Hlavní obsah

Svět na talíři bez dlouhého cestování: kam za neobvyklou cizokrajnou kuchyní

Foto: pixabay.com

Asie, Latinská Amerika i jižní Evropa. Objevte cizokrajné chutě, aniž byste museli za hranice. Ilustrační foto.

Japonská, mexická či italská kuchyně nejsou v Česku žádnou novinkou. Už jste ale ochutnali tu mongolskou nebo venezuelskou? Vydejte se s námi za nevšedními gastronomickými zážitky.

Článek

Rádi na cestách zkoušíte nové chutě, objevujete netradiční suroviny a vyhledáváte netradiční kulinářské zážitky? Máme pro vás dobrou zprávu – za gastronomickým dobrodružstvím nemusíte cestovat tisíce kilometrů.

Seznam Zprávy vybraly autentické podniky, které našincům umožní prozkoumat kuchyně vzdálených koutů světa, aniž by bylo třeba překročit hranice. Ve většině případů stačí vyrazit do Prahy, ale na závěr pro vás máme i tipy do Brna a Tábora. Podívejte se s námi na netradiční restaurace, které lákají nejen exotickými chutěmi, ale i atmosférou a přenesou vás na místa, o nichž jste možná doposud jen snili.

Indonéská kuchyně – Garuda restaurant

Restaurace Garuda na pražské Letné prezentuje to nejlepší z indonéské kuchyně. Gastronomie ostrovního státu stojí na podobných základech jako pokrmy z dalších regionů jihovýchodní Asie, kupříkladu Thajska či Vietnamu.

Prim tu hrají tenké nudle a rýže, k typickým surovinám patří kokosové mléko nebo arašídová omáčka a chuťové profily pokrmů dotváří výrazné kořenicí směsi, v nichž může milovník orientální kuchyně rozpoznat kurkumu, zázvor, kardamom, koriandr nebo citronovou trávu. Přesto má indonéská kuchyně svá specifika.

V restauraci Garuda je můžete poznat detailně. Na menu najdete lokální pokrmy, jako Rendang sapi, pomalu vařené hovězí v kokosové omáčce, typické pro sumaterský region. Tradiční pikantní omáčku Sambal si zdejší kuchaři sami připravují podle rodinných receptur a dotvářejí například chuť hned několika variant smažené rýže známé pod názvem Nasi Goreng. Jako dezert pak vyzkoušejte indonéské palačinky Dadar Gulung, plněné směsí ze sladkého kokosu.

  • Adresa: Milady Horákové 686/12, Praha 7-Holešovice

Korejská kuchyně – Pocha

Zatímco čínské či japonské podniky v Praze najdete s nadsázkou na každém rohu, těch korejských zatím mnoho není. Jedna z výjimek sídlí v pražských Nuslích. Pocha, inspirovaná tradičními korejskými pouličními putykami, nabízí populární speciality jako Kimchi. A také méně známá, avšak pro korejský poloostrov typická jídla, jako je Jjamppong - pikantní nudlová polévka z mořských plodů.

  • Adresa: Oldřichova 506/14, Praha 2-Nusle

Syrská kuchyně - Restaurace Damascus

Sýrie je domovem mnoha pokrmů, které už na evropských talířích zdomácněly, například humusu nebo mousaky. Na pražském Masarykově nábřeží si je můžete vychutnat v autentické atmosféře jako z pohádek Tisíce a jedné noci.

Ochutnejte některý z takzvaných meze - typických předkrmů podávaných v malém množství a připomínajících typické španělské tapas. Nebo třeba muhammaru - pálivou omáčku pocházející z města Aleppo.

  • Adresa: Masarykovo nábřeží 234/26, Praha 1-Nové Město

Kubánská kuchyně - La Bodeguita del Medio

Tato kubánská restaurace patří k pražským gastronomickým stálicím už více než 20 let, a pokud jste ji ještě nenavštívili, určitě byste to měli napravit. Nejen díky vysoké kvalitě zdejší kuchyně, ale také pro neopakovatelnou atmosféru, která vás přenese do karibského ráje.

Šťavnaté steaky, čerstvé ryby, míchané nápoje a k tomu aroma kubánských doutníků a žhavé latinskoamerické rytmy živé kapely, která tu hraje každý večer. Podnik je inspirovaný proslulou havanskou hospůdkou, kterou navštěvovali intelektuálové jako Ernest Hemingway i hvězdy jako Sophia Loren.

Adresa: Kaprova 19/5, Praha 1-Staré Město

Venezuelská kuchyně - Areparna

Netradiční restauraci založili před několika lety na pražském Žižkově dva sourozenci, emigranti z venezuelského města Mérida. Ochutnat díky nim můžete typické kukuřičné plněné placky arepas či sýrové palačinky cachapas.

Nebo také patacones, což je maso, zelenina a sýr s osmaženými plackami ze „zeleninového“ banánu zvaného plantain. Nápojový lístek pak nabízí vynikající míchané koktejly i tradiční venezuelské rumy. Autentické prostředí podtrhuje příjemnou domácí atmosféru.

Adresa: Vlkova 365/19, 130 00 Praha 3-Žižkov

Kuchyně jižní Afriky - Saffa maso

Malé bistro na Palmovce je zároveň obchodem s originálními africkými produkty. Ochutnejte jihoafrický Smash Burger, tacos s boerewors klobásou nebo zdejší vlajkový produkt: biltong. Je to druh kořeněného sušeného masa, které si majitel - rodák z Jihoafrické republiky - sám připravuje podle rodinné receptury.

  • Adresa: Sokolovská 146/150a, Praha 8-Libeň

Portugalská kuchyně - Oliveira

Tapas, portská a tichá vína nebo tradiční koláčky Pastel de nata v autentické atmosféře, to vše nabízí podnik na rohu činžovního domu v pražských vinohradech. Produkty sem dovážejí od lokálních portugalských producentů.

Na kvalitu dohlíží majitel - rodák z portugalské Bragy, který do Prahy před lety přijel jako turista a nakonec tu zůstal. Restaurace funguje také jako wine-food market, a tak si tu můžete oblíbené pochoutky nakoupit i domů.

Adresa: Čermákova 1231/4, Praha 2-Vinohrady

Dva tipy mimo Prahu

Mongolská kuchyně - Arslan Buuz, Brno

Maličký podnik na brněnské periferii se na české foodie scéně rychle proslavil. Ochutnat tu můžete tradiční mongolské knedlíčky, zvané buuz (čtěte: bůdz). Jsou z jemného pšeničného těsta, plněné směsí mletého hovězího a vepřového masa a připravované nejčastěji v páře. Dát si je ale můžete i ve verzi s krevetami a kuřecím masem nebo jako vegetariánské, plněné směsí hub a brambor.

Kuchaři si tu vyrábí vlastní olej, dochucený sečuánským pepřem, a na menu najdete i typické lokální saláty, například Ulaan z červeného zelí nebo mrkvový Luuvan. Ze Starého Lískovce se restaurace nově od října 2024 přestěhovala do Veveří.

Adresa: Gorkého 85/42, Brno-Veveří

Ujgurská kuchyně - Rafariz, Tábor

Ujgurové jsou turkické etnikum Střední Asie, dnes žijící převážně na území Číny, která se snaží jejich kulturu i národní identitu násilně potlačit. Název Rafariz je zkratkou jmen dvou bratrů, kteří ujgurskou gastronomii do Česka přivezli. A pojem se mezi gastronomickými nadšenci postupně stal legendou.

Ochutnejte „nekonečné“ nudle Lagman, taštičky s kyselým nebo chilli přelivem či chuťově silné, vynikající vývary. Menu je jednoduché a na výběr je jen z několika pokrmů, vše je ale domácí a vždy z těch nejčerstvějších surovin.

Adresa: Pražská 231, Tábor

Mapa zmíněných restaurací

Nenašli jste v článku svůj oblíbený podnik nebo víte o další restauraci, v níž mohou návštěvníci poznat neobvyklé chutě? Podělte se s ostatními čtenáři v komentářích pod článkem.

Doporučované