Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Spojujícím prvkem všech pěti koktejlů je šumivé víno, protože to k silvestrovské noci prostě patří. Svým výběrem zároveň pokryl barman David Andrle celou chuťovou paletu, takže si mezi nimi vyberou příznivci sladkých, kyselých i hořkých chutí.
Magazín Seznam Zpráv
Cestování | Jídlo | Životní styl | Architektura | Historie
Každý z koktejlů má ve své původní receptuře jiný druh šumivého vína. Podle Andrleho ale záleží na osobních preferencích každého, zda sáhne po italském proseccu, španělské cavě nebo francouzském šampaňském. A co česká bohemka?„Tu už jsem dlouho neměl, v paměti ji ale mám jako velmi hořkou. V některých momentech to může být plus,“ říká barman. Dodává, že u Bohemia Sektu je ale lepší alespoň sáhnout po řadě prestige.
Nicméně pokud sektu dvakrát nefandíte, žádné obavy. Některé z koktejlů lze poupravit, aby dobře fungovaly i bez něj.
Davida Andrleho můžete za barem potkat v podniku Liquid Office v Karlíně, který zároveň spoluvlastní. A právě sem si pro recepty na povedený silvestrovský večer autorka textu přišla. Pro čtenáře Seznam Zpráv doporučil barman hned pět koktejlů, kterými si poslední den v roce můžete ozvláštnit.
1. Kir Royale
David Andrle začíná zlehka. Velmi jednoduchým drinkem Kir Royale, složeným pouze ze dvou ingrediencí - šumivého vína a likéru z černého rybízu créme de cassis. Původní receptura obsahuje pravé francouzské šampaňské, ale jak již bylo řečeno, zvolit můžete i jiné bublinky.
Kir Royale je volbou pro ty, kteří mají rádi sladké chutě. Míru sladkosti si ale můžete sami upravit tím, jaké víno nakonec zvolíte. Sám barman by sáhl po šumivých vínech ve variantě extra brut nebo zéro dosage, které neobsahuje téměř žádný zbytkový cukr.
Postup přípravy Kir Royale není žádná věda. „Šumivé víno hodně vychlaďte, stejně tak i skleničku,“ radí barman. Pak do ní jen nalijte likér a následně šumivé víno. Společně to opatrně promíchejte, tak aby se hustší likér spojil s vínem. A pokud chcete k drinku dodat i něco navíc, fantazii se meze nekladou.
Vyrobit si můžete třeba opilé gumové medvídky přímo z rybízového likéru. „Stačí ho zahřát s trochou vody a želatinou, aby se rozpustila. A pak jen nalít do formiček a nechat ztuhnout,“ popisuje David Andrle zdobení, které ke koktejlu zvolil.
Ingredience:
- 1 cl créme da cassis
- 1 dcl šumivého vína (ideálně šampaňského)
Postup: Do flétny nebo skleničky na bílé víno nalijte nejprve likér a pak šumivé víno. Pomalu promíchejte.
TIP: Pokud nejste fanoušek bublinek, můžete je v drinku nahradit tichým bílým vínem. I tak bude perfektně fungovat. V takovém případě se mu říká prostě jen Kir.
2. Sgroppino
Dalším drinkem, které si můžete zpestřit silvestrovský večer, je Sgroppino. To se může v klidu zařadit po bok Aperol spritzu nebo Negroni jakožto představitel italské koktejlové klasiky. Je to takový hybrid mezi koktejlem a dezertem. Stejně jako u předchozího Kir Royale k němu potřebujete jen dvě věci: opět své oblíbené šumivé víno a citrusový sorbet.
Originální verze je z citrónového sorbetu a prosecca, David Andrle ale zvolil cavu a domácí mandarinkový sorbet, který není tolik kyselý. „Lepší je nejdříve nalít šumivé víno a pak do něj opatrně položit kopeček sorbetu. Když to uděláte opačně, tak to víc pění,“ vysvětluje David Andrle, zatímco na vrch kopečku sorbetu přidává ještě karamelovou ozdobu.
Kdo je David Andrle?
- Barman s dvacetiletou praxí. Jeho kariéra je silně spjata s vyhlášeným pražským Hemingway Barem Aleše Půty, kde míchal koktejly od jeho prvního otevření v roce 2009.
- S Půtou v roce 2015 rozjel další projekt na Starém Městě - Cash Only Bar, který však musel svůj provoz zavřít kvůli pandemii covidu.
- Po této zkušenosti se Andrle s Půtou rozhodli jít jiným směrem a cílit hlavně na domácí klientelu. V Karlíně, kde kvalitní bar chyběl, tak otevřeli roku 2022 bar Liquid Office.
- V něm se rozhodli pokračovat hlavně s konceptem sezónních drinků, ale v odlišném prostředí. Jak název baru napovídá, najdete ho v kancelářské budově a je mu vlastní moderní a minimalistický design.
A jak se takový drink vůbec pije? Barmani v Liquidu by vám to doporučili promíchat dohromady. Spojí se tak všechny chutě. Chybu ale neuděláte, ani když budete sorbet postupně ujídat lžičkou a zapíjet ho proseccem.
Ingredience:
- 1 dcl šumivého vína (ideálně prosecca)
- kopeček citrusového sorbetu (citrónového, mandarinkového, pomerančového)
Postup: Do široké sklenice na sekt (coupe) nalijte šumivé víno a poté do něj vložte zmrzlinu. Až sorbet trochu povolí, rozmíchejte ho ve víně.
TIP: Tento drink si můžete připravit i v nealkoholické verzi. Stačí sáhnout po nealkoholickém sektu, kterých je na trhu už několik.
3. Porn Star Martini
Proč mít jen jednu skleničku, když můžete mít dvě? Koktejl s neotřelým jménem Porn Star Martini se pije ve dvou fázích. První z nich je oranžový drink vonící po vanilce a marakuje, který je sice servírovaný v martini skleničce, ale stejnojmenný notoricky známý koktejl zdaleka nepřipomíná. Doprovází ho pak samostatný „panák“ šumivého vína.
„Většinou si lidé myslí, že si mají oba nápoje smíchat, ale není to tak. V originální verzi má být drink servírovaný zvlášť a také se tak i pije,“ říká David Andrle. Podle něj se jedná o poměrně novodobý koktejl, který v posledních letech získává na oblibě. Za autorstvím stojí barman Douglas Ankrah, který se k drinku údajně nechal inspirovat roku 2002 v nočním klubu v Kapském Městě.
K přípravě Porn Star Martini je toho už třeba o dost víc než u předešlých koktejlů. A na některé ingredience také nemusíte narazit v běžných samoobsluhách. K jejich promíchání navíc budete potřebovat shaker. V něm společně protřepete vanilkovou vodku, marakujový likér Passoã, limetkovou šťávu, vanilkový sirup a marakujové pyré.
Ingredience:
- 4 cl vanilkové vodky
- 1 cl likéru Passoã
- 1 cl čerstvé limetové šťávy
- 1 cl vanilkového sirupu
- 1,5 cl marakujového pyré nebo půl čerstvé marakuji
- 5 cl šumivého vína (ideálně prosecca)
Postup: V shakeru spolu s ledem protřepte všechny ingredience kromě šumivého vína. Přes dvojité sítko nalijte do vychlazené martini skleničky. Podávejte spolu s malou skleničkou šumivého vína zvlášť.
4. Pear 75
Od sladkého a ovocného ke kyselejšímu a suššímu. Pear 75 je variací na známý ginový drink s názvem French 75. Tím, že ale David Andrle vyměnil ginovou složku za stařenou hruškovici, dal nápoji jiný rozměr. Kombinace hruškové pálenky a sektu je překvapivá a umí pěkně nakopnout.
Tady se už vracíme opět k jednoduššímu postupu. Jediná ingredience, která bude vyžadovat přípravu, je cukrový sirup. K němu ale potřebujete jen obyčejný cukr a vodu, které spolu ve správném poměru (asi 1,3 dílu cukru na 1 díl vody) povaříte asi pět minut.
K promíchání ingrediencí si opět přizvěte shaker, ve kterém spolu s ledem proházíte hruškovici, citrónovou šťávu a sirup. Po přelití do skleničky na bílé víno už jen doplníte o šumivé víno a je hotovo.
Ingredience:
- 2 cl hruškovice
- 1 cl čerstvé citrónové šťávy
- 1 cl cukrového sirupu
- 10 cl šumivého vína
Postup: Hruškovici, citrónovou šťávu a sirup protřepejte v shakeru. Přelijte do skleničky a dolijte šumivým vínem.
5. Negroni Sbagliato
„Sbagliato v italštině znamená chyba. Drink měl vzniknout tak, že barman při přípravě klasického negroni omylem sáhnul po láhvi prosseca namísto ginu,“ přibližuje David Andrle s tím, že je to osvěžující varianta této hořkosladké klasiky. Bublinky jí skutečně dávají jisté odlehčení, přesto je to ale silný drink. A pokud máte rádi klasické negroni, určitě se vám zalíbí i sbagliato.
A kdo k negroni ještě cestu nenašel, může zkusit právě jeho „chybnou“ verzi. Sbagliato se stejně jako klasické negroni připravuje ze tří složek. Jen v tomto případě společně vystirujete (vymícháte dlouhou lžičkou ve sklenici s ledem) pouze campari a červený vermut. Poté rudou tekutinu přelijete do menší skleničky a dolijete šumivým vínem. Pro dokonalost můžete ještě ovonět pomerančovou kůrou.
Ingredience:
- 2 cl campari
- 2 cl červeného vermutu
- 5 cl šumivého vína (ideálně prosecca)
Postup: Ve sklenici naplněné ledem vystirujte (vymíchat ve sklenici s ledem) campari a červený vermut. Přelijte do skleničky a dolijte šumivým vínem.
TIP: Tento koktejl bude fungovat i bez šumivého vína. Stačí vystirovat campari a červený vermut ve stejném poměru a vznikne vám tak koktejl s názvem Milano-Torino neboli MiTo. Anebo můžete prosecco nahradit obyčejnou sodovkou a máte rázem drink Americano.