Hlavní obsah

Znáte kimchi nebo tažín? Slovníček světových pokrmů, které se usazují i v Česku

Foto: Jakub Jurdič, Proženy.cz

Vietnamská polévka pho s nudlemi a kuřecím masem

Čechům už nestačí řízek a pizza. V nabídkách zdejších restaurací i receptů pro domácí vaření se postupně rozšiřují i mexické, asijské, východoevropské či africké pokrmy. Pomůžeme vám s orientací, jak se v nich vyznat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ochutnávat stále něco nového oživuje denní rutinu a obohacuje. Většina lidí však ocení, když aspoň trochu ví, co si v restauraci objednává. Přinášíme přehled pokrmů s původem v zahraničí, které se v gastronomickém světě těší zvýšené pozornosti.

Burrito

Burrito je mexický pokrm, který se skládá z velké moučné tortilly plněné různými ingrediencemi, jako jsou rýže, fazole, maso, sýr, salsa a guacamole. Tortilla má specifický vzhled tvaru válce, do kterého se po naplnění pevně zabalí.

Empanada

Empanada je tradiční španělské a latinskoamerické pečivo. Jedná se o těsto plněné různými náplněmi, jako je mleté maso, kuřecí maso, ryby, sýry, zelenina nebo případně ovoce. Empanady jsou typické přeloženými okraji ve tvaru půlměsíce. Tento chod lze podávat jako svačinu, předkrm, nebo hlavní jídlo.

Guacamole

Guacamole je mexická omáčka či dip, jehož hlavní ingrediencí je rozmačkané avokádo obvykle smíchané s nakrájenými rajčaty, čerstvým koriandrem, limetkovou šťávou, česnekem, cibulí a solí. Guacamole je oblíbená jako dip k tortilla chipsům, přísada do tacos nebo burritos a často se podává i k dalším mexickým jídlům.

Gyoza knedlíčky

Japonské knedlíčky gyoza obsahují mleté maso nebo zeleninovou náplň zabalenou do tenkého vyváleného kousku těsta, jenž se pak zavře přitlačením okrajů k sobě. Gyoza knedlíčky se podávají smažené či vařené. Můžou být také součástí jiných pokrmů - polévek, nudlí nebo rýže.

Chimichurri

Chimichurri neboli argentinská omáčka, která se skládá z jemně nasekaných bylinek. Obsahuje mimo jiné petržel, česnek, šalotku a oregano. Tato omáčka se tradičně podává ke grilovanému červenému masu, například ke steakům nebo jinak zpracovanému hovězímu.

Kimchi

Kimchi je tradiční korejský pokrm z fermentované zeleniny, nejčastěji z čínského zelí, který je ochucen směsí pikantního koření. Existuje mnoho různých variant, jak kimchi servírovat. Například se přidává ke smažené rýži - uvařená rýže se osmaží s kimchi, zeleninou, dalšími ingrediencemi a kořením.

Nachos

Nachos jsou populární mexické jídlo, které se skládá z tortillových chipsů posypaných sýrem a různých přísad, jako jsou jalapeños, maso, fazole, guacamole, zakysaná smetana a salsa. Nachos se obvykle servírují jako rozložená hromádka tortilla chipsů, které jsou pokryté výše zmíněnými ingrediencemi.

Foto: Pixabay

Nachos je oblíbená rychlá pochoutka k zakousnutí.

Pho

Pho, tradiční vietnamská polévka, vyniká bohatou chutí. Základ polévky tvoří vývar, obvykle z hovězích nebo kuřecích kostí, do kterého se přidávají rýžové nudle, tenké plátky masa a různé bylinky jako koriandr, bazalka či jarní cibulka.

Ramen

Ramen je japonský nudlový vývar, který se skládá z přísad, jako jsou plátky vepřového masa, mořské řasy, nakládaná vejce a zelenina. Ramen je charakteristický komplexní chutí a variabilitou a je oblíbeným jídlem nejen v Japonsku, ale i po celém světě.

Tacos

Tacos, malé pšeničné nebo kukuřičné tortilly (zhruba o průměru 10 centimetrů) plněné směsí masa, zeleniny, koření, fazolí a dalších přísad, jsou typickým mexickým jídlem. Tacos mohou být křupavé i měkké podle toho, zda byla tortilla fritována. Mohou být podávány jako hlavní jídlo nebo pokrm během různých příležitostí.

Tažín

Tažín nebo taky tajine je oblíbené jídlo obyvatel severní Afriky, obzvláště pak Maročanů. Nejčastěji se připravuje z jehněčího či kuřecího masa, které se pomalu dusí spolu s různými druhy zeleniny, sušeným ovocem a kořením. Tažín je pojmenován po keramickém hrnci s pokličku ve tvaru trychtýře, v němž se pokrm připravuje. Díky kónického tvaru pokličky se kondezovaná pára vrací zpátky k masu a umožňuje tak jeho pomalé dušení. Tažín se obvykle podává s kuskusem nebo čerstvým chlebem.

Vareniky

Vareniky jsou plněné těstovinové taštičky, pocházející zejména z Ukrajiny a Ruska a jsou podobné polským pierogům nebo italským raviolám. Nejčastěji se plní masem, bramborami, tvarohem nebo zelím. Těší se oblibě pro svou sytost a jednoduchost. Nejčastěji se servírují se zakysanou smetanou. Plněné taštičky masem se pa nazývají pelmeně.

Související témata:

Doporučované