Hlavní obsah

Oslava vinné révy začíná. Podívejte se, kam letos vyrazit na vinobraní

Foto: Profimedia.cz

K vinobraní patří neodmyslitelně i kroje a folklorní tradice.

aktualizováno •

Milovníci vína koncem léta vyhlíží svůj oblíbený svátek – vinobraní. Slavnostmi pojícími se se sklizní vinné révy ožívají malé i velké vinařské obce. Podívejte se, kdy se konají velké a zajímavé oslavy. A co vše vás na nich čeká.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Historie vinobraní v českých zemích sahá až do středověku, kdy se na českém území začalo s pěstováním vinné révy. Už ve 14. století udělil Karel IV. privilegia vinařům a rozšířil vinohrady, zejména v oblasti Prahy a Mělníka. Mnohem více je ale víno spojené s jižní Moravou, kde se konají ta největší vinobraní.

Během této události se slaví nejen sklizeň hroznů, ale také jejich zpracování a výroba vína. K tomu u nás patří i konzumace burčáku. Jedná se o částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výhradně z hroznů sklizených na území České republiky. Většinou se vyrábí z bílých hroznů.

Až si ho na vinobraní budete dopřávat, mějte na paměti, že se s ním neťuká. Tedy aspoň ne mezi vinaři, protože podle staré pověry by se jim tím zastavilo kvašení.

Kam a kdy tedy na vinobraní letos vyrazit? Přinášíme několik tipů na víkendové slavnosti napříč celým Českem. (Původní článek jsme upravovali vzhledem k výstraze meteorologů před extrémními srážkami a povodňovým ohrožením od 12. do 15. září. V důsledku toho se některé ze zmíněných akcí ruší nebo mění.)

Mikulov

Kdy: 6.–8. září

Foto: Barbora Kučerová

Dominantou Mikulova je zámek na skalním útesu.

Pálavské vinobraní, které se každoročně koná druhý víkend v září v Mikulově, letos slaví už 77. ročník. V hlavní roli je tu samozřejmě víno v čele s Národní soutěží vín, kde mohou návštěvníci letos degustovat více než 690 vzorků. Těšit se mohou i na pestrý program, který zahrnuje i koncerty v místním amfiteátru. Vystoupí tu například Ewa Farna či David Koller. Součástí vinobraní je i historický průvod s králem Václavem IV. a královnou, jejíž role se výjimečně ujme herečka Alena Antalová místo Chantal Poullain.

Uherské Hradiště

Kdy: 7. a 8. září

V Uherském Hradišti není „vinobraní“, ale akce s názvem Slovácké slavnosti vína a otevřených památek. Tato událost, která se letos uskuteční pojedenadvacáté, je jedinečným propojením bohatých slováckých tradic s vinařskou kulturou a historickým dědictvím regionu. Těšit se můžete na průvod krojovaných souborů, ochutnávky místních vín a burčáku, ale i otevření památek, které běžně nejsou přístupné. Velký zájem bývá například o prohlídky bývalé věznice. Nechybí tu ani bohatý kulturní program s folklorními vystoupeními, koncerty a trhy.

Znojmo - zrušeno

Kdy: 13.–15. září

Foto: CzechTourism, MarkBBDO, Seznam Zprávy

Ve Znojmě vždy probíhá jedno z největších vinobraní u nás.

Kvůli hrozbě povodní a intenzivních dešťů se 40. ročník Znojemského historického vinobraní přesouvá na rok 2025. Zakoupené vstupenky podle pořadatelů zůstávají v platnosti pro příští rok, nebo je bude možné vrátit prostřednictvím portálu Ticketstream.

Velké Pavlovice - omezeno

Kdy: 13. a 14. září

Na nepřízeň počasí reagují i Velké Pavlovice, kde letošní vinobraní proběhne v omezeném formátu. Zrušen byl slavnostní krojovaný průvod i některá další vystoupení. Omezen byl také areál konání akce. Změněný program například stále zahrnuje obřad„zaražení hory“. Ten vychází z dávné tradice, kdy se zakazoval vstup do vinic, aby byla chráněna dozrávající úroda. Ve Velkých Pavlovicích toto uzavření vinic oslavují humoristickou divadelní scénkou.

Výběr vinobraní 2024 napříč celým Českem

MístoTermín
Mikulov6.–8. září
Brno6.–7. září
Uherské Hradiště7.–8. září
Znojmo13.–15. září
Velké Pavlovice13.–14. září
Praha, vinice sv. Kláry14.–15. září
Kuks14. září
Lednice14. září
Mělník20.–22. září
Bzenec20.–21. září
Praha, Havlíčkovy sady (Grébovka)21. září
Karlštejn27.–29. září
Valtice4.–5. října

Mělník

Kdy: 20.–22. září

Foto: Vít Franc, Mapy.cz

Velké slavnosti sklizně vína se konají také v Mělníku.

Historie mělnického vinobraní sahá až do roku 1911. Letos se na soutoku Vltavy a Labe uskuteční 85. ročník této slavnosti. Návštěvníci se mohou těšit na tři dny plné zábavy, vína, jídla a bohatého kulturního programu na čtyřech scénách. Vystoupí například Rytmus, Marpo nebo Leoš Mareš. Chybět nebude ani velkolepý ohňostroj nebo historický průvod s alegorickými vozy, které představí hlavní historické osobnosti, jež se podílely na vzniku a rozvoji vinařství v Mělníku.

Karlštejn

Kdy: 27.–29. září

Oslava vinařských tradic v malebném prostředí hradu Karlštejn. Tento 26. ročník nabídne na nádvoří hradu i v podhradí ukázky tradičního řemesla, šermířské souboje a kejklířská vystoupení. Samozřejmostí jsou ochutnávky vín z různých českých a moravských vinařství. Kulturní program doplní živá hudba a divadelní představení. Pro děti budou připraveny hry, dílničky a pohádky.

Valtice

Kdy: 4. a 5. října

Krojovaný průvod a vystoupení folklorních souborů i známých hudebníků vás čekají také ve Valticích. Hlavními tahouny hudebního programu budou koncerty Petra Koláře, Michala Hrůzy, Adama Mišíka a Lake Malawi. V areálu zámku bude znít cimbálovka a vše doplní ochutnávky místních vín, burčáků a krajových specialit.

Už 21. září se v areálu vinařství Château Valtice můžete zúčastnit ještě takzvaného retro vinobraní. To spočívá hlavně v soutěžním klání losovaných družstev ve sběru hroznů nebo tahání vody z kýblu koštýřem na jeden zátah. A proč retro? Vše probíhá v brigádnickém stylu 60. let. Na akci pak navazuje Zámecký košt vín.

A kam v Praze?

Hlavní město samozřejmě není vinařská oblast, pár řádek vinné révy tu ale najdete. A to například v parku Grébovka nebo na vinicích sv. Kláry v Troji. A i tady se začátkem podzimu bude oslavovat víno. O víkendu 14. a 15. září můžete ochutnat nejen vinařskou produkci trojské vinice v prostorách botanické zahrady. Atmosféru tu doladí živá hudba, ale i tvořivý program pro děti. Hudebně laděné bude o týden později vinobraní v Grébovce.

Doporučované