Hlavní obsah

Nejen Oktoberfest. Znáte těchto 6 nejslavnějších pivních slavností světa?

Foto: Great American Beer Festival

Great American Beer Festival

Pivní festivaly patří k nejoblíbenějším kulturním událostem na světě, každoročně přitahují miliony lidí. Mnichovský Oktoberfest zná každý, ale jaké jsou ty další? Vyražte s námi na pivní slavnosti od USA přes Belgii až po Srbsko.

Článek

Pod širým nebem, v hale, s kulturními průvody, nebo spojené s hudebními koncerty. Pivní festivaly mohou mít několik různých podob. Podívejte se, na jakých akcích teče pivo proudem - od legendárního mnichovského Oktoberfestu po moderní srbský Belgrade Beer Fest.

1. Oktoberfest, Mnichov

Foto: Shutterstock.com

Jeden z pivních stanů na Oktoberfestu.

Nejstarší a největší pivní slavnost na světě. To je mnichovský Oktoberfest, jehož počátky se datují už od roku 1810. Právě tehdy uspořádal na louce za Mnichovem pro obyvatele království bavorský korunní princ Ludvík oslavu své svatby s princeznou Terezou Sasko-Hildburghausenskou. Akce měla takový úspěch, že se začala konat pravidelně jako Říjnová slavnost.

Dnes Oktoberfest obvykle začíná už v půlce září a trvá 16 dní, během nichž na něj zavítají miliony návštěvníků z celého světa. Symbolem jsou nejen tupláky a pivní stany, ale také bavorské kroje a klobouky s chomáčkem kozí srsti. Ačkoliv je to velká slavnost, piva tu můžete ochutnat jen ze šesti mnichovských pivovarů: Hofbräu, Augustiner, Hacker-Pschorr, Löwenbräu, Paulaner a Spaten.

  • Místo: Mnichov, Německo
  • Datum konání: většinou od půlky září do začátku října

2. Great American Beer Festival, Denver

Foto: Great American Beer Festival

Great American Beer Festival.

Ve srovnání s Oktoberfestem je tohle opravdu monstrózní přehlídka piv. Great American Beer Festival stojí na vrcholu pivní scény ve Spojených státech. Od roku 1982 jej každoročně pořádá americký Svaz pivovarů a svá piva na něm nyní prezentuje až 800 řemeslných pivovarů. Akce se koná v Denveru v Coloradu obvykle po tři dny buď koncem září nebo začátkem října.

K ochutnání je to široká škála pivních stylů. Od „ejlů“, přes ležáky, stouty po úplně nové speciály. A nejde tu jen o degustování. Festival je dobrou příležitostí pro získání kontaktů mezi sládky a majiteli pivovarů. Pořádá se tu také významná pivní soutěž, v níž odborná porota hodnotí piva více než dvou set pivních stylů.

  • Místo: Denver, USA
  • Datum konání: konec září nebo začátek října

3. Belgian Beer Weekend, Brusel

Foto: Shutterstock.com

Belgian Beer Weekend

Od roku 1998 se každý první zářijový víkend promění bruselské náměstí Grand-Place v oslavu belgické pivovarnické kultury. Milovníci piva tu mohou ochutnat více než 400 druhů piv z desítek malých i velkých belgických pivovarů, včetně takových specialit, jako jsou trapistická piva nebo spontánně kvašené lambiky.

Součástí tohoto festivalu jsou i pestré průvody, například historických pivovarských vozů, procesí sládků i průvod kapel. Vstup na festival je zdarma, platí se jen za zakoupená piva, a to prostřednictvím speciálních žetonů.

  • Místo: Brusel, Belgie
  • Datum konání: první víkend v září

4. Belgrade Beer Fest, Bělehrad

Poprvé se Belgrade Beer Festival konal v roce 2003 a od té doby si získal velkou popularitu mezi milovníky piva z celého světa a stal se jedním z nejvýznamnějších pivních festivalů ve střední a východní Evropě. Pětidenní akce se každoročně koná v srbském hlavním městě Bělehradě, obvykle v srpnu. Prezentuje se tu více než 100 pivovarů, které nabízejí stovky různých druhů piva.

Festival, který přiláká více než půl milionu návštěvníků, zároveň není jen o pivu. Současně je to i jedna z největších hudebních událostí v regionu. Program festivalu zahrnuje koncerty velkých i alternativních lokálních interpretů a kapel. Součástí areálu pod širým nebem je také lunapark.

  • Místo: Bělehrad, Srbsko
  • Datum konání: srpen

5. Stockholm Beer & Whisky Festival

Foto: Stockolms Öl & Vin AB, Örs Gubas

Stockholm Beer & Whisky Festival

Spojit pivo a whisky? Pro někoho možná bláznovtsví, ve Stockholmu praxe, kterou na místním festivalu praktikují od roku 1992. Vždyť oba nápoje mají stejný základ. Kromě piva a whisky se na festivalu prezentují také další destiláty, jako jsou rum, gin a další alkoholické nápoje. Návštěvníci mají možnost ochutnat různé druhy a značky, a to jak od malých řemeslných výrobců, tak od velkých a známých značek.

Na festivalu je možné navštívit i vzdělávací semináře, workshopy a masterclassy vedené experty z oboru. Zabývají se tématy, jako jsou techniky ochutnávání, historie různých druhů piva a whisky nebo nové trendy v destilaci a vaření piva.

  • Místo: Stockholm (Nacka Strand), Švédsko
  • Datum konání: obvykle zkraje října

6. PINT Bockbeer Festival, Amsterdam

Tento největší pivní festival v Nizozemsku má působivou historii. Začínal totiž v roce 1978 v amsterdamském Café Gollem s pár pivy a 65 návštěvníky. Velmi rychle se rozrostl a už v polovině 90. let jej hostil obrovský areál bývalé burzy Beurs van Berlage. Po několikaleté pauze se vrátil na scénu, tentokrát do amterdamských De Hallen.

Festival se zaměřuje na piva stylu bock, což je tmavý silný ležák, který mívá 6-9 procent alkoholu. Organizátoři se rozhodli obnovit festival s větším důrazem na kvalitu a rozmanitost nabízených piv. Dvoudenní festival nyní představuje více než 50 pivovarů, které prezentují svá nejlepší piva typu bock, a to od jeho tradičních podob až po moderní interpretace tohoto klasického stylu.

  • Místo: Amsterdam, Nizozemsko
  • Datum konání: říjen
Související témata:

Doporučované