Hlavní obsah

Kam na jídlo k Ramsaymu a jiným hvězdám: 10 restaurací slavných světových šéfkuchařů

Foto: Profimedia.cz

Gordon Ramsay je známý z kuchařských televizních show, ale provozuje také síť prvotřídních restaurací.

Anglie, Monako či Dánsko. Země, v nichž lze najít exkluzivní podniky slavných šéfkuchařů. Pokud nechcete zůstat jen v Evropě, další sídlí v Jižní Koreji, USA a Thajsku. Nabízíme menu s restauracemi, jejichž jméno má opravdu zvuk.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Že patří restaurace někomu slavnému, nemusí vždy znamenat opravdu dobré jídlo. V tomto případě je však prvotřídní kvalita opravdu zaručena. Tyhle podniky totiž provozují šéfkuchaři, kteří se proslavili špičkovým kulinářským uměním. Že jsou mnozí z nich zvaní do různých kuchařských show, není náhoda. I když někteří v těchto podnicích sami nevaří, svým jménem garantují, že tady se připravují jídla opravdu na nejvyšší úrovni.

Seznam Zprávy přinášejí výběr desítky fine diningových restaurací z celého světa. Každá z nich patří mezi špičku gastronomie a získala prestižní ocenění či byla odměněna michelinskými hvězdami. Nezbývá než popřát po francouzsku: Bon appétit!

1. Gordon Ramsay: Restaurant Gordon Ramsay (Londýn - Velká Británie)

Gordon Ramsay je momentálně asi nejslavnějším kuchařem světa. Proslavil se televizními pořady jako Hell's Kitchen, MasterChef, Kitchen Nightmares či Hotel Hell. Je známý pro tvrdou disciplínu, ostrou kritiku, ale i humor a emoce. Mimo to, že vlastní síť restaurací po celém světě, vydal také řadu úspěšných kuchařek a dost aktivní je i na sociálních sítích.

Restaurant Gordon Ramsay stojí v srdci Chelsea a jako první Ramsayho podnik jej lze nazvat jeho vlajkovou lodí. Šéfkuchař restauraci založil v roce 1998 a o tři roky už později získal tři michelinské hvězdy, které si drží dodnes. Tato fine dining restaurace kombinuje elegantní a moderní francouzskou kuchyni, v menu najdete například bílý chřest s česnekovým krémem či tatarák sabayon s kapustou a citronem. Nyní je restaurace pod vedením šéfkuchaře Matta Abého.

  • Adresa: Royal Hospital Road 68, Londýn

Další restaurace Gordona Ramsayho

Mezi další fine dining restaurace Ramsayho patří Pétrus s moderní francouzskou kuchyní, Savoy Grill – ikonická restaurace v hotelu Savoy s britskou a francouzskou klasikou či Restaurant 1890, jehož menu je inspirované Augustem Escoffierem. Všechny tyto podniky sídlí ve Velké Británii, kromě nich má však Ramsay řadu restaurací i v dalších zemích.

2. Alain Ducasse: Le Louis XV (Monte Carlo - Monako)

Alain Ducasse byl prvním šéfkuchařem, který držel tři michelinské hvězdy ve třech různých městech současně. Je také jedním ze dvou šéfkuchařů, kteří za svou kariéru získali 21 michelinských hvězd.

Restaurace Le Louis XV sídlí v Monaku ve známém Hôtel de Paris Monte-Carlo. Menu od šéfkuchařů Alaina Ducasse a Emmanuela Pilona a cukráře Sandra Micheliho se inspiruje francouzskou Riviérou. Její středomořský jídelní repertoár čítá přírodní kuchyni, a proto na jídelním lístku najdeme například brambory se zázvorem a muškátovým octem s lehce uzeným modrým humrem.

  • Adresa: Hôtel de Paris, Place du Casino, Monaco

Další restaurace Alaina Ducassa

Ducassova restaurace The Dorchester v Londýně servíruje francouzskou kuchyni haute cuisine a vyniká výraznými čerstvými chutěmi. Beige v Tokiu kombinuje francouzskou eleganci s japonskou estetikou v podobě jídla, jako je ryba nodoguro s konfitovaným fenyklem, černými olivami a rajčaty. Morpheus v Macau, jejíž interiér kombinuje prvky skla, vody a světel, servíruje opět francouzskou gastronomii.

3. Massimo Bottura: Osteria Francescana (Modena-Itálie)

Massima Botturu mohou lidé znát například z první sezóny série Chef’s Table, která byla mimochodem nominována na cenu Emmy. Právě on vlastní a provozuje restauraci Osteria Francescana, která má na svém kontě tři michelinské hvězdy a také zelenou michelinskou hvězdu, což je ocenění za udržitelnost. Dnes je součástí sítě Francescana Family.

Restaurace má pro hosty degustační menu nebo chody z à la carte menu. Nabídka je stejná pro obědy i večeře. Koncept menu Globale má odrážet fúzi kultur, ingrediencí a technik v italském gastronomickém pojetí. Jedním z hlavních chodů je například pečený květák, vermut, pórek, badyán, grapefruit a lanýž. Stěny restaurace zdobí současné umění, které propojuje jídelnu s kuchyní.

  • Adresa: Via Stella 22, Modena

4. Anh Sung-jae: Mosu (Soul - Jižní Korea)

Restaurace Mosu Seoul získala v letech 2023 a 2024 ocenění v podobě tří michelinských hvězdiček. Její majitel Anh Sung-jae je ovšem známý i jako jeden ze dvou porotců kuchařské soutěže Culinary Class Wars od Netflixu v roce 2024. Samotné jméno restaurace Mosu je odvozeno od korejského výrazu pro květinu kosmos - krásenku.

Anhova kuchařina je fúzí asijské kuchyně s korejskými fermentovanými surovinami v klasickém stylu francouzské vysoké kuchyně. Na jídelním lístku lze najít mimo dalšího také chod Pohangcho a Moo - pokrm složený z ředkviček a kaviáru, spojený špenátem.

Přestože Anh Sung-jae začal svou kariéru v San Franciscu, provozuje nyní dvě stejnojmenné restaurace Mosu - kromě Soulu také v Hongkongu.

  • Adresa: 4 Hoenamu-ro 41-gil, Yongsan-gu, Soul

5. Thomas Keller: Per Se (New York - USA)

Thomas Keller se proslavil jako mistr americké haute cuisine, ale rovněž z animovaného filmu Ratatouille - navrhl totiž filmovou variaci na tento tradiční pokrm, a to pod názvem confit byaldi.

Per Se je americká a francouzská restaurace ve čtvrtém patře Deutsche Bank Center na Manhattanu v New Yorku. Vlastní ji Thomas Keller, ale současným šéfkuchařem je zde Chad Palagi. Per Se si udržuje tři michelinské hvězdičky už řádku let. Nabízí dvě menu, z nichž jedno je vegetariánské. Obě jsou zakončena dezertem, jako může být například cappuccino semifreddo podávané s brioškovými koblihami.

Restaurace má tři jídelny s klidnou a intimní atmosférou. Východní místnost je vstupem do dalších dvou a podává se v ní pětichodové menu v salonních křeslech u nižších stolů. V hlavní jídelně se servíruje menu o devíti chodech a v západní místnosti se podává soukromé menu. Ze všech prostor je výhled na kulaté náměstí Columbus Circle, na Central Park a částečně i na panorama Midtownu a Upper East Side.

  • Adresa: Deutsche Bank Center, 10 Columbus Circle, New York

Další restaurace Thomase Kellera

Kellerova The French Laundry, tedy Francouzská prádelna, je restaurace v kalifornském Youthville, kterou kuchař nechal zrealizovat v domku z říčního kamene a trámů pocházejícího z roku 1900. Sloužila nejdřív jako salon a ve 20. letech 20. století v ní byla provozována francouzská parní prádelna. Jak název napovídá, servíruje se zde klasická francouzská kuchyně.

Také RO Restaurant & Lounge sídlí v Youthville. Nabízí asijsky inspirovanou kuchyni s kalifornským nádechem, zaměřenou na sezónní a lokální suroviny.

Podnik The Surf Club Restaurant na hosty dýchne spíše elegantní a oldschoolovou atmosférou, nachází se totiž v nedávno zrekonstruovaném kultovním miamském klubu v Surfside na Floridě. Šéfkuchař se rozhodl historii tohoto místa, na kterém se konaly velkolepé večírky, poctít prostřednictvím klasické kontinentální kuchyně.

6. René Redzepi: Noma (Kodaň-Dánsko)

René Redzepi je známý jako průkopník nové severské kuchyně (New Nordic Cuisine) – směru, který klade důraz na místní suroviny, udržitelnost a sezónnost. Široká veřejnost ho může znát například z netflixové série Chef’s Table. Redzepi je známý jako propagátor fermentace. Ukázal například, že i lišejník nebo fermentovaná rybí omáčka se může stát vrcholným kulinářským zážitkem.

Redzepiho restaurace Noma se nachází v Kodani v dánské čtvrti Christianshavn v prostorách bývalého nábřežního skladu. Interiér odráží Redzepiho filozofii – je minimalistický, přírodní a útulný. Využívá dřevo, kámen, sklo a jemné textilie. Hlavní je však jídlo a jeho kvalitu potvrzuje, že se restaurace v minulých letech opakovaně objevovala na prvních místech žebříčku The World's 50 Best Restaurants.

Servíruje severskou kuchyni, kterou však lze považovat spíše za její interpretaci než za místní klasiku. Mezi pokrmy zaujme například chod s názvem „Slepice a vejce“ - jídlo složené z brambor, vejce divoké kachny, soli a bylinek, které si připravují sami zákazníci na stole na horkém talíři pokrytém mírně vlhkým senem.

  • Adresa: Refshalevej 96, Kodaň

7. Gaggan Anand: Gaggan (Bangkok-Thajsko)

Šéfkuchař Gaggan Anand se proslavil jako průkopník progresivní indické kuchyně a objevil se například jako hostující porotce v soutěži Top Chef.

Gaggan představuje progresivní fine dining koncept s analogií divadelního vaření. Hosty čeká multismyslový zážitek hmatu, zvuku, světel, vůně, chuti a elementu překvapení, které restaurace podává formou umělecké inscenace.

Šéfkuchař Gaggan je totiž zároveň hudebníkem a podle jeho slov „jediný způsob, jak něco zažehnout, je začít výbuchem a skončit ohňostrojem“, což je zároveň jeho životní a podnikatelské motto.

Restaurace kombinuje sladké, kyselé, slané a pikantní chutě v jednom soustu. Čerpá z thajské a indické kuchyně, přičemž klade důraz na čistotu surovin, sezónnost a udržitelnost.

  • Adresa: 68 Sukhumvit 31, Khlong Tan Nuea, Watthana, Bangkok

8. The Roca Brothers: El Celler de Can Roca (Girona-Španělsko)

Bratři Joan, Josep a Jordi Rocové byli jmenováni za velvyslance dobré vůle Rozvojového programu OSN (UNDP), aby se odbornými znalostmi zasadili o zvýšení potravinové bezpečnosti a přístupu k výživným potravinám v rámci programu Sustainable Development Goals. Také se objevili v dokumentární sérii Chef's Table na Netflixu.

El Celler de Can Roca je luxusní restaurace ve španělské Gironě v Katalánsku, kterou The Roca Brothers otevřeli v roce 1986. Kritici restauraci hodnotí velmi kladně, je držitelem tří michelinských hvězdiček.

Z bratrů má Joan na starosti slané pokrmy, Josep je someliér a Jordi se stará o dezerty. V restauraci se podávají tradiční katalánská jídla a je zde také vinný sklep. Kuchyně se vyznačuje zálibou bratrů Rocových v práci s místními produkty, důrazem na udržitelnost a snahou zvýšit povědomí o problémech, které přináší změna klimatu.

  • Adresa: Carrer de Can Sunyer 48, Girona

9. Jonnie Boer: De Librije (Zwolle-Nizozemsko)

Fine diningová restaurace De Librije ve Zwolle je od roku 1993 pravidelně oceňována jednou či více michelinskými hvězdami. Momentálně drží tři hvězdy a k tomu zelenou hvězdu za udržitelnost. Dříve se nacházela ve staré knihovně dominikánského kláštera z 15. století, odtud pochází její název. V roce 2015 se však podnik přestěhoval na současnou lokaci.

Šéfkuchařem je Jonnie Boer, který může být jinak známý i pro svou spolupráci s leteckou společností KLM, pro kterou navrhl menu pro cestující v business třídě. Restauraci vede spolu se svou manželkou Thérèse Boer-Tausch, která je vrchní číšnice a someliérka.

Restaurace nabízí pokrmy z regionálních produktů. Jídelní lístek tu obměňují v závislosti na ročním období, ale vždy v něm najdete již typická jídla De Librije. Jeden z hlavních chodů je například i ústřice a šprot v červeném zelí.

  • Adresa: Spinhuisplein 1, Zwolle

10. Masa Takayama: Masa (New York - USA)

Masa je luxusní japonská a sushi restaurace, která se stejně jako již zmiňovaný podnik Per Se nachází v Shops at Columbus Circle ve čtvrtém patře newyorského Deutsche Bank Center. Restauraci otevřel šéfkuchař Masa (Masayoshi) Takayama v roce 2004. Vedle ní se také nachází bar Masa, který nabízí menu à la carte.

Masa získala michelinské hodnocení v roce 2009 a byla zároveň první japonskou restaurací v USA, které se podařilo toto prestižní hodnocení získat. Právě díky tomu se Takayama dostal do podvědomí širší veřejnosti. Šéfkuchař připravuje menu sám, převážně ze sezónních surovin, kdy používá exotické suroviny jako například lanýže a hovězí maso Omi. Většina ryb z menu je dovezena přímo z Japonska.

  • Adresa: Deutsche Bank Center, 10 Columbus Circle, New York

Doporučované