Hlavní obsah

Kvíz: Žahour, couračka či frgál. Vyznáte se v regionálních specialitách?

Foto: Profimedia.cz

Soutěž o nejlepší valašský frgál ve Velkých Karlovicích.

Že do české kuchyně patří pivo a vepřo knedlo zelo, ví každý. Znáte ale dobře i pochoutky z jednotlivých regionů? Co patří do couračky? A jaký je rozdíl mezi koláči z opačných koutů republiky? Otestujte si své gastro znalosti.

Článek
1. Ve kterém městě se tradičně vyrábí Olomoucké tvarůžky?
2. Jaká je hlavní ingredience polévky zvané couračka?
3. Říká se, že cibule je královnou české kuchyně. Víte ale, kde se pěstuje ta „korunovaná“, která nese chráněné zeměpisné označení Evropské unie?
4. Vyhlášenou specialitou z jistého města na Novojičínsku jsou Štramberské uši. Jaký pokrm se pod tímto názvem vlastně skrývá?
5. Co by bylo Česko bez koláče? Různé regiony mají ale odlišné recepty. Víte, jaký je rozdíl mezi chodským koláčem ze západu Čech a valašským frgálem?
6. Žahour je hustá borůvková omáčka, kterou můžete doplnit tvarohové knedlíky, lívance nebo vdolky. Kde se s touto pochoutkou nejčastěji setkáte?
7. Který z následujících staročeských pokrmů neobsahuje brambory?
8. Pocukrované Lomnické suchary s ořechy jsou českou sladkou delikatesou. Ze které Lomnice a kterého regionu vlastně pochází?
9. Kočičí svatba není název pohádky, ale jihočeského pokrmu. Co byste v něm marně hledali?
10. Utopenci jsou hospodská klasika, kterou najdete v hospodách napříč Českou republikou. Víte, kdo a kde je vymyslel?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Doporučované