Hlavní obsah

Nejen turistické pasti. I pražská Malá Strana má své kavárenské klenoty

Foto: Ambiente

Atypické lustry od Veroniky Richterové v Café Savoy jsou vyrobené z PET lahví.

Polévka v chlebu nebo trdelník. Kaváren s takovou nabídkou je v centru Prahy plno. Koho to od procházky neodradí, může narazit i na podstatně originálnější podniky. Podívejte se, které se vyplatí navštívit na Malé Straně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bar s vlnitým plechem nebo umělecky ztvárněný Davidem Černým, ale také posezení v secesním interiéru a pod klenutými stropy. Na pražské Malé Straně si lze vybrat mezi kavárnami s rodinnou, studentskou, společensky pulzující i poklidnou nóbl atmosférou.

Kavárny v Praze

Seznam Zprávy připravily kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější pražské kavárny.

L4 Café

Foto: Rusty Nails Coffee Roasters

Skrytý poklad v centru města.

Tato kavárna je skvělé útočiště, pokud si chcete odpočinout od davů v centru města. Nachází se v půvabném vnitrobloku barokního paláce jen kousek od Karlova mostu, stačí odbočit do první ulice vlevo za malostranskou mosteckou věží. Pak už jen projít průchodem a žasnout.

Můžete se rovnou posadit na malém nádvoří na černých, žlutých nebo oranžových židlích, anebo pokračovat do velkých klenutých dveří přímo do kavárny. Minimalistický interiér a bar pokrytý vlnitým plechem vás v paláci možná překvapí. A budete přemýšlet, jestli se to k sobě vlastně hodí. Kávu vám ale připraví úžasnou. Aby ne, když za kavárnou stojí lidé z pražírenské společnosti Rusty Nails.

  • Adresa: Lázeňská 287/4

Cukrkávalimonáda

Tento rodinný podnik funguje na Malé Straně už víc než 20 let. A není se čemu divit. Jak už hravý název kavárny napovídá, na své si přijdou hlavně milovníci sladkostí. Z vitríny a zpod poklic návštěvníky lákají nejrůznější dorty, košíčky, makronky a jiná cukrářská díla. Všechno si tu pečou sami. Zejména vyhlášený je tu místní štrúdl.

Kdo dává přednost ovoci před cukrem, může si tu dát čerstvé smoothie. Zastavit se tu lze také na snídani nebo na oběd. Na menu tu jsou třeba čerstvé těstoviny, saláty a palačinky. To vše si můžete dát pod krásně malovaným dřevěným stropem.

  • Adresa: Lázeňská 290/7

Café Savoy

Foto: Ambiente

Honosný interiér Café Savoy.

Pokud hledáte trochu toho kouzla a pozlátka, vyrazte do Café Savoy. Kavárna vám vyrazí dech svým secesním interiérem, zdobeným novorenesančním stropem a také perfektním servisem. Je to místo, kde si nemůžete dovolit nic jiného než se rozmazlit. A to třeba i ústřicemi k snídani nebo vejci upravenými na snad všechny myslitelné způsoby.

Savoy je i restaurací, pekárnou a tak trochu barem - jeho vinný lístek je více než obsáhlý. Vyrazit sem můžete tedy v kteroukoliv denní dobu, a nejen na kávu. Co určitě musíte vyzkoušet, je zdejší croissant. Ten spolu s kávou můžete dostat i ve výdejním okénku, kdybyste zrovna neměli čas na vysedávání.

  • Adresa: Vítězná 124/5

Café Club Míšeňská

V takto turisticky vytížené lokaci je Café Club Míšeňská velmi příjemným úkazem. Pohodové místo s až studentskou atmosférou a nádhernou zimní zahradou rozhodně stojí za návštěvu. Hned u vchodu si můžete vypůjčit knížku z veliké knihovny a pak už se jen nechat unášet příjemnou atmosférou.

Kromě kávy za velmi rozumnou cenu si tu můžete dát i víno, drinky, pivo z minipivovaru Chříč a drobné občerstvení. Kavárna má otevřeno až do půlnoci a často ještě více ožívá kulturou. Ve svém sklípku pořádá koncerty, předčítání nebo divadelní představení.

  • Adresa: Míšeňská 71/3

Bistro Monk 2.0

Jestli je vaše nejoblíbenější jídlo dne snídaně, na Malé Straně na ni musíte do Bistra Monk. Tu tady totiž servírují bez limitu po celý den. Je to už druhý trendy podnik majitelky Maji Vavřačové, proto označení 2.0. Kromě klasických opulentních ranních jídel, jako jsou lívance nebo vejce Benedikt, si tu můžete dát místní verzi sendviče „McMuffin“. A k tomu dobrou kávu z pražírny doubleshot.

U vchodu vás možná zarazí vlněná plechová stěna, ale dál už pokračujete v typickém malostranském stylu - klenutý strop a útulno, které doplňují decentní nástěnné ilustrace. V seoně se v Monku také můžete posadit na příjemné zahrádce.

  • Adresa: Maltézské náměstí 292/10

Lžička café

Krásné a útulné místo, kam rádi zavítají místní i turisté. Lžička vás zaujme hned z ulice. Květinami vyzdobená dřevěná vrata a ručně malovaná vývěska ve tvaru lžíce. Díky klenutým stropům, chutnému jídlu a příjemnému personálu se tu budete cítit skoro jako v hobití noře. Navrch tu mají ještě velmi příjemné ceny. Zastávka tohoto podniku by tak měla být nutností, pokud míříte z Karlova mostu procházkou na Hrad.

Většinu produktů si zde vyrábějí sami. V nabídce mají dezerty nebo třeba obložené chleby a jiná drobná jídla. Kávu odebírají z české pražírny La Bohème.

  • Adresa: Tržiště 12

Skautský institut v Rybárně

K návštěvě kavárny, která je součástí Skautského institutu na Kampě, nemusíte být členem tohoto spolku. A důvodů, proč ji navštívit, je hned několik. Od krásné lokace přímo u řeky z jedné a u parku z druhé strany až po zdejší nabídku jídla a pití, která se snaží odrážet skautské principy.

Mají tu například jen vegetariánská nebo veganská jídla a snaží se minimalizovat vyprodukovaný odpad. Jako jedna z hrstky kaváren také nabízí alternativní mléko do kávových nápojů bez příplatku.

V kavárně a přilehlých dílnách se navíc stále něco děje. Pravidelně třeba jóga a workshop keramiky, nepravidelně i koncerty, vernisáže, autorská čtení nebo živá vystoupení podcastů.

  • Adresa: U Sovových mlýnů 134/1

Cocovanka

Něco mezi teepeem a babiččinou světničkou na venkově. Kavárna Cocovanka vás na první pohled uchvátí svou originální boho výzdobou. Najdete tu macramé dekorace, indiánskou čelenku, pásovce, suché i živé květiny, ale zároveň starožitná křesla a porcelánové hrníčky s květinami. Na podobném místě jste pravděpodobně nebyli.

K nejrůznějším kávovým nápojům si můžete zakousnout domácí buchty, koláče a jiné zákusky dle denní nabídky, ale i bohatě obložené chleby. Kus tohoto bílého ráje také najdete na Střeleckém ostrově, kde na léto otevírají svůj kavárenský karavan„Cocovan“.

  • Adresa: U Lužického semináře 107/34

Mlýnská kavárna

Tento kavárensko-hospodský hybrid k Malé Straně neodmyslitelně patří už skoro třicet let. Najdete ho hned na úpatí ostrova Kampa a dostanete se do něj přes krátký můstek přes Čertovku.

Patří mezi důležitá místa pražského společenského, kulturního a vlastně i politického života - „Mlejn“ byl totiž oblíbeným podnikem Karla Schwarzenberga a navštívila ho i někdejší americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová.

Co se týče nabídky, najdete tu spíš klasické hospodské chuťovky - jak nápoje, tak jídla. S kávou tu ale budete také spokojeni, zrnka odebírají z české pražírny mamacoffee. A pokud sem zavítáte poprvé, vyrazte směle na bar. Ten pro kavárnu vytvořil umělec David Černý a skládá se z artefaktů místních hostů, které umělec zalil do pryskyřice, a to od lesku na rty přes kalkulačku po maškarní škrabošku.

  • Adresa: Všehrdova 449/14

Mezi další zajímavé kavárny na Malé Straně patří třeba Kafe & Hrnky, Kofárna, IF Café III. nebo Dobrá trafika na Újezdě. Chybí vám ve výčtu některé malostranské místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Doporučované