Hlavní obsah

Svařák nebo punč. Jak se liší? Recepty a tipy na horké zimní nápoje

Foto: Pixabay.com

Vůně svařeného vína se před Vánoci line nejen na vánočních trzích, ale i v mnoha domácnostech. Ilustrační foto.

Když venku mrzne a dny se rychle krátí, není nic lepšího než si zpříjemnit večer horkým nápojem. Přinášíme vám inspiraci na ty nejlepší recepty a rady, jak najít i v obyčejném hrníčku zážitek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Svařené víno a punč jsou jedny z nejoblíbenějších zimních klasik, které nejen zahřejí, ale díky aromatickému koření vytvoří dokonalou vánoční atmosféru. Jak se tyto dva nápoje liší, jak je připravit a jaké vychytávky vám doporučí profesionální barmanka?

Svařené víno vs. punč

Punč a svařené víno patří k Vánocům stejně jako stromeček a koledy. Často však dochází k jejich záměně nebo si lidé myslí, že jsou to ty samé nápoje. Ačkoli si oba dva dopřejete na vánočních trzích a v každé kavárně se zimní nabídkou, rozdíl mezi nimi přece jenom je.

Svařené víno se nevaří

Svařené víno se připravuje pouze z vína, které se zahřívá spolu s kořením, jako je skořice, hřebíček či badyán, a podle chuti se doslazuje cukrem nebo medem. Do takzvaného svařáku už se nepřidává žádný další alkohol a neředí se vodou. 

Poctivé svařené víno se vyznačuje jednoduchou, ale kořeněnou chutí s důrazem na použité víno. Tajemství dokonalého svařáku je v jeho správném zahřátí – nesmí se vařit, aby neztratil aroma ani alkohol.

Svařák můžete připravovat z bílého i červeného vína. Rozhodně bychom neměli sahat po tom nejlevnějším na trhu, i když je tento zvyk mezi lidmi značně rozšířený. To potvrzuje i barmanka Veronika Svobodová z restaurace Rosava v Rožnově pod Radhoštěm: „Opravdu si dejte záležet na výběru kvalitního vína. My používáme například Merlot.“

Víno pro ten nejlepší svařák by mělo mít bohatou ovocnou chuť. Osvědčené jsou například tyto odrůdy: Merlot, Pinot Noir a Frankovka.

A jaký je podle Svobodové nejlepší recept na svařák? „Řekla bych, že zaručený recept není. Každý má rád svařené víno po svém. Někdo více sladí, jiný naopak nešetří citronem a dá si raději kyselejší. Základem, jak jsem už říkala, je výběr kvalitního vína,“ vysvětluje.

Klíčový je také správný výběr koření: „Objednáváme kvalitní koření, které opravdu provoní celou restauraci. Důležité také je, aby se svařák nevařil, pouze zahříval. První se svaří koření a pak se do něj dá ohřát víno. Za mě s kvalitním vínem a kořením nemáte co zkazit. Doslazení je pak už na každém a vždy se dá upravit i v samotném hrníčku. Základ by měl ale zůstat stále stejný,“ upřesňuje barmanka.

Základní recept na svařené víno. Jaké koření patří do svařeného vína?

Dávkováním se řiďte podle množství, které potřebujete uvařit. Recept z 0,7 l vína by měl obsahovat:

  • 5 ks hřebíčku
  • 1 celou skořici
  • 10 bobulí jalovce
  • 1 hvězdičku badyánu
  • 1 bobkový list
  • 100 g cukru – záleží na vaší chuti a jak sladké víno jste použili
  • 1 pomeranč nakrájený na plátky
  • 1 citron nakrájený na plátky

Tip: Koření svařte v sáčku na čaj nebo použijte silonku. Vyhnete se pak následnému počítání a lovení koření z hrnce.

Postup:

Zahřejte v hrnci asi 100 ml vody společně s cukrem. Směs zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí a nezmění na zlatavý karamel. Doporučujeme vařit na mírnějším stupni, karamel se rád a snadno připaluje. Jakmile bude mít karamel příjemně hnědou barvu a vůni, postupně k němu přilijte lahev vína. Míchejte, aby se karamel ve víně dobře rozpustil a vytvořil hladkou směs.

Přidejte koření a vše prohřívejte na mírném ohni přibližně 10 až 15 minut. Dávejte pozor, aby se víno nezačalo vařit. Ideální teplota by měla být kolem 70 °C pro zachování jeho aroma a alkoholu. Po zahřátí koření vyjměte a svařené víno podávejte horké. Nejlépe chutná ve vánočním hrnku s plátkem citronu nebo pomeranče, který zvýrazní chuť i vánoční atmosféru.

Vánoční punč

Punč je nápojem mnohem bohatším a sladším. Jeho název pochází z hindského slova „panča“, což znamená pět – odkazuje na pět hlavních ingrediencí: alkohol, cukr, citron, vodu a koření. Kromě alkoholu (například rumu, vína nebo likérů) obsahuje navíc ovocné šťávy, čerstvé či sušené ovoce a koření. Tradičně bývá punč sladší a ovocnější, což mu dodává jemnější chuť a větší rozmanitost.

U punče stejně jako u svařáku platí pravidlo, že základem je vaše oblíbené, ale kvalitní víno. Víno se nikdy nesmí vařit, stačí jej zahřát na 75 °C a nalít jej do svařené směsi koření, které jste pro přípravu punče použili. Obvykle to bývá badyán, skořice, kardamom, černý pepř a hřebíček.

„S receptem na punč je to malinko složitější kvůli jeho mnoha variacím. Zatímco svařák je o kvalitním vínu a koření, punč lze udělat podle výběru likéru a ovoce na desítky způsobů,“ odpovídá barmanka Svobodová, jak připravit skvělý domácí punč, a pokračuje: „Řekla bych ale, že základem je čerstvá šťáva z ovoce, opět kvalitní ovocné víno a raději šetřit s cukrem. Potom záleží na každém, kdo jaký má rád, a podle toho se volí výběr likéru, který se do punče přidává.“

Pokud se chcete vyhnout nepříjemným bolestem hlavy na druhý den, punč už nepřislazujte cukrem. O sladkou chuť se spolehlivě postarají šťávy z ovoce a ovoce samotné. Obvykle do něj přidáváme krájená jablka, hrušky, pomeranče, jahody i třešně.

Jak na nejchutnější vánoční punč

Receptů na punč je nepřeberné množství, záleží, jak jej máte rádi a které ovoce preferujete. Přinášíme vám základní recept na punč, který si můžete upravit přesně podle vaší chuti.

Suroviny na punč:

  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 500 ml vody
  • 500 ml červeného vína
  • 200 ml kvalitního rumu
  • 5 ks hřebíčku
  • 2 ks celé skořice
  • 2 ks badyánu
  • 2 ks kardamomu
  • cukr nebo med podle chuti
  • ovoce podle chuti (jablka, hrušky, ananas, jahody, třešně…)

Vymačkejte šťávu z pomeranče a citronu (můžete použít i jakoukoli šťávu z kompotu), smíchejte ji s vodou a s cukrem. S cukrem buďte opatrní, punč dostatečně dosladí ovocné šťávy a ovoce samotné a přisladit jej můžete i na konci. Tuto směs přiveďte k varu. Do vroucí směsi přilijte víno, rum a koření a už jen krátce povařte, aby se nevypařil všechen alkohol.

Pokud punč podáváte na trzích nebo na vánočním večírku a chcete, aby byl stále teplý, jen ho jemně ohřívejte. Rozhodně se nesmí vařit. Nakonec punč doslaďte podle vlastní chuti a při podávání přidejte oblíbené ovoce.

Jaký alkohol je do punče nejlepší?

„Do punče můžete dát téměř cokoli. Všímáme si, že u nás chtějí zákazníci nejvíce rum. Rozhodně sáhněte po kvalitním rumu, nejčastěji karibském. Výjimkou není ani vodka, griotka nebo brandy. Občas se na Moravě v punči objeví i slivovice. S tou ale opatrně, punč má po ní vážně sílu a rychle přebije ostatní ingredience. Proto jí stačí málo,“ říká Svobodová.

Punč bez alkoholu? Proč ne

Výhodou punče je, že si můžete připravit i jeho bezalkoholovou verzi. Během svátků ji ocení nejen abstinenti, ale i děti, kterým směs koření a ovoce chutná. „V práci si punč bez alkoholu objedná jen zřídkakdo, mám ale dva menší syny a nezletilé neteře, takže jej doma vždy připravuji,“ vypráví Svobodová. Jejím tipem je u bezalkoholové varianty nešetřit ovocnou šťávou, kořením ani kousky čerstvého ovoce. To si prý vybírají a chystají už samy děti podle svých chutí.

Punč se sice stal oblíbeným zimním nápojem po celém světě, ale velmi oblíbený je i v létě, kdy se připravuje jeho svěží mátová varianta třeba na večírku. Jeho chuť zvýrazňují šťávy z ovoce a další alkohol jako rum, vodka, nebo likéry, což ho dělá sladším a chuťově výraznějším než svařené víno.

Další oblíbené zimní drinky

Kromě svařeného vína či punče na všechny způsoby jsou během Vánoc i celé zimy podle barmanky Svobodové oblíbené i sladké likéry jako Baileys, Bombardino nebo Amaretto.

Máte tip či osvědčený rodinný recept na vánoční punč nebo netradiční svařák? Podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi pod článkem.

Doporučované