Hlavní obsah

Lidé o problému s očima často ani nevědí. Operace mění život, říká lékařka

Foto: Profimedia.cz

Oční chirurgové dnes dokážou zázraky a životy svých pacientů mění během pár minut. Mnoho lidí ale o svých zrakových potížích ani neví.

Pod rukama oftalmochirurgů se dějí zázraky. Stačí pár minut a zachrání oči před šedým zákalem nebo pacientovi „spraví“ zrak, takže už do konce života nemusí nasadit brýle. Na prevenci očí ale chodíme málo.

Článek

Kdy poprvé zajít na oční a proč jít na prohlídku, i když necítíte žádné potíže? Jak dnes vypadají moderní oční operace a co všechno dokážou? To vše jsme probraly s primářkou Oční kliniky NeoVize Brno Šárkou Skorkovskou. Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování.

Podle docentky Šárky Skorkovské se lidé v péči o zrak dopouští celé řady chyb. Například nenosí předepsané dioptrické brýle. Především u dalekozrakých lidí to může způsobit bolesti hlavy nebo pálení očí. Velkým nešvarem je dnes ale především dlouhodobá práce na počítačích, často v klimatizovaném prostředí.

„Proto je civilizačním onemocněním syndrom suchého oka. Suché oko je příčinou očního diskomfortu, jako je pálení, řezání nebo zarudnutí očí. Překvapivě to postihuje i mladé pacienty, hlavně ty, kteří pracují v IT oblasti,“ říká lékařka a primářka Oční kliniky NeoVize Brno v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

Docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., je výraznou osobností české oftalmochirurgie a primářkou Oční kliniky NeoVize Brno. Specializuje se na operace šedého zákalu, chirurgické odstranění dioptrických vad či operace odchlípení sítnice. Dále se zabývá léčbou zeleného zákalu a diagnostikou šilhání u dospělých pacientů. Oční chirurgii se věnuje už přes 30 let a provedla desítky tisíc očních operací.

Foto: Seznam Zprávy

Pozvání do podcastu MUDr.ování přijala docentka Šárka Skorkovská, primářka Oční kliniky NeoVize Brno

Sama se však specializuje zejména na operace šedého zákalu, chirurgické odstranění dioptrických vad nebo léčbu zeleného zákalu. Za desítky let praxe už má Šárka Skorkovská podle svých slov za sebou možná i okolo 30 tisíc očních operací.

Zakalené vidění

Problémem podle ní je, že si lidé obvykle hned neuvědomí, že se jim zrak zhoršuje. Postupně se nevědomky přizpůsobují horšímu vidění. Platí to i v případě šedého zákalu. Podle primářky se stává i to, že za odborníky přichází lidé, kteří už téměř nevidí.

„Čím pokročilejší šedý zákal, tím bude pravděpodobně náročnější i operační zákrok. Protože dnes odstraňujeme šedý zákal pomocí ultrazvuku. Ten rozmělní zakalenou čočku, my ji odsajeme z oka pryč a vložíme umělou nitrooční čočku, která pacientovi umožní vidět, jako když byl mladý. Když je čočka hodně tvrdá, tak musíme použít hodně ultrazvuku,“ dodává lékařka.

Nebezpečí za volantem

Plíživě probíhá i zelený zákal, tedy glaukom, který se nejčastěji projevuje vyšším nitroočním tlakem. Proto je třeba ho cíleně vyšetřovat, aby nedošel do terminálního stadia. Lidé ale podle lékařky svůj zrak často zanedbávají i v případě, že mají potíže s krátkozrakostí nebo dalekozrakostí.

Z nedávno zveřejněných dat společnosti BESIP například vyplývá, že většina řidičů nemá správnou korekci zraku - buď o své oční vadě vůbec nevědí, nebo mají brýle a čočky, ale s nesprávným počtem dioptrií.

„Setkávám se s lidmi, kteří přijdou a řeknou, že jsou řidiči, nebo dokonce řidiči z povolání, a jejich zraková ostrost nedosahuje takové úrovně, aby byli schopni řídit motorová vozidla. Právě proto, že to vnímání je velmi subjektivní, pacient vidí třeba jenom 20 % toho, co by měl vidět, a tvrdí vám, že přece vidí dobře,“ říká lékařka.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Doporučované