennis Court Lane byly využity jako tiskárna, respektive v kočárových scénách. „Vtěsnali jsme tam věci, o kterých byste si nemysleli, že se tam mohou natáčet,“ říká Hood.

Hampton Court je jedním z nejpůsobivějších tudorovských sídel v Londýně. V okolí paláce se nachází rozsáhlý areál s barokními zahradami a tenisovými kurty. Královský tenisový kurt byl postaven v roce 1530 a je nejstarším dodnes používaným kurtem na světě.

  • Otvírací doba: Středa-neděle: 10:00-17:30 hod. V okolí paláce jsou plánované dočasné uzavírky tras, proto je lepší se před návštěvou podívat na stránku s otevírací dobou.
  • Vstupné: Dospělí 27,20 libry (cca 845 Kč) a děti za 13,60 libry (cca 420 Kč).

4. Windsor Great Park

Foto: Kuba Kacer, Seznam Zprávy

Park ve Windsoru.

Ve druhé sérii se tento romantický park objeví jako lokace pro lov, ale i pro jezdecké scény s Kate a Anthonym v dešti poté, co spolu tento pár stráví noc.

Windsor Great Park je královský park o rozloze přibližně dvou tisíc hektarů. Původně byl soukromým loveckým areálem Windsorského hradu, poté byl zpřístupněn veřejnosti.

  • Otvírací doba: Windsor Great Park je otevřen denně.
  • Vstupné: Vstup je zdarma.

5. Claydon House, Buckinghamshire

Foto: Aga P, Mapy.cz

Claydon House, Buckinghamshire.

Claydon, postavený v polovině 18. století, se objeví ve druhé části třetí sezóny Bridgertonových coby místo svatební hostiny Colina a Penelopy. Vidět ale bude i v dalších epizodách. Ostatně fanouškům dobových seriálů a filmů může být toto venkovské sídlo známé i ze seriálu Downton Abbey nebo z filmu Emma.

Claydon House je venkovské sídlo v Aylesbury Vale postavené mezi lety 1757 a 1771. Jeho interiéry jsou velkolepou ukázkou vrcholného rokoka.

  • Otvírací doba: Otevřeno je v pátek, sobotu, neděli a pondělí. V tyto dny jsou prohlídky v 10:30 a 11:00 a volný vstup do domu od 11:30 hodin.
  • Vstupné: Pro dospělé 10 liber (cca 310 Kč), pro děti 5 liber (cca 155 Kč).

6. Palác Blenheim, Oxfordshire

+3

Oxfordshirský palác Blenheim byl klíčovým místem pro prequel Bridgertonových s názvem Královna Šarlota: Příběh Bridgertonových (Queen Charlotte). Ve trojce se poprvé objevuje, když se zde koná Hawkinsova akce s horkovzdušnými balony.

Blenheim je venkovské sídlo ve Woodstocku, Oxfordshire a patří k největším anglickým sídlům vůbec. Palác postavený v letech 1705 až 1722 je pojmenován podle bitvy u Blenheimu z roku 1704. Byl postaven jako dar anglického národa pro Johna Churchilla, vojevůdce a vévodu z Marlborough, za jeho důležitý vojenský triumf v bitvě proti Francouzům a Bavorům u Blenheimu ve válce o španělské dědictví.

  • Otvírací doba: Palác a oficiální zahrady jsou otevřeny denně od 10:30 do 16:45 hodin, park je otevřen denně od 9:00 do 17:00 hodin.
  • Vstupné: Vstupenka do paláce, parku a zahrad stojí 38 liber (cca 1180 Kč), dětská 22 liber (cca 680 Kč).

7. Basildon Park, Berkshire

Foto: Unsplash, Seznam Zprávy

Sídlo Basildon Park.

Exteriér Basildon Parku v hrabství Berkshire posloužil filmařům jako zahrada rodiny Featheringtonových už v předchozích dvou sezónách. Tentokrát se ale diváci podívají i do jeho interiéru. Budova se totiž stala domovem nové postavy – svérázné lady Tilley Arnoldové, do níž se zakouká Benedict Bridgerton.

Basildon Park je venkovské sídlo postavené v letech 1776-1783 v palladiánském stylu v době, kdy palladianismus ustupoval tehdy módnímu neoklasicismu. Proto jsou interiéry v neoklasicistním stylu.

  • Otvírací doba: Areál je otevřen od 10 do 17 hodin.
  • Vstupné: Do celého objektu stojí vstup dospělého 17 liber (cca 530 Kč) a dítě 8,50 libry (cca 265 Kč).

8. Sídlo Wilton House, Wiltshire

Foto: Shutterstock.com

Wilton House.

Anglické venkovské sídlo ve Wiltonu, které tvůrci seriálu využívali už v prvních dvou sezónách, se v té třetí triumfálně vrací. Interiér domu Wilton House je v seriálu využit jako jedna z královniných komnat a právě tady vede královna Charlotte většinu svých rozhovorů s lady Danburyovou. Sídlo Wilton House svým honosným interiérem vyzdvihuje mimo jiné královninu moc. „Zadní částí pozemku protéká krásná řeka, kterou často využíváme ke scénám s promenádami,“ říká vedoucí lokací Tony Hood.

Wilton House sloužil jako venkovské sídlo rodu hrabat z Pembroke více než 400 let a v letech 1736-1737 byl postaven palladiánský most přes říčku Nadder jižně od něj. Sídlo je také spjato s literaturou, vystupovala zde Shakespearova divadelní společnost.

  • Otvírací doba: Areál sídla je otevřený od neděle do čtvrtka od 11:00 do 17:30 hodin, v období od 4. května do 12. září.
  • Vstupné: Dospělí platí za vstup do areálu budovy a pozemků 18,50 libry (cca 575 Kč) a děti 16 liber (cca 500 Kč).

9. Ranger’s House

Foto: Shutterstock.com

Ranger’s House.

Ranger’s House je středně velké georgiánské sídlo z červených cihel v palladiánském stylu, které sousedí s Greenwichským parkem na jihovýchodě Londýna. V seriálu se objevuje jako dům rodiny Bridgertonových v Londýně – není tomu jinak ani ve scéně, kdy se Colin po dlouhé době vrací ze svých cest.

Sídlo bylo postaveno v roce 1723 a sloužilo jako rezidence mnoha šlechticů a královských rodů, včetně princezny Augusty, sestry krále Jiřího III. Dnes je Ranger’s House domovem umělecké Wernherovy sbírky, kterou v 19. století shromáždil podnikatel sir Julius Wernher. Sbírka zahrnuje mnoho předmětů od zdobných středověkých šperků, italské keramiky a bronzových soch až po renesanční obrazy.

  • Otvírací doba: Areál je otevřený od středy do neděle, v měsících od dubna do října od 10:00 do 17:00 hodin.
  • Vstupné: Dětský lístek na expozici stojí 6,60 libry (cca 200 Kč) a ten pro dospělé 11,20 liber (cca 350 Kč).

10. Zlatnický sál - Goldsmiths’ Hall

Foto: Von Mkr, Mapy.cz

Goldsmiths’ Hall.

V seriálu lze sál zlatníků vidět jako pokoj, do kterého se Edwina odebere po své nepovedené svatbě poté, co si uvědomí, že Anthony ve skutečnosti miluje její sestru Kate. Ve stejném pokoji se Anthony připravuje na svatbu a konečně místnost v seriálu slouží také jako královnin trůnní sál.

Historicky v sále sídlil obchodní cech zlatníků, kteří kontrolovali kvalitu řemeslníků a obchodníků a od roku 1300 byli zodpovědní za testování kvality zlata a stříbra. Tato činnost pokračuje dodnes v přilehlém puncovním úřadě, který stále testuje drahé kovy a používá puncovní značky. Současná hala, kterou navrhl Philip Hardwick a která byla otevřena v roce 1835, je sídlem Goldsmiths’ Company.

  • Otvírací doba: Sál je veřejnosti přístupný pouze během každoročního Zlatnického veletrhu a během dnů otevřených dveří. Prohlídky v této době je třeba rezervovat prostřednictvím městského informačního centra. Prohlídky se obvykle konají mezi 12. a 14. hodinou a trvají hodinu.
  • Vstupné: Prohlídky v rámci dnů otevřených dveří jsou zdarma.

Další místa a interiéry ze seriálu

+9

Doporučované