Hlavní obsah

Září proti plýtvání. Česká rodina vyhodí za rok 100 kilogramů jídla

Foto: zachranjidlo.cz, Seznam Zprávy

Až třetina potravin na světě se vyhodí nebo nějakým jiným způsobem znehodnotí, tvrdí odborníci.

Plýtvání jídlem je jedním z velkých nešvarů moderní civilizace. Podle odhadů odborníků se až třetina potravin na světě vyhodí nebo nějakým jiným způsobem znehodnotí. Přitom takové množství jídla by nasytilo tři miliardy lidí.

Článek

Současná doba prudkého zdražování energií a potravin povede mnoho domácností k většímu šetření. A to je rozhodně zapotřebí, neboť i v českých rodinách se jídlem značně plýtvá. Na jednoho Evropana připadá ročně zhruba 100 kilogramů nevyužitého jídla, přičemž velká část zbytečného odpadu vzniká již při sklizni a zpracování, další potraviny pak vyhodí rodiny, obchody a restaurace.

Právě proto přichází organizace Zachraň jídlo s výzvou Září proti plýtvání, která chce ukázat, jak s jídlem lépe nakládat, aby nekončilo v odpadkovém koši. Vyvrcholení celé kampaně bude 29. září, což je den, který v roce 2020 OSN vybrala a ustanovila jako Mezinárodní den proti plýtvání.

Kdo je sám, plýtvá víc

Fíglů a triků, jak snížit plýtvání v domácnostech, je obrovská spousta, od propracovanějšího systému nakupování přes lepší uspořádání surovin v lednici až po umění vařit ze zbytků. Díky tomu mohou domácnosti ušetřit tisíce korun. Pokud se připojí k zářijové výzvě a zaregistrují se na webových stránkách neziskové organizace zachranjidlo.cz, dostanou v průběhu září několik e-mailů s cennými radami, jak lépe nakupovat, skladovat a zpracovávat potraviny.

Podle statistik se nejvíce plýtvá v domácnostech. Dokládá to ostatně i nedávný výzkum Mendelovy univerzity v Brně, podle něhož každý obyvatel Brna vyhodí za rok v průměru 37 kilogramů potravin. U tříčlenné rodiny to činí neskutečných sto kilogramů vyhozeného jídla za rok. Paradoxně nejvíce plýtvají lidé, kteří žijí sami, neboť nakupují více jídla, než jsou schopni sníst, a to pak končí v koši.

Matoucí data na obalech

Mnoho jídla se vyhodí i kvůli tomu, že lidé správně nerozumí a nerozlišují pojmy „spotřebujte do“ a „minimální trvanlivost“, takže vyhazují potraviny, které jsou v pořádku, neboť se domnívají, že jsou již prošlé a zdravotně závadné.

Maso, které je zadarmo

Jak ušetřit na jídle? Třeba tím, že se v pravý čas vypravíte na šneky.

V celé Evropské unii se z důvodu dat uvedených na obalech potravin vyhodí ročně devět milionů tun jídla. Přitom často stačí zapojit zdravý rozum a smysly, jídlo rozbalit, ochutnat, přivonět si a rozhodnout se, zda je ještě v pořádku, nebo ne.

Začarovaná lednice

Samostatná edukace by měla proběhnout také k používání lednice, v níž se kazí nejvíce potravin. A často zbytečně, protože dáváme věci do lednice nesprávně, tedy na místa, kam nepatří, a současně máme často lednici přeplněnou a špinavou. V prvním případě nevidíme věci, které je potřeba dříve sníst, a ty se zkazí, v druhém případě se od špíny, respektive plísně, mohou kontaminovat další suroviny.

Při používání lednice platí ještě dvě důležité zásady. První radí dávat nové a čerstvé věci dozadu, aby člověk dříve zpracoval suroviny, jimž končí trvanlivost. A současně nenechávat dlouho otevřené dveře lednice, neboť se uvnitř zvyšuje teplota a věci se rychleji kazí.

Jak vařit ze zbytků

V lednici často zůstanou okoralé kousky sýra a zbytky zeleniny, ve spíži zase tvrdý chléb, což obvykle všechno končí v koši. Ale i ze zbytků lze vařit – a dobře. Tvrdý chléb je možné použít třeba do salátů, jako příklad může posloužit slavný italský salát panzanella. Pochází z Toskánska a dělá se ze starého chleba, rozpečeného na olivovém oleji, rajčat, cibule, okurky a bazalky.

A zpracovat je možné i mrkvovou nať, košťál brokolice či zbytky kuřete. Spoustu nápadů, fíglů a receptů na vaření ze zbytků přináší unikátní kuchařka Zachraň jídlo v kuchyni, kterou před časem vydala společnost Zachraň jídlo.

Foto: zachranjidlo.cz, Seznam Zprávy

Unikátní kuchařka přináší recepty, jak vařit ze zbytků.

Doporučované