Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Pohlavky mají na děti horší dopady, než si rodiče myslí, varuje psycholog

Foto: Profimedia.cz

Tématem podcastu MUDr.ování je tentokrát duševní zdraví dětí. Jak je ovlivňují fyzické tresty? A co ještě má na psychiku dětí dopad?

Článek

Pohlavky, facky nebo rány přes zadek jsou pro řadu rodičů běžnými výchovnými metodami. Dětem ale způsobují těžké psychické problémy, což dokázaly studie z celého světa. Podle psychologa Radka Ptáčka by bylo správné, aby fyzické tresty zakazoval i zákon.

Rodičovství je svým způsobem i trénink sama sebe. Jak se zachovat v náročných situacích? Jak fyzické tresty děti ovlivňují a co mohou způsobit? A jak je na tom psychické zdraví dětí v Česku? Poslechněte si aktuální díl podcastu MUDr.ování.

„Rodič by měl být osoba, která poskytuje nejsilnější pocit bezpečí. Zároveň je to člověk, od kterého vlastně nemůžete uniknout. Když vás uhodí, v tu chvíli vám ten elementární pocit bezpečí narušuje. Za něco, co třeba často nechápete, vás vystaví fyzické bolesti. A vy to nemůžete vrátit a nemůžete ani utéct. Musíte zašlapat sami sebe a zároveň se třeba bojíte, že to příště přijde znovu,“ popisuje v podcastu MUDr.ování psycholog Radek Ptáček z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Fyzické tresty podle něj na děti mají mnohem závažnější dopad, než si řada rodičů uvědomuje. I občasné bití může stát za psychickými problémy, rozvojem úzkostí či depresí. V neposlední řadě potom narušuje vztah mezi rodičem a jeho potomkem a do budoucna způsobuje tendenci k násilí v blízkých vztazích. V dnešní době to dokládá již celá řada výzkumů.

S kým jsme si povídali?

Prof. PhDr. Radek Ptáček, Ph.D. je klinický psycholog, psychoterapeut, soudní znalec a profesor lékařské psychologie. Odborně se zabývá kromě jiného psychologií dítěte a forenzní psychologií. Absolvoval řadu odborných kurzů a zahraničních stáží nejen v Evropě, ale i v Asii či USA. Je autorem mnoha vzdělávacích a vědeckých projektů.

Foto: Seznam Zprávy

Hostem MUDr.ování byl psycholog Radek Ptáček

„V současné době jsou to vysoké tisíce studií z celého světa, přičemž mnoho z nich je longitudinální. To znamená, že jsou to dlouhodobé studie, které trvají třeba i 50 nebo 60 let. Dnes pozorujeme v podstatě důchodce, kteří byli v dětství biti, a vidíme, že expozice i mírným fyzickým trestům dopadá na celý život člověka,“ dodává odborník.

O tom, že by se zákaz tělesného trestání dětí přidal do občanského zákoníku, byť bez možné sankce, se začalo mluvit loni na podzim. Podle Radka Ptáčka by to byl krok správným směrem.

„Fyzické násilí do mezilidských vztahů nepatří. Když lidé říkají, že to je v pořádku a že na to rodiče mají právo, je to úplně stejné, jako kdybyste si představila, že by váš manžel měl právo na to, vás sem tam udeřit,“ dodává.

Více problémů

Obecně se duševní zdraví dětí a mladistvých v Česku v posledních letech zhoršilo. Ukazují to i výzkumy odborníků z Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Bezpochyby jsou na vině i sociální sítě. To víme i z mezinárodních výzkumů. Zatřetí za zhoršování duševního stavu dětí a mladých dospělých můžeme my jakožto dospělí. Děti vyrůstají do doby, kdy mají všechno a kdy nic nemusí, a to je samozřejmě z hlediska získávání nějaké psychické odolnosti špatně,“ míní psycholog.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Shrnutí článku si můžete poslechnout také v audioverzi.

Doporučované