Hlavní obsah

Sbohem, tenisky! Fenomén jménem barefoot v Česku stále roste

Foto: Shutterstock.com

Barefoot boty zastávají ideu funkčního chodidla, mají velmi tenkou podrážku.

Revoluce v obuvi s názvem barefoot, jež mění naše představy, jak by měla bota vypadat a fungovat, má v Česku stále více fanoušků. Opravdu platí: bosá noha, zdravé tělo? A může změna obuvi na „bosé boty“ ovlivnit celé naše zdraví?

Článek

Fenomén barefoot odstartovala myšlenka na počátku tohoto tisíciletí zastávající názor, že by se bota měla přizpůsobit noze, ne noha botě. Krátce nato začali vznikat první výrobci barefoot obuvi po celém světě.

Do Česka se tento trend dostal masověji v posledních pěti letech. Podle agentury STEM/MARK nosilo na začátku loňského roku v tuzemsku barefoot obuv již sedm procent českého obyvatelstva.

Co je barefoot a jaké má benefity?

Barefoot boty jsou speciálním druhem obuvi, která je navržena tak, aby co nejvíce napodobovala chůzi naboso. Na rozdíl od klasické obuvi nemají barefooty vyvýšenou patu, jsou maximálně ohebné a poskytují dostatek prostoru pro prsty.

Také dovolí chodidlu maximální rozsah kloubů při chůzi a neomezují pohyblivost jednotlivých kostí. Tím podporují přirozený pohyb chodidla, posilují svaly nohou a díky jejich tenké podrážce i stimulují reflexní body chodidel. Barefoot boty tak mohou přispět k léčbě plochých nohou či vbočeného palce.

Chodidla, potažmo nožní klenba, ovlivňují držení celého těla. Propadlá klenba může narušit celkovou rovnováhu těla a vést k řadě zdravotních potíží, jako jsou křeče v lýtkách nebo bolesti kolen, kyčlí, hlavy i krční páteře.

„Principiálně postavení kostí v chodidle a napětí šlach a svalů v chodidle mění postavení kostí a kloubů a napětí měkkých tkání výše. Podobně jako písčité podloží v Pise mění postavení slavné věže,“ míní Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Barefoot boty mohou být skvělým zdravotním zlepšením, ale je důležité si vybrat správnou obuv a postupně si na ni zvykat, jelikož při velké zátěži hrozí bolest chodidel, kleneb a svalů. Ne pro všechny jsou však barefooty vhodné, to se týká lidí, kteří trpí rozvinutými záněty měkkých tkání v chodidle či cukrovkou druhého typu.

„Pokud je člověk zvyklý celý život chodit v klasických botách, je třeba barefoot obuvi přivykat postupně, aby se vyhnul problémům s přetíženými svaly a klouby,“ upozorňuje Iva Bílková.

Bosá chůze a barefooty – ano, nebo ne?

Bosá chůze je alfou a omegou zdravé chůze a nejlepším cvičením jakýchkoli deformací nohou. Sundat boty prospěje i lidem, kteří trpí na otoky nohou, jelikož podpoří stimulaci lymfatického systému vnímáním různých povrchů a teplotních rozdílů.

Barefooty, které mají pozitivní vliv na vývoj nohy, jsou vhodným doplňujícím řešením chůze naboso. Barefoot obuv je vhodná při jakýchkoliv aktivitách v přírodě a na přírodním povrchu: v lese, parku, na pláži, písku – má však i své limity. Například při sportu tlumí nárazy dopadů nohy v klasické sportovní botě specifická podrážka, která v barefootové botě chybí.

Chůze v barefoot botách není jen otázkou obuvi, ale také správného pohybu chodidla. Když se naučíte správně našlapovat, lze barefoot boty nosit na chůzi bez obav. „Stále ale platí všeho s mírou. A bosé obouvání má také své limity, například ve městě, kde chodíme pouze po tvrdých chodnících,“ míní Iva Bílková.

Tam lidé chodí převážně po tvrdé dlažbě a na bosou chůzi v takovém terénu nejsou zvyklí. „Proto pak trpí patními ostruhami, respektive plantární fasciitidou a záněty Achillovy šlachy, které mají funkci tlumiče při dopadu,“ dodává Iva Bílková.

Kdy Barefooty nikdy nepoužívat

Barefooty se podle Bílkové nehodí při aktivitách, jako jsou míčové hry, odehrávající se na pevném asfaltovém nebo betonovém povrchu. Chodidlo je vystavené tvrdým dopadům a hrozí při nich zranění chodidla či nohy spoluhráčem. Dále nejsou bosé boty vhodné pro lidi, kteří trpí rozvinutými záněty měkkých tkání v chodidle, či diabetem mellitem neboli cukrovkou druhého typu.

Foto: Shutterstock.com

Speciálním a méně rozšířeným typem barefoot obuvi jsou takzvané five fingers.

„Pokud to jen jde, doma, ale i v práci chodím bosa. Ve městě obuv střídám a v přírodě volím obuv s tenkou měkkou podrážkou. V odlehčených botách mám ráda i vysokohorskou turistiku. Předpokladem však je, že je noha běžně trénovaná na chůzi v barefoot botách a výlet do hor není jen zdravotním výstřelkem v euforii, že nyní chci pro zdraví něco udělat,“ předává své zkušenosti Bílková.

Barefoot obuv pro děti

Zdravému vývoji nohou předchází přirozená funkce nohou, tedy přijímání informací z našeho okolí a stimulace chodidel. Proto by měla být chůze naboso samozřejmostí od nejútlejšího věku. Zásadní je co největší volnost prstů, kterou tvrdé a nepoddajné boty neumožňují.

„Na kratší vzdálenost bych se nebála jít s dítětem v barefoot obuvi ani po tvrdém povrchu. Nesmíte však nožky dítěte přetěžovat dlouhými náročnými trasami jen v městských ulicích,“ informuje Iva Bílková.

Jak vybrat správné barefoot boty

Kvůli koupi je lepší navštívit osobně kamennou prodejnu a zjistit, zda vám vyhovuje větší, či menší prostor v botě. Velikost a šířka barefoot boty musí sedět noze.

„Bota by neměla mít příliš velkou vůli, ale neměla by ani příliš omezovat. Při chůzi věnujte pozornost tomu, zda v botě nekloužete sem a tam nebo zda se vaše prsty nesnaží botu udržet „sevřením“ či roztažením. Pokud tomu tak je, boty jsou příliš velké nebo příliš široké,“ informuje Petr Exnar, průkopník barefoot obuvi v Česku a distributor značky leguano.

Knihy o barefoot obuvi

Fenomén barefoot

  • Autor: Petr Exnar, nakladatelství: Familium, 2024
  • Kniha s celým názvem Fenomén barefoot – Rozhovory s osobnostmi, které propadly kouzlu barefoot se do hloubky zabývá tím, proč si Češi oblíbili chůzi naboso a jak se Česko stalo světovou jedničkou v tomto trendu. Obsahuje rozhovory s řadou známých osobností, které sdílejí své zkušenosti s nošením barefoot bot. Mapuje také historii barefoot hnutí v Česku.

Žij naboso!

  • Autorka: Lucie Pytlová, nakladatelství: Alferia, 2020
  • Kniha od české fyzioterapeutky vám pomůže zorientovat se ve světě obouvání. Přibližuje anatomii a vývoj chodidel, rozebírá vliv obuvi na lidský organismus, pomáhá v přechodu na zdravější formy obouvání. Obsahuje cvičení na stimulaci chodidel i pro kompenzaci už vzniklých deformací. Text doplňují náčrtky a barevné fotografie a tipy na výběr vhodné obuvi.

Fenomén barefoot v Česku

V souvislosti s tím, jak se za posledních pět let zvyšuje zájem Čechů o „bosou chůzi“, přibývá i výrobců a dodavatelů této obuvi u nás. V Česku v reakci na tento trend vznikla Asociace barefoot obuvi, jež si klade za cíl podporu a propagaci zdravého životního stylu v barefootové obuvi. „Trendem poslední doby je, že se barefoot obuv snaží prosadit podobností s takzvanou klasickou obuví,“ uvádí její předseda Petr Exnar.

Zatímco zpočátku byly v nabídce jen takzvané ponožkoboty a tkaničkové modely, dnes lze v barefoot variantách pořídit i domácí přezůvky, obuv pro lékaře či sportovní obuv na squash či běh.

Typy barefoot obuvi

  • Kotníkové barefoot boty
  • Barefoot tenisky, sportovní boty
  • Barefoot outdoorové boty, pohorky
  • Chelsea barefoot boty
  • Společenské barefoot boty
  • Celoroční barefoot boty
  • Barefoot polobotky
  • Zimní zateplené barefoot boty
  • Barefoot kozačky
  • Barefoot holínky
  • Barefoot sandály
  • Barefoot přezůvky, pantofle, domácí obuv (bačkory, papuče)
  • Ponožkové barefoot boty (ponožkoboty)
  • Barefoot baleríny
  • Barefoot tenisky pro lékaře a zdravotníky
  • Dětské barefoot boty
  • Barefoot boty do vody

Sám Petr Exnar zpočátku barefootu nevěřil, byl vůči celé myšlence skeptický. Ale nakonec pohodlnosti a benefitům plynoucím z jeho nošení zcela propadl.

„Manželka je fyzioterapeutka a k barefoot mě přivedla ona. Když jsme v roce 2015 přivezli z Německa první barefoot obuv, tak jsem jí řekl, že to musí mít nějakou chybu. Dva roky jsem ji hledal, marně. Když jsem nosil takzvanou klasickou obuv, ráno jsem se těšil, až je večer zuji. O barefoot botách ani nevím, že je mám na noze,“ popisuje svůj příběh.

Často se objevuje názor, že jsou barefooty drahé a nevzhledné. Toto tvrzení lze již v obecném měřítku považovat za mýtus. Avšak každý člověk upřednostňuje něco jiného.

„S vyšší produkcí se cena spíše snižuje. Tu nevzhlednost tak úplně neumím posoudit. Vždy jsem litoval dámy v botách na vysokých podpatcích a s úzkými špičkami. Nakonec to většinou končí problémy s chodidly nebo zády,“ konstatuje Exnar.

Související témata:
Barefoot

Doporučované