Hlavní obsah

Nástup k plotně! Nejlepší kuchařské kurzy jsou vyprodané měsíce dopředu

Foto: Archiv Café Buddha, Seznam Zprávy

Kurz vaření pro milovníky asijské kuchyně nabízí thajská restaurace Café Buddha.

Obliba kuchařských kurzů v Česku dlouhodobě stoupá, zvláště těch, které lektorují nejlepší a nejznámější tuzemští šéfkuchaři. Někde zájemci zaplatí i dvacet tisíc.

Článek

Šéfkuchař Radek Kašpárek působil několik let v kuchařském studiu Ola Kala. Když z kuchařské školy odešel, otevřel si restauraci Field, s níž krátce poté získal michelinskou hvězdu.

Největší kuchařské hvězdy dnes najdete v kuchařské škole Gourmet Academy, která patří do skupiny prodejce prémiového kuchařského náčiní Potten & Pannen Staněk.

V příjemném kuchařském studiu ve Vodičkově ulici učí amatérské nadšence vařit a péct Marek Raditsch, Josef Maršálek, Marek Fichtner a další. Přestože cena čtyřhodinových kurzů se zde pohybuje kolem čtyř tisíc (a někdy i více, třeba Maršálkovy kurzy vyjdou na 5 900 korun), mnohé kurzy jsou obsazené i dva měsíce dopředu.

Někoho lákají známá jména, jiní naopak chtějí proniknout do tajemství regionálních kuchyní. Těm Seznam Zprávy doporučí tři výtečné a zkušené lektory. Pokud vám učarovala indická kuchyně, můžete se její největší klenoty naučit v jednom z pěti kurzů Ilony Bansal, která nedávno vydala výpravnou knihu „Takhle chutná Indie“. Připravovat izraelskou hostinu vás naučí Jana Králiková a pokud vás baví toulky nekonečně pestrým královstvím italských chutí, určitě vyzkoušejte kurz Itala, respektive Sarda Gianfranca Coizzy.

Na skok do Bangkoku

Na popularitu asijské kuchyně sází restauratér Štěpán Návrat, který založil parádní thajskou restauraci Café Buddha či novou holešovickou hvězdu zasvěcenou asijskému street foodu s názvem Pru58. 

Foto: Archiv Café Buddha, Seznam Zprávy

Z nabídky Café Buddha.

Mladý a úspěšný šéfkuchař, který sám absolvoval prestižní kuchařské školy Blue Elephant či Moo Thai´s Kitchen v Bangkoku, lektoruje řadu kurzů zaměřených na přípravu sushi či největších klenotů vietnamské a thajské kuchyně.

Kurzy probíhají v komorní atmosféře, jsou určené pro šest až deset lidí. Nejprve se účastníci seznámí s řadou exotických surovin, jako je třeba galangal, citronová tráva, kafírové listy nebo tamarind, aby následně vykouzlili parádní čtyřchodové menu v čele se slavnou polévkou Tom Yam s krevetami či pikantním červeným curry s hovězí roštěnou.

To nejlepší z Itálie

Kuchařskou školu Laboratorio, umístěnou nedaleko Národního divadla, založil Riccardo Lucque, nejúspěšnější italský restauratér v republice, který v Praze žije již dvacet let a pod jehož křídla patří spousta skvělých restaurací od Aromi až po La Bottegy.

V kuchařském studiu Laboratorio školí zájemce jak vlastní šéfkuchaři Riccardových restaurací, tak další slavní Italové, třeba Emanuele Ridi či Matteo de Carli, kteří mají své vlastní restaurace.

Fantastický je třeba kurz zaměřený na přípravu plodů moře a ryb, v němž se amatérští kuchaři naučí vykouzlit skvostné mušle sv. Jakuba s lanýži. Dostanou také možnost proniknout do tajů přípravy méně známých, ale chuťově úžasných ryb, jako je mořský ďas či ropušnice.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Mušle sv. Jakuba s lanýži.

Šedesát hodin v kuchyni

Jeden z nejpropracovanějších kuchařských kurzů spouští v polovině listopadu kuchařská škola Um, za kterou stojí úspěšná gastronomická skupina Ambiente. Kurz má název Šedesát hodin v kuchyni a bude trvat tři víkendy, během nichž budou špičkoví kuchaři Ambiente školit maximálně desetičlennou skupinu účastníků v dovednostech, které jim posléze umožní hladký start v profesionální kuchyni.

Foto: Libor Budinský, Seznam Zprávy

Kuchařská škola Laboratorio naučí, jak naložit třeba s ropušnicí.

„Kurz je určený všem, kteří by chtěli začít pracovat v kuchyni, ať už na částečný, nebo na plný úvazek, anebo jsou zapálení do vaření a chtějí se víc profesionalizovat,“ vysvětluje Eva Králová, která má v Ambiente na starosti vzdělávání. Školiteli budou samá zvučná jména, například šéfkuchař z Esky Martin Štangl, šéfpekař Esky Jaroslav Kozdělka, šéfkuchař z Café Savoy František Skopec a další kreativní šéfkuchaři z Ambiente.

Během kurzu se zájemci naučí základy hygieny a bezpečnosti práce, čtení receptur, ovládání různých technologií, jako je konvektomat nebo thermomix, techniky krájení, cezení či spařování. A také se dozvědí, jak se starat o nože a jak je brousit. Kurz stojí dvacet tisíc a začíná již 19. listopadu.

Doporučované