Hlavní obsah

Jídlo i pití s dechberoucí kulisou: 7 restaurací s nejlepším výhledem v Praze

Foto: Letenský zámeček

Výhled z venkovní zahrádky u Letenského zámečku, která je otevřená celoročně.

Pivní zahrádka, populární instagramový spot či posezení ve výšce 66 metrů nad zemí. Nejen na to lákají pražské vyhlídkové restaurace. Seznam Zprávy vybraly sedm podniků, ve kterých výhled na Prahu bere dech nejen turistům.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Hledáte romantické místo pro večeři ve dvou nebo si chcete odnést z hlavního města nezapomenutelný zážitek? Restaurace s výhledem na Prahu jsou ideálním místem, které splní obě přání.

Ať už jste turista hledající netradiční zážitek, nebo Pražan, který chce objevit stylová místa, restaurace s výhledem nabídnou zajímavý zážitek. Objednejte si k jídlu sklenku vína nebo drink a nechte se unášet atmosférou panoramatu „stověžaté“ Prahy.

1. Letenský zámeček

Foto: Letenský zámeček, SZ

Venkovní zahrádky u Letenského zámečku.

Pivní zahrádky na Letné jsou ideálním místem pro všechny, kteří hledají příjemné posezení pod širým nebem s pivem a neuvěřitelným výhledem na celé město. Zahrádky jsou otevřené po celý rok, takže si zde můžete užít pohodu, kdykoliv budete mít chuť. Na čepu je tankové plzeňské pivo spolu s dalšími druhy piv. Platit však můžete pouze hotově. Chcete-li se trochu protáhnout nebo zahřát pohybem, můžete si zde také zahrát pétanque.

V přízemí Letenského zámečku najdete příjemnou restauraci, zvanou Brasserie Ullmann, která je zaměřená na mezinárodní kuchyni a její jídelní lístek nabízí sezónní menu přizpůsobené letním i zimním měsícům.

  • Adresa: Letenské sady 341, Praha 7-Holešovice

2. Restaurant Petřínské Terasy

Foto: Veronika Valtonen, SZ

Petřínské Terasy.

Uprostřed východního svahu Petřína leží útulná restaurace s terasou, která nabízí panoramatický výhled na Prahu, Hradčany, rozmanité střechy Malé Strany, Vltavu i moderní tvář města - výškové stavby na Pankráci. Má dřevěný interiér ve stylu staré koliby s ohništěm, který je obzvláště kouzelný v zimě a v období Vánoc. Ideální je spojit procházku Petřínem se zastávkou na jídlo či skleničku vína právě tady.

V nabídce najdete variace hlavních chodů z vepřové panenky, hovězí svíčkové a kuřecího prsa. V menu jsou i ryby a na své si přijdou i vegetariáni díky bezmasému menu. Nejoblíbenějším pivem zdejších hostů je Petřínský ležák.

  • Adresa: Petřínské sady 393, Praha 1-Malá Strana

3. Terasa U Prince

Foto: Mapy.cz

Terasa U Prince.

Terasa U Prince se nachází v samotném srdci Prahy a nabízí 360stupňový výhled na její historické centrum a především na Staroměstské náměstí. Proto ne nadarmo patří mezi nejoblíbenější pražské restaurace s výhledem. Z terasy zahlédnete i Pražský hrad, Týnský chrám, kostel svatého Mikuláše nebo Petřínskou rozhlednu.

Na terase je střešní bar a gril s velkou nabídkou drinků i vín. Pokud však budete chtít přijít na hlavní jídlo, doporučujeme udělat si rezervaci. Terasa U Prince je totiž vyhledávaná i kvůli jedné další přednosti - je jedním z nejoblíbenějších instagramových „fotospotů“ v Praze. Fotky z této terasy najdete pod hashtagem #bubblepointview.

Zajímavostí mezi zdejšími zákusky je dortík ve tvaru orloje. Je nutné počítat s tím, že k cenám se připlácí automaticky 12,5 % za servis. Od devíti do jedenácti hodin dopoledne je možné si sem zajít na snídani a dát si například vejce Benedikt na několik způsobů, omeletu nebo palačinky.

  • Adresa: Staroměstské náměstí 29, Praha 1-Staré Město (Hotel U Prince, 5. podlaží)

4. Coda Restaurant

Foto: Kristyna Salvova, Mapy.cz

Coda Restaurant.

Od jara do podzimu si můžete zajít na oběd nebo na romantickou večeři na střešní terasu na Malé Straně s výhledem na Prahu a na blízký kostel svatého Mikuláše. Návštěvu restaurace můžete spojit i s promenádou po Malé Straně. Terasa je obehnána střechou a kovovým zábradlím se sloupky.

V přízemí, v interiéru restaurace Coda, si pod vedením šéfkuchaře Igora Chramce vychutnáte skvělé jídlo, navíc obklopeni uměním od světových malířů. V nabídce najdete jídla z lokálních surovin od místních farmářů, ve kterých vyniká přirozená chuť použitých ingrediencí.

  • Adresa: Tržiště 361/9, 118 00 Praha 1-Malá Strana

5. Restaurant Oblaca

Foto: Luděk Soukup, Mapy.cz

Restaurant Oblaca.

Žižkovská věž je nepřehlédnutelnou součástí Prahy. V jejím třetím patře, ve výšce 66 metrů nad zemí, se nachází noblesní restaurace Oblaca, která je od roku 2015 držitelkou prestižního ocenění Zlatý lev. 

Kromě vybrané grastronomie je velkým lákadlem restaurace bezpochyby i výhled na Prahu. Z oken restaurace máte celou Prahu jako na dlani a při dobrém počasí také její okolí. Restaurace Oblaca je tak ideálním místem pro pozorování západu slunce nebo pro romantickou večeři. Interiér je moderní a elegantní s důrazem na pohodlí a stylový design. Velká okna dávají pocit, jako byste seděli přímo v mracích.

Z nabídky restaurace mimo jiné zaujme podzimní degustační menu. Pod 216 metrů vysokou věží má podnik vlastní vinný sklep, ze kterého hostům dodává do sklenek kvalitní víno. Mimo restaurace je zde také elegantní bar, který nabízí řadu klasických i speciálních drinků.

V prostorách Žižkovské věže také najdete Bistro 66, obdobu s cenově dostupným jídlem a pitím, jako jsou česká klasika, italské těstoviny i originální burger či výrobky vlastní cukrárny, domácí limonády, káva a prosecco. Na nejvyšším poschodí věže, ve výšce 93 metrů, se nachází trojice vyhlídkových plošin.

  • Adresa: Mahlerovy sady 1, Praha 3-Žižkov

6. Hanavský pavilon

Foto: Mapy.cz

Restaurant Hanavský pavilon.

Hanavský pavilon, zdobná stavba v pseudobarokním stylu, nabízí nejen vynikající gastronomii, ale také jedinečný výhled na Prahu. Najdete ho na Letné, i když původně byl navržen na Výstaviště jako součást Jubilejní zemské výstavy, uspořádané v roce 1891.

Vnitřní prostory s historickým šarmem jsou ideální pro zimní měsíce, zatímco prostorná terasa láká k posezení během teplých dnů. Přes léto na terase hrává živá hudba. Sezónní nabídka restaurace je samozřejmostí. Ať už máte chuť na polévku, šťavnaté maso nebo lahodný dezert, z jídelního lístku si určitě vyberete.

  • Adresa: Letenské sady 173, Praha 7-Holešovice

7. Ginger & Fred restaurant v Tančícím domě

Foto: Mapy.cz

Pohled na město z restaurace v Tančícím domě, Ginger & Fred.

Restaurace pojmenovaná po slavné dvojici filmových tanečníků je nevšední podnik v sedmém patře Tančícího domu. Nechybí zde terasa s panoramatickou kulisou Prahy včetně Pražského hradu a Malé Strany.

Tato restaurace s moderním designem má tradiční kvalitní gastronomii s poledním menu, ve kterém je na výběr několik hlavních chodů včetně předkrmu, polévky až po dezert. Vedle jídelního lístku s jídly z lokálních surovin s neotřelými kombinacemi nabízí také degustační menu denně od 17 hodin. Nechybí ani snídaně a v létě široký výběr zmrzlin a sorbetů.

V přízemí Tančícího domu sídlí kavárna Dancing House Café. Tančící dům patří také mezi oblíbené turistické instagramové spoty. Turisté se zde rádi fotí v póze, při které naznačují, jako by do dynamicky ztvárněné budovy tlačili rukama či nohou. Je proto možné, že při kochání se okolím spatříte naproti budově právě takto pózující lidi, podobně jako u šikmé věže v Pise.

  • Adresa: Jiráskovo náměstí 6, Praha 2-Nové Město

Chybí vám ve výčtu oblíbená pražská restaurace s výhledem? Napište nám o ní do diskuze pod článkem.

Související témata:

Doporučované