Hlavní obsah

Umění, stavebnice i sochy z odpadů: 10 nejoblíbenějších muzeí a galerií v Česku

Foto: Milan Janoch, Mapy.cz

Kovozoo je originální zoologická zahrada se zvířaty ze starého kovového šrotu.

aktualizováno •

Stavby z lega, zvířata vyrobená ze šrotu, moderní umění, staré Tatrovky i historie firmy Baťa. Takto pestrou nabídku lze najít mezi nejnavštěvovanějšími muzei a galeriemi v Česku. Většina sídlí v Praze a v různých částech Moravy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Umění v prostorách moderní architektury i té romantické z 19. století, expozice v industriálním prostředí, na zámcích i pod otevřeným nebem, předměty od dopravních prostředků přes boty a hračky až k zemědělským strojům.

Přinášíme seznam deseti nejnavštěvovanějších muzeí a galerií v Česku podle nejnovějších statistik agentury CzechTourism. V žebříčku jsou zahrnuté pouze ty instituce, od nichž bylo možné získat potřebná data. Mohou se stát třeba vašimi příštími tipy na výlety po Česku.

1. Veletržní palác, Praha

Foto: Národní galerie, Tomáš Slavík

Veletržní palác v Praze.

Veletržní palác je významná budova české funkcionalistické architektury, která byla původně určena pro pořádání veletrhů. Od roku 1976 je sídlem Národní galerie. Palác byl postaven v letech 1925 až 1928 podle návrhu architektů Josefa Fuchse a Oldřicha Tyla a ve své době platil za největší stavbu svého druhu na světě.

Mezi dnešní sbírkové expozice paláce patří umění od konce 18. století až po rok 2021, rozdělené na několik částí. Součástí je také expozice české architektury z doby socialismu a střídají se zde i dočasné výstavy.

Aktuální výstavy ve Veletržním paláci

Žádný pocit netrvá věčně. Sbírka solidarity ve Skopji

Aktuální výstava, kterou lze navštívit do 29. září 2024, vychází z unikátní sbírky Muzea současného umění ve Skopji. To vzniklo v rámci obnovy města po zemětřesení v roce 1963. Zdejší výstavu tvoří zejména kusy, které byly dovezeny z celého světa v rámci mezinárodní solidarity. Jedná se tak o neobvyklou sbírku, která čítá díla jak ze zemí Západu, tak i tehdejšího východního bloku. Výstavu lze nalézt v prvním patře ve východním křídle.

Filomena Borecká: Dech tichých myšlenek

Výstava, která se nachází ve druhém patře Veletržního paláce, představuje výtvarnou tvorbu Filomeny Borecké, české umělkyně, která žije v Paříži. Ve svých dílech se věnuje abstraktním tématům, jako jsou dýchání, vztahy nebo plynutí času. Výstava je dostupná do 15. září 2024.

Bienále Ve věci umění

Již třetí ročník tohoto projektu, jehož cílem je přinést nové politické a umělecké impulzy. Letos se zaměřuje na dělnická hnutí. Pro výstavu vznikají nová původní díla, která naleznete ve Velké dvoraně Veletržního paláce do 29. září 2024.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Dukelských hrdinů 47, Praha 7, otevřeno od úterý do neděle od 10 do 18 hodin, každou první středu v měsíci až do 20 hodin. Základní vstupné je 250 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 204 (meziročně +15 %)

2. Kovozoo, Staré Město u Uherského Hradiště

Foto: Milan Mikšík, Mapy.cz

Kovozoo, Staré Město.

Ve staroměstském Kovozoo se nachází přes 400 zvířat a dalších soch vyrobených ze starého nepotřebného železa. Muzeum funguje od roku 2012 a jak Kovozoo uvádí na svých stránkách, „cílem je ukázat návštěvníkům, že i ze zdánlivě nepotřebného odpadu mohou vznikat věci, které jsou nejen krásné a zajímavé, ale i nadále užitečné“.

Kovozoo se nachází v netradičním prostředí zrekonstruovaného areálu bývalého cukrovaru ve Starém Městě. Součástí jsou i 60 metrů dlouhé vyhlídkové lávky, které vedou na střechu sousedního sběrného dvora.

Mimo kovová zvířata, rostliny či transformery jsou v areálu také exponáty průmyslové a hasičské techniky, dopravní prostředky včetně vyřazeného letadla či autobusu, secí a žací stroje, mlátičky obilí, fukary a jiné zemědělské stroje ze starých dob. Součástí je i rozhledna v podobě majáku.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Brněnská 1372, Staré Město u Uherského Hradiště, denně od července do srpna devíti do 18 hodin, od září do října devíti do 17 hodin. Základní vstupné je 160 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 163,7 (meziročně +24 %)

3. Muzeum jihovýchodní Moravy, Zlín

Foto: Marek Pléha, Mapy.cz

Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Hlavní část expozic Zlínského muzea se nachází v budově 14 bývalé obuvnické továrny. Spolu s Krajskou galerií výtvarného umění a Krajskou knihovnou Františka Bartoše v sousední 15. budově továrny tvoří 14|15 Baťův Institut.

V muzeu jsou k vidění expozice o historii továrny Baťa, cestovatelských zážitcích Hanzelky a Zikmunda či o etnografovi Frnantišku Bartošovi, stejně jako největší sbírka obuvi na světě. Muzeum také pořádá krátkodobé výstavy či doprovodné akce a programy.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Vavrečkova 7040, Zlín, otevřeno je od úterý do pátku 10-18 hodin. Základní vstupné do muzea je 149 Kč a do muzea i galerie 229 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 113,1 (meziročně +21 %)

4. Muzeum nákladních automobilů Tatra, Kopřivnice

Foto: Zdeněk Hercík, Mapy.cz

Muzeum nákladních automobilů Tatra, Kopřivnice.

Muzeum Tatra se pyšní sbírkou nákladních i osobních automobilů Tatra z různých dob nebo vlakem zvaným Slovenská strela. V části věnované nákladním automobilům je vystaveno 80 vozidel a podvozků rozmístěných v prostorné budově bývalé slévárny továrny Tatra.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Muzeum nákladních automobilů a depozitář Slovenské strely –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Husova 1326/13; muzeum osobních automobilů –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Záhumenní 367/1. Otevírací doba je od října do dubna od úterý do neděle a ve svátky devět až 16 hodin, od května do září od úterý do neděle a ve svátky devět až 17 hodin. Základní vstupné 220 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 101,6 (meziročně +13 %)

5. Kunsthalle Praha

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kunsthalle v Praze.

Kunsthalle Praha je relativně nová galerie v srdci Prahy nacházející se v bývalé Zengerově transformační stanici. Zaměřuje se na české a mezinárodní umění 20. a 21. století a navazuje na koncept takzvaných kunsthalle, které vznikly již koncem 18. století a stojí na principu krátkodobých výstav soudobého umění.

Foto: Veronika Valtonen, SZ

V galerii se nachází i kavárna s terasou s výhledem na Petřín a Pražský hrad.

Na aktuálních výstavách se lze setkat s díly Češky Ester Geislerové, videoinstalací Jona Rafmana nebo fotografiemi dokumentaristky německé školy umění a architektury Bauhaus Lucie Moholy.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Klárov 5, Praha 1, otevřeno v pondělí 11–⁠⁠⁠⁠⁠⁠19 hodin, středa 11–⁠⁠⁠⁠⁠⁠21 hodin, od čtvrtku do neděle 11–⁠⁠⁠⁠⁠⁠19 hodin. Základní vstupné je 290 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 101,6 (meziročně minus osm procent)

6. Muzeum českého venkova, zámek Kačina

Foto: Národní zemědělské muzeum, SZ

Národní zemědělské muzeum Kačina.

Pobočka Národního zemědělského muzea sídlí v zámku Kačina, který je jednou z nejvýznamnějších empírových staveb v České republice. Zámek byl postaven pro hraběte Jana Rudolfa Chotka a obklopuje ho přírodní park. Kromě zámeckých interiérů s odkazem na rod Chotků je zde stálá expozice věnovaná včelám a součástí jsou i prostory pro dočasné výstavy.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Svatý Mikuláš 51, Kutná Hora. Zámek je otevřen od 1. května do 30. září od pondělí do neděle od devíti do 17 hodin, zámecký park je přístupný celoročně. Prohlídka s průvodcem 180 Kč, základní vstup do výstavního patra 150 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 95,5 (meziročně +26  %)

7. Alšova Jihočeská galerie, zámek Hluboká

Foto: Tomáš Málek, Mapy.cz

Alšova jihočeská galerie.

Zámecká jízdarna na zámku Hluboká, součást Alšovy jihočeské galerie, prezentuje hlavně moderní a současné umění formou aktuálních výstav. Patří k nejvýznamnějším galeriím tohoto druhu v Česku. Aktuálně je zde možné zhlédnout výstavu Let It GROW Again!, která zobrazuje vztah mezi uměním a ekologií.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Zámecká jízdárna čp. 144, Hluboká nad Vltavou, otevřeno denně devět až 18 hodin. Základní vstupné je 225 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 84,4 (meziročně +78  %)

8. Museum Kampa, Praha

Foto: Jan Pašek, Mapy.cz

Muzeum Kampa, Praha.

Museum Kampa je muzeum moderního umění v centru Prahy, které sídlí v areálu Sovových mlýnů na Malé Straně. Nachází se zde umělecká sbírka manželů Jana a Medy Mládkových, kteří během svého pobytu v exilu v druhé polovině 20. století aktivně podporovali tehdejší československé zakázané umělce.

Největším zdejším lákadlem je ovšem o něco starší umění –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ sbírka abstraktního malířství Františka Kupky. V galerii se konají i dočasné výstavy zaměřené na moderní a současné umění.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: U Sovových mlýnů 2, Praha-Malá Strana, otevřeno je denně 10–18 hodin. Základní vstupné na celé muzeum 350 Kč, jen na stálou expozici 190 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 81,7 (meziročně +33 %)

9. Museum of Bricks, Praha

Foto: Václav Opletal, Mapy.cz

Muzeum lega, Praha.

Museum of Bricks, neboli muzeum lega nabízí více než 3000 originálních modelů složených z dílků této oblíbené stavebnice. Mezi nimi jsou k vidění například pražské pamětihodnosti jako Karlův most, Národní muzeum, Staroměstský orloj či Národní divadlo. Je tu i model krtečka nebo expozice věnované rytířským soubojům, mašinkám, Star Wars či Harrymu Potterovi.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Národní 362/31, Praha 1, otevřeno denně 10-20 hodin. Základní vstupné činí 300 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 80 (meziročně +14 %)

10. Muzeum vinařství, zahradnictví a krajiny, Valtice

Foto: Národní zemědělské muzeum, SZ

Národní zemědělské muzeum Valtice.

Další oblíbenou pobočkou Národního zemědělského muzea je valtické muzeum věnované vinařství, zahradnictví a krajině Lednicko-valtického areálu. Sídlí v komplexu budov, který dříve sloužil zámecké hospodářské správě lichtenštejnských statků. Mimo výstavy se zde konají i různé kulturní a společenské akce, jako například Muzejní dýňobraní v termínech 13. do 15. září 2024 nebo Vinobraní v muzeu 5. října 2024.

  • Adresa, otevírací doba a vstupné: Náměstí Svobody 8, Valtice, otevřeno od 1. května do 30. září denně od devíti do 17 hodin. Základní vstupné je 150 Kč.
  • Návštěvnost v tisících: 73,8 (meziročně +17  %)

Doporučované