Hlavní obsah

Kameny v močovodu prý bolí víc než porod. Urolog radí, jak na ně

Foto: Seznam Zprávy

Urologů se lidé pořád spíš bojí. Obor, který zachraňuje životy, obestírají třeba mýty o bolestivých a nepříjemných vyšetřeních.

Urologům se řada lidí stále raději vyhýbá. Promítá se to i do zanedbané prevence vážných nemocí. Podle lékaře Petra Běhounka dnes mezi nejčastější zákroky patří odstranění kamínků z močovodu, často ale řeší i onkologické nálezy.

Článek

Kdy začít chodit na preventivní prohlídky k urologovi? Co urologové řeší nejčastěji a proč se jich nemusíte bát? Poslechněte si nový díl podcastu MUDr.ování. Tentokrát s Petrem Běhounkem, primářem urologického oddělení Nemocnice Hořovice.

Urolitiázy - tedy močové kameny - jsou podle lékaře Petra Běhounka v podstatě jedním z civilizačních onemocnění. Na vzniku se podílí genetika, ale i nezdravé stravování či zanedbaný pitný režim.

„Množství případů se stále zvyšuje, ale naštěstí máme v dnešní době spoustu přístrojového vybavení, kterým můžeme tyto problémy řešit,“ říká primář urologického oddělení Nemocnice Hořovice v podcastu MUDr.ování.

S kým jsme si povídali?

MUDr. Petr Běhounek vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Plzni a následně pracoval na Urologické klinice Fakultní nemocnice Plzeň. Začal se zde zaměřovat zejména na řešení urolitiázy (močových kamenů) i na velké onkologické operace. V roce 2017 přešel do Nemocnice Hořovice, kde je nyní primářem urologického oddělení.

Foto: Seznam Zprávy

Urolog Petr Běhounek byl hostem podcastu MUDr.ování.

Dokud je kamínek zapadlý na nějakém pohodlném místě v ledvině, nemusíte o něm ani vědět. Většinou ale v nejméně vhodnou chvíli - třeba o letní dovolené - vycestuje a zasekne se například v močovodu.

„Způsobí takzvanou renální koliku, což je stav velmi nepříjemný. Lidé, kteří ho zažili, o něm vypráví ještě léta. Dokonce ženy říkají, že to je horší než porod. Sám jsem to naštěstí nezažil, ale ty stavy vídáme často,“ říká Petr Běhounek.

Dobrou zprávou je, že lékaři umí problém efektivně a rychle vyřešit. Pokud kamínek pacient sám nevymočí, mohou mu provést endoskopické odstranění přes močové cesty. Nezbude mu tedy žádná jizva a následující den může jít domů.

Neblahé prvenství

Urologové ale řeší také onkologická onemocnění, která v České republice rozhodně nepatří mezi vzácná. Neblahé světové prvenství držíme například ve výskytu nádorů ledvin.

„Jak říká můj bývalý přednosta, jsme v tom mistři světa. Úplně největší je potom ta incidence v západních a jižních Čechách. Vlastně nikdo ještě doteď nebyl schopen říct, proč to tak je. Práce v tomto směru máme hodně,“ dodává Petr Běhounek.

Zásadním problémem nádoru ledvin podle něj je i to, že se dlouho neprojevuje žádnými příznaky. A pokud se projeví, bývá většinou pozdě. Karcinom se často objeví i zcela náhodně při sonografickém vyšetření.

Lidé by každopádně podle urologa neměli zanedbávat prevenci. Apeluje zejména na muže, kteří se prý často urologii vyhýbají z obav před nepříjemnými vyšetřeními. K urologovi by však měli pravidelně docházet všichni muži nad 50 let věku.

Pokud mají v rodinné anamnéze nějaké vážné urologické onemocnění, přijít by měli i dříve. Ve spolupráci s praktiky se zároveň v České republice už rozběhl screening rakoviny prostaty.

Podcast MUDr.ování

Rozhovory o zázracích medicíny s těmi, kdo za nimi stojí. Daniela Přádová zpovídá lékaře a odborníky z různých koutů zdravotnictví. Mudrování o všech podobách zdraví, aktuálních trendech i přelomových léčebných postupech poslouchejte každou středu na ProZeny.cz.

Poslechnout si jej můžete také na Podcasty.cz či v podcastových aplikacích, jako jsou Spotify či Apple Podcasts, kde můžete MUDr.ování i odebírat.

Související témata:
Ledvinové kameny

Doporučované