Hlavní obsah

Krém neslouží k opalování. Slunce může kůži těžce poškodit, varuje lékařka

Foto: Profimedia.cz

Možná se i vy těšíte, až se u moře uvelebíte na dece a začnete chytat bronz. Ještě než tak učiníte, poslechněte si rady dermatoložky.

Článek

Předčasné vrásky, pigmentové skvrny a v nejhorším případě i rozvoj melanomu. To jsou jen některé z dopadů slunečního záření na pokožku. Přesto řada lidí míří na dovolenou s cílem co nejvíce se opálit a trávit hodiny na přímém slunci.

Léto je pro kůži zatěžkávací zkouškou. Lidé přitom dělají chyby, které mohou končit i vážnými problémy. Jak se o pokožku v létě starat a co nepodcenit na dovolené? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování.

Lidí, kteří mají zájem o odstranění škod, které na jejich kůži zanechalo sluneční záření, podle dermatoložky Natálie Havlíček přibývá. „Je jich více a více. Mají pigmentové skvrny či stařecké bradavice, které vznikají z nadměrného slunění,“ popisuje lékařka v podcastu MUDr.ování.

Většinou podle jejích zkušeností vyhledávají pomoc odborníků ženy, které často litují toho, že se například v mládí hodně opalovaly. Pokožka má totiž dlouhou paměť, a zatímco některé problémy mohou dermatologové vyřešit třeba pomocí laseru, některé zcela vyléčit nemohou.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Natália Havlíček je lékařkou v oboru dermatovenerologie. Vystudovala 1. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy. Během studia se zapojila do výuky mediků na Ústavu histologie a embryologie jako demonstrátorka histologických preparátů. Pracovala mimo jiné ve Fakultní nemocnici Bulovka, nyní působí v Dermatologickém centru Anděl v Praze.

Foto: Seznam Zprávy

MUDr.ování navštívila dermatoložka Natália Havlíček

„Je to například aktinická keratóza. Bývají třeba v oblasti dekoltu nebo na hlavě. Jde o takové skvrny, které jsou šupinaté a jsou způsobené slunečním zářením. Můžeme to léčit, ale vždy se to znovu a znovu objevuje,“ říká Natália Havlíček.

Kromě estetické stránky věci se z aktinické keratózy může vyvinout spinocelulární karcinom, jeden z typů rakoviny kůže.

Raději do stínu

Právě rakovina kůže - tedy melanom - je nejpádnějším argumentem, proč si na sluníčko dávat pozor. Každé spálení zvyšuje riziko jejího vzniku. Pravidelné používání opalovacího krému s UVA i UVB ochranným faktorem by podle lékařky mělo být samozřejmostí, ať už lidé přes léto vyráží kamkoliv. K moři doporučuje vzít krém s ochranným faktorem 50 a mléko na zklidnění kůže s panthenolem.

Zároveň by podle ní ale lidé neměli krém brát jako ultimátní ochranu, díky které se mohou intenzivně hodiny opalovat na lehátku. „Vždy to pacientům říkám a apeluji, že to opravdu škodí. Je lepší být ve stínu, i tam máte sluníčka dostatek. Opalovací krém neslouží k tomu, abyste se opalovali. Slouží k tomu, aby vás chránil. Určitě byste se neměli aktivně vystavovat slunci,“ míní lékařka.

Kontrola i na podzim

Posledním dílkem skládačky v péči o pokožku jsou pravidelné prohlídky znamének. Ideálně by kontrola měla proběhnout ještě před létem, ale špatný čas není podle Natálie Havlíček nikdy.

„Před létem je to kvůli tomu, že pigmentová znaménka ještě nejsou nijak změněná v důsledku slunečního záření. Po dovolené doporučuji počkat dva až tři měsíce, abychom viděli znaménka v klidovém stadiu,“ upřesňuje lékařka.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Doporučované