Hlavní obsah

Tichý zabiják žen si nevybírá, varuje lékař. „Přitom máme účinné zbraně“

Foto: Profimedia.cz

Proč se nedaří porazit rakovinu děložního čípku? A jak se chránit? Dozvíte se v dalším dílu podcastu MUDr.ování.

V Česku zabíjí jednu ženu každý den, přitom některé státy světa jsou už velmi blízko úplnému vymýcení zákeřné rakoviny děložního čípku. Zájem o vysoce účinné očkování proti HPV stále není dostatečný. Pomoci mohou i HPV DNA testy.

Článek

O rakovině děložního čípku ví onkogynekolog Jiří Sláma nejspíš naprosto vše. Zároveň je zvyklý o nemoci mluvit řečí, které pacientky rozumí. Co by tedy neměla žádná žena podceňovat a co vše je třeba o rakovině i lidských papilomavirech vědět? Poslouchejte aktuální díl podcastu MUDr.ování.

Proč se v Česku ještě nepodařilo vymýtit rakovinu děložního čípku? Všechny potřebné zbraně, které by onemocnění nadobro zlikvidovaly, máme. Mezi ty nejúčinnější bezesporu patří očkování - to je namířené proti lidským papilomavirům (HPV), které za vznikem nemoci stojí. Jde tak o jediné očkování, které přímo chrání proti rakovině.

„Česká republika na tom bohužel není úplně ideálně. Abychom dosáhli optimálního výsledku, měli bychom proočkovat alespoň 80 % ženské populace, dosahujeme ale něco kolem 65% proočkovanosti,“ přibližuje v podcastu MUDr.ování profesor Jiří Sláma, vedoucí lékař onkogynekologického oddělení a zástupce přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

S kým jsme si povídali?

Prof. MUDr. Jiří Sláma, Ph.D. je vedoucím lékařem onkogynekologického oddělení a zástupce přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Vystudoval 3. lékařskou fakultu UK a medicínou žije už řadu let. Kromě dalšího se věnuje také publikování, vědecké práci a výuce studentů.

Foto: Seznam Zprávy

MUDr.ování navštívil onkogynekolog Jiří Sláma

Vakcína je dnes hrazená ze zdravotního pojištění pro dospívající dívky i chlapce od 11 do 15 let. Odborníci doufají, že se podaří k očkování přivést více zájemkyň i zájemců, v posledních letech šel trend ale spíše opačným směrem, než by si představovali.

„Mám obavu, že nám bohužel neudělal úplně dobrou službu covid. Obecně nedělá dobrou službu výrazný mediální prostor, který získávají antivakcinační kampaně a lidé, již nemají korektní názory, které by měly vědecký podklad. V takové situaci je část populace, která samozřejmě začne pochybovat,“ domnívá se lékař.

Data podle něj ale hovoří jasně - rodiče by si měli uvědomit, že očkováním proti HPV dávají dětem efektivní ochranu proti rakovině a dalším nemocem, které způsobují lidské papilomaviry.

Jeden DNA test, klid na duši

Očkování ale není jedinou záchrannou sítí, která má ženy před nemocí ochránit. V Česku je prevence stále opřená také o cytologický stěr, který zná asi každá žena, jež chodí na preventivní kontroly na gynekologii.

Podle Jiřího Slámy jde ale v dnešní době v některých ohledech o již překonanou metodu. V posledních letech se podle něj jasně ukazuje, že účinnější zbraní proti rakovině je HPV DNA test.

Ten v těle odhaluje přímo lidský papilomavirus a je schopný předvídat změny na děložním čípku, často i o mnoho let dříve než cytologie. Pokud test dopadne dobře, může si tak být žena prakticky jistá, že je u ní minimálně v příštích 5 letech riziko rozvoje rakoviny velmi nízké.

„Vzhledem k tomu, že máme desetiletý interval, kdy ty testy děláme - ve 35, 45 a 55 letech, měla by být ta pojistka prakticky až desetiletá. Máme data, která říkají, že riziko vzniku rakoviny nebo závažných přednádorových změn je menší než 1 %. Není nulové, proto pacientkám říkáme, že je vhodné chodit dál na kontroly, ale to riziko je velmi nízké,“ míní lékař.

CO VÍME O HPV?

Lidské papilomaviry jsou pohlavně přenosné a během života se s nimi setká až 80 % populace, ale obvykle si s nimi poradí imunitní systém. Problém nastává ve chvíli, kdy HPV v organismu dlouhodobě přetrvává.

„Lidské vysoce rizikové papilomaviry jsou příčinou zhoubných onemocnění na řadě míst na lidském těle. Jedná se o 100 % nádorů hrdla děložního, 16 % nádorů vulvy, 70 % nádorů vaginy, 87 % análních nádorů, 29 % nádorů penisu a 20 % nádorů orofaryngu. I když vysoce rizikových typů papilomavirů je mnoho, většina zmíněných nádorů je vyvolána právě typy, proti nimž chrání vakcinace devítivalentní vakcínou,“ popsala už dříve pro Seznam Zprávy viroložka Ruth Tachezy.

Otestovat se můžete sama

Právě ve 35, 45 a 55 letech mají ženy test hrazený pojišťovnou. Kdykoliv si ho ale mohou také pořídit za vlastní úhradu. V rámci pilotního projektu ho nyní ženám pro samotestování nabízí například i někteří praktičtí lékaři.

Ačkoliv běžně je profesor Sláma podle svých slov rád překvapovaným pesimistou, pokud jde o prevenci rakoviny děložního čípku, je prý optimista. „Jinak bych to nedělal. Mojí snahou je změnit systém v České republice a vlastně si ubrat práci - nemuset operovat a podávat chemoterapii nebo biologickou léčbu pacientkám s rakovinou děložního čípku,“ dodává odborník.

Doporučované