Hlavní obsah

Jak vybrat běžeckou výbavu: 10 věcí, bez kterých se neobejdete

Foto: Shutterstock.com

Na běhání může každému vyhovovat jiná kombinace oblečení.

Říká se, že běhání je velmi nenáročný sport – stačí dobré boty a může se jít. Na jednu stranu je to pravda, ale jakmile tomuto sportu propadnete, zjistíte, že toho budete chtít mnohem více. Řada věcí běhání zpříjemní a usnadní.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Budete-li běhat ve městě, nebo v horách, pokaždé se hodí jiný typ výbavy. Liší se to i podle počasí nebo denní a roční doby. Některé věci jsou však platné vždy.

U oblečení platí pravidlo oblékat se tak, jako by bylo venku o deset stupňů více. To znamená, že pokud je dvanáct stupňů, mít na sobě toho tolik jako při dvaadvaceti stupních – stačí tedy tričko s krátkým rukávem a kraťasy. Když se moc navlečete, budete se při pohybu hodně potit, přehřívat se a trénink tím bude zbytečně ovlivněný a náročný.

Materiály by měly být funkční a prodyšné, aby rychle schly a odváděly pot od těla. Bavlna není na běhání vůbec vhodná, tu si doma nechejte na běžné nošení. Rychle nasaje pot, ale zadržuje ho, chladí a je těžká.

Ať jde o kterékoli vybavení, dobré je investovat do kvalitních věcí, které sice někdy stojí více, ale zase budou fungovat a dlouho vydrží. Následující rady vycházejí z dlouholeté zkušenosti autorky, která běhá i maratony a má na kontě tisíce uběhnutých kilometrů.

1. Boty: o trochu větší než ty na chození

Nejprve je potřeba položit si pár důležitých otázek. Jak zdatný jsem běžec, jak často běhám a kde běhám? Jiné boty jsou totiž vhodné pro začínajícího běžce a odlišné pro velmi trénovaného běžce třeba na závody. Také záleží na tom, jestli budete běhat na silnici nebo v terénu či kombinovat obojí.

Na silnici se hodí silniční běžecké boty – mají hladkou podrážku a více pruží, aby tlumily otřesy při běhu na tvrdém povrchu. Do terénu a na přírodní povrch jsou vhodné trailové boty. Mají hrubý vzorek, a tak si poradí s různými povrchy – jako jsou kameny, hlína, lesní cesty, bahno i šotolina. Jsou také stavěné na sbíhání z kopce, kde skvěle podrží a dobře se v nich také stoupá nahoru do kopců.

Pokud při běhu kombinujete silnici i přírodní povrch, pořiďte si boty „chameleonky“, které zvládnou obojí. Dobře se v nich běží na rovince po asfaltu a podrží i v lese a v kopcích. Budou se vám hodit také na zimu, když napadne sníh, nebude v nich tolik klouzat, takže je využijete po celý rok.

Tip redakce: Vyhněte se karbonu

Hitem posledních let je karbonový plát v botách, zejména ale v těch závodních. Díky němu je možné běh velice zrychlit, ale jak se říká – je to dobrý sluha, ale špatný pán. V těchto botách je dobré běhat jen rychlé tréninky a závody. Nejsou určené pro běžné běhání a už vůbec ne pro začátečníky. Aby dobře sloužily, je potřeba mít dobrou techniku a také rychlost. Navíc běžecké závodní boty mají životnost jen okolo 500 kilometrů a jejich ceny se běžně pohybují okolo 5000 korun i výše.

Běžecké boty by měly být o jedno až jedno a půl čísla větší než boty, ve kterých běžně chodíte. Důvodem je, aby měly prsty větší prostor, aby vám při běhání z kopce nenarážely nehty o botu a nezničili jste si je. Chodidlo také při běhu nateče, a proto potřebuje mít více prostoru. Nemusíte se bát, že vám při běhu bude bota na noze „vlát“. Když si dobře utáhnete tkaničky, bude vám bota při běhání skvěle fungovat.

Foto: Pixabay

Boty je nutné přizpůsobit terénu.

2. Legíny či kraťasy: Černé padnou ke všemu

Legíny, běžecké kalhoty nebo kraťasy je zásadní dobře v obchodě vyzkoušet – neměly by nikde tlačit ani řezat. Na podzim a jaro se hodí spíše z tenčích materiálů, na zimu existují i zateplené varianty. Pro celoroční běhání tedy může být potřeba více typů.

Jestliže s běháním začínáte, volte černou barvu, se kterou můžete snadno zkombinovat různé barvy triček i bund. Pokud se jen v legínách necítíte a připadáte si v nich „jako nazí“, přetáhněte si přes ně lehké, jednovrstvé běžecké kraťasy.

Při teplotách nad patnáct stupňů jsou praktické běžecké kraťasy, které v sobě mívají všité kalhotky, upnuté nohavičky nebo speciální síťky, takže někdy není ani potřeba pod ně nosit spodní prádlo.

3. Běžecká bunda: Neberte tu proti dešti

Bunda je velmi důležitá část běžeckého šatníku po celý rok. Dobrá větrovka by měla být lehká, ale přitom funkční. V teplejších dnech ochrání proti větru a částečně i jemnému dešti, v chladnějších dnech je ideální jako poslední vrstva. Nové moderní materiály jsou odolné a velmi tenké, takže větrovku můžete sbalit do balíčku menšího jako dlaň a mít ji s sebou kdykoliv třeba v ledvince nebo v běžeckém pásu.

Nutno však podotknout, že běžné větrovky neslouží proti dešti, protože právě voděodolnost většinou nezaručuje dobré větrání. Když budete běhat v materiálech odolných proti vodě, zpotíte se tak, že stejně budete i pod bundou mokří. Dobré a kvalitní značky sice nabízejí bundy i s vodním sloupcem větším než 10 tisíc, ale ty se hodí spíše do hor nebo na trailové běhání. Odpovídá tomu i vyšší cena.

Foto: Pixabay

Dobrá bunda pomůže proti chladu i větru.

4. Sportovní prádlo: termoprádlo jako první vrstva

Termoprádlo slouží jako první vrstva – většinou se skládá z trička a z přiléhavých kraťasů či trenek. Ta zajišťuje optimální tepelný komfort, odvádí pot od těla a přenáší ho do dalších vrstev. Moderní jsou syntetické materiály i ty přírodní, jako je například merino.

Pro ženy je pak hned po botách jednou z nejdůležitějších částí výbavy běžecká podprsenka. Bez ní se prostě běhat nedá – i při malém poprsí není běh bez zpevněného hrudníku příjemný, a zbytečně tím nezatěžujete prsní vazy. Při výběru zkoušejte tento kousek prádla v pohybu – nebojte se v něm simulovat běh, skákat, otáčet se. Musí prostě sedět, nesmí nikde řezat ani tlačit. Pro chladnější dny jsou na trhu i podprsenky z moderních materiálů jako merino, které hřejí i mokré.

5. Čepice nebo čelenka: Hodí se po celý rok

Pokrývku hlavy běžec využije 365 dní v roce. Když je chladno, hlavou se ztrácí velké množství tepla, a tak je funkční čepice nebo čelenka nezbytná. Obojí by mělo být z prodyšného materiálu, který větrá, odvádí pot a také rychle schne.

V létě jsou praktické kšiltovky. Opět by měl materiál být co nejvíce lehký, vzdušný a funkční. Letní kšiltovky často mívají panely třeba ze síťoviny, aby se hlava nepřehřívala. Kšilt skvěle chrání oči před slunečními paprsky a krytí hlavy je praktické i proti úžehu. Navíc kvalitní materiál i dobře saje pot z čela, takže vám pak neteče do očí.

Tip redakce: mokrá čepice či houbička

Naším tipem je v horku si kšiltovku namočit do studené vody, je to rychlé osvěžení, které vydrží i několik desítek minut. Na závodech bývají v horkých dnech často k dispozici také mokré houbičky. Pokud si takovou houbičku dáte na zátylek pod kšiltovku, také vás to ochladí a poběží se vám lépe.

Tento zlepšovák můžete využít i při svém běhání. Postačí k tomu obyčejná plošší obdélníková molitanová houbička nebo houbička na nádobí bez hrubší brusné časti. Namočte ji do vody a pak si ji dejte za zadní část kšiltovky. Až vás přestane osvěžovat, namočit ji můžete znovu třeba v nějaké fontáně, u pítka, ve studánce nebo v potůčku.

6. Běžecký batoh: na delší trasy pití z hadičky

Pro běhání delších tras, zejména v terénu a v horách, je nutné mít s sebou více věcí – náhradní oblečení, jídlo, pití a další. Proto se bez běžeckého batohu nebo také běžecké vesty neobejdete. Ty kvalitní vám na tělo sednou tak, že o nich nevíte ani při několikahodinových bězích.

Přitom jsou chytře řešené – mají spousty kapsiček třeba na lahve s vodou či na energetické tyčinky, mají úchyty na běžecké hůlky i velkou kapsu na oblečení a další výbavu. Nebo je součástí takzvaný camel bag – rezervoár na vodu, z nějž můžete pít i za běhu díky hadičce.

Běžecké vesty či batohy je dobré si na sobě vyzkoušet, jinak nebudete mít jistotu, že při běhu nebudou skákat, a to dokáže celý běh pěkně zkazit.

Foto: Pixabay

S dobrým vybavením se dá běhat i v chladnějších dnech.

7. Ledvinky a běžecké pásy: Ať při běhu neskáčou

Kam si dát při každodenním běhání klíče, kapesníčky nebo mobil? Ne každé běžecké oblečení má dostatek kapes a někdy všechny tyto věci při pohybu překážejí. To všechno se ale vejde do sportovní ledvinky, která se zapíná v pase. Důležité je si ji nastavit na svoji velikost. Doporučit lze varianty s pevným opaskem s nastavovací délkou. Tento typ pak při běhu neskáče a sedí dobře, na rozdíl od ledvinek, které jsou z elastického, natahovacího materiálu s gumou.

Skvělé jsou také běžecké pásy. Ty se nezapínají, ale natahují se do pasu přes hlavu nebo přes nohy. Fungují tak, že k tělu díky své elasticitě přilnou, mají úložné prostory po celé délce a skvěle do nich dáte i půllitrovou lahev s pitím, složenou větrovku i tyčinku nebo gel.

8. Sluchátka: Myslete i na bezpečnost

Hudba při běhání dokáže skvěle povzbudit, dát energii a rytmus. Na delší běhy se skvěle hodí třeba poslouchání podcastů nebo audioknih ­– výborně se tím zabaví hlava a pak čas i kilometry jednodušeji ubíhají.

Jenže pokud běžíte a neslyšíte, co se okolo vás děje, může to být velmi nebezpečné. Projíždějící auto, padající větev… Na trhu proto existují speciální sluchátka určená právě pro sport, která fungují na technologii přehrávání zvukových vln přes lícní kosti.

Zůstávají tak volné uši, jste tak více v kontaktu se svým okolím a díky nim si můžete klidně i při přehrávání hudby se spoluběžcem povídat. Tato sluchátka mají dokonce i voděvzdorné modely, se kterými můžete i plavat – to zvláště ocení lidé trénující na triatlon.

9. Čelovky: Hledejte ty se signálem stavu nabití

Dobře vidět je základem bezpečného běhání. Ať už vidíte vy nebo abyste byli viděni – zejména běháte-li tam, kde jezdí auta nebo je silnější provoz. Čelovky upotřebíte už na podzim, kdy se dny budou zkracovat. Ti pokročilí je využijí například i na štafetových závodech nebo na ultra závodech, které se mnohdy běhají až po setmění.

Čelovka by měla nejenom daleko dosvítit a dobře sedět na hlavě. Musí také dostatečně dlouho vydržet v provozu a ideálně i signalizovat stav nabití.

Tip redakce: Zkuste čelovky pro jeskyňáře

Osvědčené čelovky jsou například ty od značek pro jeskyňáře – jsou skvělé jak pro běžné běhání, tak i pro ultra běhy. Sice si za ně připlatíte, ale taková kvalitní čelovka je odolná a vydrží vám roky.

10. Sportovní brýle: Ideální jsou ty samozatmavovací

Při běhu ve městě i v přírodě je potřeba chránit si zrak nejenom proti UV paprskům ze slunce, ale i proti hmyzu a v lese či lesoparcích i proti zranění větvičkami. Při výběru si dávejte pozor na to, aby brýle dobře seděly i při pohybu a měli jste pocit, že na nose vlastně žádné brýle nemáte.

Velmi praktické jsou sportovní brýle, které mají fotochromatická neboli samozatmavovací skla. Při nasazení na oči jsou téměř čiré, ale při působení UV záření začnou tmavnout až téměř do černa. Můžete je tak mít na očích i několik hodin a nesundávat je ani v lese, kde bývá víc šero, nebo večer po setmění.

Autorka se věnuje běhání a vede běžecký blog.

Související témata:

Doporučované