Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Orosený půllitr, ale také skvělá jídla z ohně, výběrová káva a neodolatelné dezerty. Gastronomická mapa Plzně je bohatá a servíruje neobyčejné požitky. Přinášíme výběr místních podniků, které stojí za návštěvu.
Kam na pivo
Plzeň je synonymem pro pivo - tedy alespoň pro plzeňský ležák, kterému toto město vdechlo život. A tak samozřejmě jako první nesmí chybět tipy na místa, kde si ho nejlépe vychutnat. Ten, kdo si potrpí na atmosféru, může navštívit například nejstarší plzeňskou pivnici U Salzmannů. Legendární je také ta Na Spilce, která sídlí přímo na nádvoří českého největšího pivovaru a v ní se tak ocitnete „nejblíže zdroji“.

Restaurace Na Spilce prošla v letech 2020-2022 rozsáhlou rekonstrukcí.
Obě zmíněné hospody jsou velkokapacitní, takže je vyvážíme ještě neformálním a zároveň moderním šenkem s restaurací s názvem Lékárna. I tady dostanete skvěle natočené plzeňské pivo z tanku a navíc přímo v centru Plzně.
Přestože Plzeňský prazdroj tu hraje první housle, město uspokojí i milovníky malých řemeslných pivovarů. Ti by rozhodně neměli vynechat návštěvu Pivovaru Raven, který sídlí v plzeňské čtvrti Bolevec u tramvajové zastávky Mozartova.
Zaplatit si můžete i prohlídku pivovaru, přímo v něm najdete také stylovou pivovarskou hospůdku, kde si z čepu můžete k ochutnání vybrat až sedm místních piv. Lidé, kterým by se nechtělo do Bolevce, můžou zkusit další hospodu, kterou pivovar provozuje blíže centru v ulici Plachého.
Pro až deset druhů čepovaných piv z Česka i ze zahraničí se můžete zastavit do útulného Klubu malých pivovarů, který najdete kousek od plzeňského hlavního nádraží. Lahve nebo plechovky si můžete odnést i s sebou, mají několik dobře zásobených lednic.
A pokud si k pivům z minipivovarů chcete zakousnout i výtečný street food jako burgery, tacos nebo burrito, navštivte Pivstro kousek od katedrály svatého Bartoloměje. Provozovatelé si mimochodem nechávají vařit i své vlastní pivo.
Kam na jídlo
Pizza tak dobrá, že si jen kvůli ní do Plzně zajela už nemalá řádka foodie nadšenců z celé republiky. Přesně tu dostanete v Da Pietro. Peče se totiž v ručně vyráběné neapolské peci z přírodních materiálů, v níž se topí dřevem. Péče je tu věnována veškerým detailům, od výběru mouky přes kynutí těsta až po kombinaci surovin, které přijdou na něj. Na jídelním lístku je na výběr z naprostých klasik i sezonních variací.
Značka Da Pietro se rozrostla i do Prahy, ale v Plzni má přeci jen ještě jedno eso v rukávu, které jinde nenajdete. Vedle pizzerie ještě provozuje restauraci, jejíž hlavní hvězdou je otevřený gril, na kterém se připravují hlavně burgery a prvotřídní steaky.

Mrkev z pece ze Štipce.
Že mají v Plzni opravdu rádi jídlo připravené na ohni, dokazuje rovněž restaurace Štipec. Ta v původně pizzové peci připravuje vše ostatní - od předkrmů po dezerty. A každé ráno také kváskový chléb. Její koncept je v Česku unikátní a jídla jsou výtečná. Přes pec tady putují bramborové lokše, stařené maso i vnitřnosti.
Plzeňskou gastronomickou scénou naposledy silně zahýbalo ještě bistro Fred. Už z ulice vás dovnitř zvou zamotaná barevná neonová světla, která značí, že se tu nebudete nudit vy ani vaše chuťové buňky. Zdejší snídaňová a obědová nabídka vychází převážně z české kuchyně, ale vždy překvapí kreativním twistem. Oblíbenou stálicí jsou tu například brambory v popelu s espumou a škvarky.
Kam na kávu
Dříve to byly dva sesterské podniky. V roce 2024 se ale kavárna s výtečným snídaňovým menu Walter a espresso bar s pekárnou Mitty spojili pod jednu střechu. Takže, ať už chcete v Plzni posedět nad kávou a brunchem, nebo si vzít jen sladké pečivo s sebou, Walter Mitty je to správné místo. Obzvlášť vyhlášená jsou tu vejce Benedikt. A pokud jste se u názvu zastavili, tak ano, podnik je inspirován stejnojmenným filmem s Benem Stillerem.

Kafe Smetanka nabízí hlavně příjemné posezení venku.
Ten, komu by nevadilo si vyjet mimo centrum města, u lesoparku Homolka najde kavárenskou oázu s dotekem přírody. V Kafe Smetanka dostane výběrovou kávu a domácí sladkosti ve zrekonstruovaném domečku u tramvajové zastávky Slovany. Kavárnu se určitě vyplatí navštívit při hezkém počasí, pyšní se totiž dvěma krásnými dřevěnými terasami. V létě nabízí i výtečnou točenou zmrzlinu.
Uniknout z ruchu města ale můžete také do Schované kavárny, která se ukrývá ve vnitrobloku pavlačového domu nedaleko náměstí Republiky. V ní si přijdou na své milovníci palačinek a vaflí. A pro kávu a zdravější svačinky určitě vyrazte do Fresh Baru v pasáži Slavie. Nabízí čerstvé domácí smoothie, mnoho variant snídaní, smoothie misky, poke, sendviče i saláty.
Kam na sladké
Snad každé město má jedno místo, kam všichni nejraději míří na zmrzlinu. V Plzni je tím místem rozhodně Kolombina. Má dvě pobočky a nabízí domácí nanuky i poctivou kopečkovou zmrzlinu klasických i netradičních příchutí. Příkladem za všechny je třeba „koláčová“. Kolombina je ale otevřena pouze od jara do podzimu.
A snad všechna sladká přání splní kavárna Le Frenchie. Její pulty se totiž prohýbají nejrůznějšími domácími zákusky. Ať už toužíte po klasickém kousku dortu nebo po francouzských dezertech jako makronky, věnečky Paris-Brest či opulentní Pavlovy, tady neuděláte chybu.
Chybí vám v článku nějaký horký plzeňský gastro tip? Podělte se o něj v komentářích.