Hlavní obsah

Drážďany, Vídeň či Krakov: 5 nejkrásnějších vánočních trhů kousek za hranicemi

Foto: ddpix.de

Vánoční trhy v Drážďanech patří k nejoblíbenějším v Evropě.

Vánoce pomalu klepou na dveře a s nimi i období adventu. Některá evropská města se již v polovině listopadu zahalí do vánočního hávu. Kam zavítat za oblíbenými vánočními jarmarky, s vůní svařeného vína, kaštanů a cukroví?

Článek

Vánoční trhy jsou neodmyslitelnou součástí adventního období nejen u nás, ale i po celé Evropě. Přinášejí nejen možnost užít si sváteční atmosféru, ale také poznat místní tradice, řemesla a gastronomii. Pro mnoho lidí se staly trhy v blízkých zahraničních městech ideálním cílem pro předvánoční výlety.

Seznam Zprávy si připravily přehled pěti nejoblíbenějších vánočních trhů v zahraničí, které naleznete ve Vídni, Krakově, Drážďanech, Norimberku nebo v Budapešti. Kdy se v letošním roce uskuteční a co na návštěvníky čeká?

1. Vánoční trhy ve Vídni 2024

Foto: stadtwienmarketing, Johannes Wiedl, Seznam Zprávy

Nejznámější trh v Rakousku před radnicí - Christkindlmarkt.

Vídeň se během vánočních svátků promění v nádherné romantické místo plné světel a Vánoce jsou tu cítit na každém rohu. Rakouská metropole a její trhy, kterých se po městě koná hned několik, jsou proslulé svou elegancí a půvabem. Díky blízké vzdálenosti od České republiky jsou každoročně cílem mnoha Čechů a milovníků atmosféry svátků klidu a míru.

Termíny dalších vánočních trhů ve Vídni

MístoDatum
Náměstí Rathausplatz16. listopadu až 26. prosince 2024
Náměstí Maria-Theresien-Platz 13. listopadu až 26. prosince 2024
Náměstí Freyung15. listopadu až 23. prosince 2024
Náměstí Am Hof15. listopadu až 23. prosince 2024
Náměstí Stephansplatz8. listopadu až 26. prosince 2024
Zámek Belvedere 15. listopadu až 26. prosince 2024
Zámek Schönbrunn8. listopadu 2024 až 6. ledna 2025

Jedním z největších trhů v celé Evropě a zároveň tím nejpopulárnějším v Rakousku je Christkindlmarkt, který se odehrává na náměstí Rathausplatz před radnicí. Trh se letos koná od soboty 16. listopadu do čtvrtka 26. prosince 2024

Kromě ozdob na stromeček, řemeslných výrobků, dárkových předmětů, teplých nápojů a místní i tradiční gastronomie v nádherně ozdobených stáncích, je k dispozici návštěvníkům i velké kluziště, přes 10 metrů vysoký kolotoč nebo oblíbený srdíčkový strom pro zamilované. Dominantou náměstí je impozantní vánoční strom, který se nad vším tyčí.

Otevřeno je každý den od 10 do 22 hodin večer, na Štědrý den se nejen prodejní stánky zavřou už v půl sedmé večer. Stejně je otevřeno i kluziště, které bude k dispozici až do 7. ledna příštího roku. Zavřeno bude jen na 31. prosince kvůli oslavám konce roku a začátku toho nového.

Jak se dostat do Vídně

Do Vídně se dostanete autem z hlavního města Prahy přes Brno za zhruba tři a půl hodiny, z Brna za hodinu a půl. Podobně času zabere i cesta vlakem Českých drah či RegioJetu. Autobusem společnosti FlixBus dorazíte do rakouské metropole za čtyři hodiny.

2. Vánoční trhy v Krakově 2024

Foto: Shutterstock.com

Vánoční trhy v Krakově se konají na hlavním náměstí.

Jedinečná vánoční atmosféra na návštěvníky čeká i na hlavním náměstí v polském Krakově. Náměstí Rynek Główny je společně s centrem Starého Města zapsáno na seznamu UNESCO a není tak překvapením, že krakovské trhy patří k těm nejkrásnějším na světě. Přispívá k tomu i fakt, že v Polsku mají Vánoce hluboký náboženský význam.

Trh tu letos proběhne od neděle 24. listopadu 2024 do středy 1. ledna 2025. Na náměstí se objeví několik desítek stánků s tradičním vánočním zbožím. Nakoupit se tu dají například ručně vyráběné předměty, vánoční ozdoby, dřevěné hračky, šperky, regionální produkty, svíčky a lze ochutnat i místní polské pochutiny.

Otevřeno je každý den od 10 hodin do 22 hodin večer. Během celého konání trhů je připraven i bohatý kulturní program, návštěvníci se mohou těšit na koncerty, taneční vystoupení a mnoho dalšího.

Jak se dostat do Krakova

Cesta autem z Prahy trvá lehce přes pět hodin, nejlepší cesta je přes Brno, Olomouc, Ostravu, Katovice až do Krakova. Vlakem Českých drah či RegioJetu se cesta protáhne o zhruba dvě hodiny, poslední možností je autobusem FlixBusu, kdy pojedete kolem osmi hodin z hlavního města Prahy.

3. Vánoční trhy v Drážďanech 2024

Foto: Michael Bader

Vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech je pořádaný už od středověku.

Vánoční trh Striezelmarkt v Drážďanech, který je pojmenován podle svátečního pečiva Striezel, je tím nejstarším v Německu i Evropě a je znám po celém světě. Již 590. ročník trhu s jedinečnou atmosférou se letos uskuteční od středy 27. listopadu do úterý 24. prosince 2024 na hlavním drážďanském náměstí Altmarkt.

V několika desítkách stánků si návštěvníci mohou zakoupit řemeslné výrobky, oblíbený punč či svařák a ochutnat drážďanskou vánoční specialitu - švestkové bramboráky. Další zdejší tradiční pochutinou jsou pflaumentoffel, ručně zhotovené figurky kominíčků ze sušených švestek. Otevřeno je každý den od 10 do 21 hodin, první den (27. listopadu) od 16 hodin, na Štědrý den se zavírá už ve 14 hodin.

Lákadlem je každý rok 14,61 metru vysoká vánoční pyramida z Krušných hor, údajně největší na světě. Projít se lze také po světelném oblouku Schwibbogen nebo si prohlédnut nádherně vyzdobený adventní trh z výšky při jízdě na vyhlídkovém kole. Během doby konání je připraven bohatý program pro dospělé i pro ty nejmenší.

Jak se dostat do Drážďan

Do dvou hodin trvá cesta autem z Prahy do Drážďan, vlakem okolo dvou a půl hodiny, využít lze přímé spoje EuroCity Českých drah a Deutsche Bahn z Prahy. Autobusem společnosti FlixBus cesta zabere dvě hodiny.

4. Vánoční trhy v Norimberku 2024

Foto: Mediathek Nürnberg, Uwe Niklas

Advetní trhy v Norimberku každý rok navštíví kolem dvou milionů lidí.

Historie norimberských adventních trhů Christkindlesmarkt sahá až do 16. století, patří tak mezi jedny z nejstarších a nejznámějších trhů na světě. Nádherná vánoční výzdoba plná světel rozsvítí hlavní náměstí Hauptmarkt od pátku 29. listopadu do úterý 24. prosince 2024.

V dřevěných stáncích, kterých vyroste na náměstí před kostelem Panny Marie okolo dvou stovek, lze nakoupit například ručně vyráběné vánoční ozdoby, svíčky nebo další řemeslné výrobky. Opustit trh by návštěvník neměl ani bez ochutnání typického norimberského kulatého perníku nebo grilovaných klobás. Prodejní stánky jsou otevřené každý den od 10 do 21 hodin večer, na Štědrý den jen do 14 hodin.

Na sousedním náměstí, jen několik minut chůze odtud, se koná dětský trh, nejen s programem zaměřeným na ty nejmenší, ale pro celou rodinu. Probíhá od pátku 29. listopadu do pondělí 30. prosince na náměstí Hans-Sachs-Platz, stánky jsou otevřené stejně jako na náměstí Hauptmarkt, zavřeno je po Štědrém dni 25. prosince.

Děti se mohou projet na dvoupatrovém kolotoči, na malém vyhlídkovém kole nebo ve vláčku. V tvůrčích stáncích si můžou vyzkoušet pečení perníčku a jejich zdobení, vyrobit si svou svíčku a nebo vhodit svá vánoční přání do žluté poštovní schránky.

Jak se dostat do Norimberku

Z Prahy se do Norimberku dostanete autem za tři hodiny, od tří do čtyř hodin potrvá cesta autobusem FlixBusu. Pokud zvolíte cestu vlakem, připravte se na minimálně jeden přestup, protože z Prahy nejede přímý spoj do Norimberku, konkrétní trasu naleznete na webu Českých drah.

5. Vánoční trhy v Budapešti 2024

Foto: Shutterstock.com

Vánoční trhy v Budapešti.

Mezi nejkrásnější adventní trhy v Evropě patří bezpochyby ty budapešťské, které každoročně nechybí ani v žebříčcích nejoblíbenějších vánočních trhů celého světa. V centru města se jich koná hned několik, mezi ty nejznámější v maďarské metropoli ale patří Vörösmarty Classic Xmas na náměstí Vörösmarty tér. Letos se konají od pátku 15. listopadu do úterý 31. prosince 2024. 

Pro řadu českých návštěvníků to může znamenat lehce vzdálenější destinaci, proto je výhodnější spojit návštěvu trhů s prohlídkou města a protáhnout ji na celý víkend.

Nabídka ve stáncích je každý rok velmi bohatá, ať už se jedná o výrobky maďarských řemeslníků, originální vánoční ozdoby, šperky nebo keramiku. Na své si tu přijdou i milovníci kulinářských specialit, ať už tradičně vánočních, nebo těch místních. Ve středu dění se bude nad náměstím tyčit vysoký vánoční strom, naleznete tu i betlém či kluziště.

Nedaleko odtud, na náměstí Szent István tér, se budou konat trhy zvané Advent Bazilika, které server European Best Destinations vyhodnotil jako nejlepší v Evropě v roce 2019, 2021 a 2023. Začínají také v pátek 15. listopadu a potrvají až do 1. ledna 2025 před bazilikou svatého Štěpána.

Jak se dostat do Budapešti

Asi nejpohodlnější cesta do maďarské metropole je vlakem, který jezdí v pravidelných intervalech z Prahy přes Brno, jízda potrvá cca sedm hodin, z Brna čtyři. Autem bude cesta podle zvolené trasy mezi pěti až šesti hodinami, necelých 8 hodin pojedete autobusem.

Jaký je váš oblíbený vánoční trh v Evropě? Doporučte ho nám i dalších čtenářům v komentářích nebo se podělte o své zkušenosti a tipy.

Doporučované