Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
V článku vám představíme pár z nejvyhlášenějších podniků, ve kterých se propojuje kulinářské umění s jedinečnou atmosférou. Seznámíte se s mistry svého oboru a jejich oceněnými restauracemi.
Zdeněk Pohlreich: Café Imperial v Praze
Známému šéfkuchaři a restauratérovi Zdeňku Pohlreichovi říkají zaměstnanci Ano, šéfe! mimo jiné v pražském Café Imperial. Tato slavná restaurace ve stejnojmenném hotelu na Novém Městě v Praze je vlajkovou lodí jeho restauratérského podnikání.
Café Imperial má impozantní prostory s původními bohatě zdobenými keramickými obklady stěn a mozaikovým stropem z roku 1914 ve stylu historizující moderny. Kdysi sem chodili spisovatel Franz Kafka nebo skladatel Leoš Janáček i další osobnosti. V minulosti byl podnik známý i koblihovými válkami ve stylu Jirotkova románu Saturnin.
Na jídelním lístku jsou chutná tradiční česká jídla. Například zdejší kulajdu, svíčkovou a řízek označil renomovaný online průvodce Taste Atlas za nejlepší na světě. Pokud se rozhodnete Café Imperial navštívit, bude lepší provést rezervaci.
- Adresa: Na Poříčí 1072/15, Praha 1 - Nové Město
Další restaurace Zdeňka Pohlreicha
Divinis
Představuje italskou gastronomii ve špičkové podobě. Nabízí pokrmy jako grilované kalamáry s lilkovým pyré, špagety s ančovičkami, rizoto nebo jehněčí Osso bucco.
- Adresa: Týnská 21, Praha 1 - Staré Město
Next Door by Imperial
Moderní české bistro nabízí lehké jídlo udržující krok se soudobým vývojem v gastronomii. Díky otevřené kuchyni vidí každý zákazník, jak objednané pokrmy vznikají.
- Adresa: Zlatnická 3, Praha 1 - Nové Město
Přemek Forejt: Entrée Restaurant v Olomouci
Přemek Forejt, známý například i z pořadu Masterchef Česko, je šéfkuchařem úspěšné restaurace Entrée Restaurant v Olomouci. Prvním významným úspěchem podniku pod jeho vedením je zisk titulu nejlepší mimopražské restaurace podle magazínu Euro v roce 2016.
Entrée Restaurant se nachází v rekonstruované budově bývalého divadla a je inspirován konceptem přírody. Najdete zde interiér s živou zahradou a otevřenou kuchyní, i samotné menu nese téma přírody. Vybírat můžete z více degustačních menu, které vám prozradí jen ingredience – například rajče, mozzarella, růže, játrovka, jehličí, kombu… V létě si hosté mohou jídlo vychutnat na venkovní terase. Chcete-li mít jistotu připraveného stolu, rezervujte si čas návštěvy.
- Adresa: Ostravská 1, Olomouc
Magazín Seznam Zpráv
Cestování | Jídlo | Životní styl | Architektura | Historie
- Prahu, Brno a Ostravu brzy promění tři nové stavby filharmonií
- Křišťálové lustry září v Kamenickém Šenově už tři sta let. Jak dnes vypadají?
- Váš nový přítel chlad: Zlepšuje zdraví i náladu. Pozvete ho domů?
- Roadtrip po Namibii. Dobrodružství, které musíte zažít
- Za husou i vínem. 10 tipů, kde si pochutnat na svatomartinských hodech
Radek Kašpárek: Field v Praze
Radek Kašpárek je šéfkuchař a spolumajitel restaurací Field a 420 v Praze. Známý je hlavně z televizních pořadů Kašpárku vař! a Co bude dnes k večeři.
Jak je uvedeno na webové stránce Field, Kašpárek je fanouškem moderní kuchyně s důrazem na přímočarou a nepřikrášlovanou prezentaci surovin. Rád zákazníkům servíruje silné chutě a jeho pojetí pokrmů jsou často velmi neočekávaná.
Přesně to lze čekat i od kuchyně v restauraci Field. Sezónní menu podtrhává přírodní původ surovin. Večer máte na výběr buď desetichodové či šestichodové degustační menu, ale ve všední dny můžete zajít i na speciální obědové menu. Před návštěvou je potřeba udělat rezervaci.
- Adresa: U Milosrdných 12, Praha 1 - Staré Město
Jan Punčochář: Restaurace U Matěje v Praze
Šéfkuchař Jan Punčochář působil ve vyhlášených pražských restauracích Le Terroir (v ní získal michelinské ocenění Bib Gourmand) nebo Grand Cru. Byl také součástí vzniku konceptu restaurace Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Působil v kulinární show Souboj na talíři spolu s Přemkem Forejtem a Radkem Kašpárkem.
Restaurace U Matěje nabízí speciality moderní i tradiční české kuchyně od masa zdejší udírny a výborných omáček až po sezónní speciality. „U Matěje budeme dělat věci poctivě, tak jak to na tomto místě bylo vždy zvykem. Žádné malé porce uprostřed talířů, ale naopak velké porce uprostřed stolů,“ píše Punčochář na webu podniku U Matěje, kde si můžete také rezervovat stůl.
Na menu vás čekají jídla jako telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, ravioly plněné liškami a ricottou, pečený candát na másle nebo vepřové Cordon bleu s bramborovou kaší.
- Adresa: U Matěje 152/1 Praha 6 - Dejvice
Roman Paulus: Bistro Paulus v Olomouci
Roman Paulus dříve působil v hotelu Alcron, který pod jeho taktovkou šest let v řadě získal michelinskou hvězdu. Širší veřejnosti je známý z pořadu Na vidličce Romana Pauluse.
Jeho Bistro Paulus v Olomouci má koncept moderního bistra v industriálním prostoru, dle provozovatele jde o „kantýnu 21. století“, která nabízí polední menu zdánlivě obyčejných jídel ve špičkové kvalitě.
Menu propojuje klasickou českou kuchyni s nápady, které Roman Paulus načerpal za svůj profesní život po celém světě. V bistru je možné zajít na degustační večeře s vínem nebo ginem vlastní značky Paulus.
- Adresa: tř. Kosmonautů 1221/2a, Olomouc
Jaroslav Sapík: Restaurace U Sapíků v Klokočné
Jaroslav Sapík, mistr české kuchyně a hvězda televizního pořadu Babica vs. Sapík, vařil mimo jiné na Pražském hradě, kde jeho jídlo ochutnali například Václav Havel nebo papež Jan Pavel II.
Kromě toho je Jaroslav Sapík už více než 30 let majitelem a šéfkuchařem své restaurace U Sapíků, která se nachází v hostinci Na Klokočné poblíž Říčan u Prahy. V budově ze 17. století nabízí tradiční staročeská a rakousko-uherská jídla v moderním podání. Sapík na webu restaurace tvrdí, že je nutné českou kuchyni vrátit do pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.
V restauraci čeká hosty originální stylový interiér s dobovými prvky. Zajímavostí je moravský sklípek starší více než 200 let, který se nachází v podzemí restaurace. Podnik kromě stravování také nabízí ubytování.
- Adresa: Klokočná 8, Klokočná
Martin Svatek: Mace v Táboře
Martin Svatek je kulinář jižních Čech a také dlouholetý člen Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Působil například v kuchařské soutěži Česko na grilu.
Restaurant Mace v Táboře se zaměřuje na českou gastronomii v moderním a odlehčeném pojetí. Využívá především lokální a sezónní ingredience, takže menu se stále mění. Filozofií kuchyně je návrat k přírodě, úcta ke zdraví a rozumu a svoboda myšlenek.
- Adresa: 9. května 2471, Tábor