Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Označení superpotravina je sice relativně moderní, ale těchto výživově bohatých potravin si cenili již naši předkové. Proto také byly od pradávna součástí léčitelských praktik různých civilizací.
Hlavní výhodou superpotravin je vysoká koncentrace účinných látek, které můžou při správném používání vést k rychlejšímu a efektivnějšímu dosažení zdravotních cílů. Ovšem samotná konzumace těchto potravin nezaručuje pevné zdraví. To přichází především s rozmanitou a vyváženou stravou v kombinaci s dostatečným pohybem a dalšími pravidly správné životosprávy.
Magazín Seznam Zpráv
Cestování | Jídlo | Životní styl | Architektura | Historie
1. Chia semínka
Chia jsou semínka pocházející z rostliny šalvěje hispánské, která se pěstuje převážně v zemích Latinské Ameriky. Před konzumací je vhodné chia semínka namočit do tekutiny, jako jsou voda, mléko či rostlinné alternativy. Tento proces způsobí, že semínka nabobtnají a změknou. Po namočení mají chia semínka schopnost absorbovat veliké množství tekutiny, v důsledku čehož jejich objem výrazně, přibližně 10krát, vzroste.
„Velmi často chia konzumují sportovci - hlavně běžci, neboť je výborně hydratují. Někteří běžci si dokonce na trať kvůli hydrataci neberou ani vodu, ale jen chia. Ve sportovní komunitě se rozmohla též díky knize ‚Born to run‘, popisující příběh ultramaratonce, který doplňoval tekutiny právě díky chia semínkům,“ osvětluje Martin Sedláček, zakladatel firmy Superpotraviny Naturalis.
- Nutriční látky: Obsahují omega-3 mastné kyseliny, bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a vápník, draslík, železo, zinek, hořčík, bór, fosfor a vitamíny A, B, C, D, E, K.
- Rizika: Chia nemusí vyhovovat lidem s nízkým tlakem a nedoporučují se ani během užívání léků na ředění krve. Také je u nich možná alergická reakce.
- Zajímavost: Chia jsou bohatým zdrojem vápníku s až pětkrát větším množstvím než pasterizované mléko. Navíc obsahují i značné množství železa, až třikrát více než špenát, který je obecně považován za potravinu s vysokým obsahem tohoto prvku.
2. Goji - semínka kustovnice čínské
Goji semínka jsou malé červené plody - podobně jako jablka jsou plody jabloně, které vyrostou po zhruba dvou až třech letech od výsadby stromu. Jsou mimoto známé pod názvem vlčí bobule. Tradiční čínská medicína již více než 2000 let využívá tyto plodiny jako prostředek k podpoře dlouhověkosti a celkové pohody. Číňané dle tradice věří, že tato semínka mají pozitivní účinky na lidské zdraví.
„Z hlediska výživy plody obsahují vysoké množství vitamínů, stopových prvků i fytochemikálií,“ píše na svém webu specialistka na zdravotní prevenci a výživu, Margit Slimáková. Zatímco v Evropě se goji konzumují především sušená, v Číně často naopak čerstvá. Goji si můžete dát například do kaše i na koláč.
„Jeden čas byla kustovnice velice populární kvůli vysokému obsahu vitaminu C a byla konzumována převážně kvůli tomu. Nyní jsou populárnější jiné plody s větším obsahem vitaminu C, jako například acerola nebo camu camu,“ informuje Martin Sedláček.
- Nutriční látky: Goji mají bohatý obsah karotenoidů, obsahují 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků a spoustu vitamínů. Najdete v nich železo, měď a vitamíny skupiny B: zejména vitamín B1 - thiamin, vitamín B2 - riboflavin, vitamín B3 - niacin a vitamín B5.
- Rizika: Pokud trpíte nějakými chronickými, zánětlivými nebo gastrointestinálními potížemi, poraďte se o konzumaci goji nejprve s lékařem. Goji semínka mohou také ovlivnit účinnost některých léků.
- Zajímavost: Goji jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C a mají o 720 procent více vitaminu C než mrkev - mrkev má 5,9 miligramů vitaminu C na 100 gramů, zatímco goji 48,4 miligramů na stejné množství. Ale naopak mrkev má zase více vitamínu A, E a K.
Co jsou superpotraviny
Termín superpotraviny nemá přesně stanovenou definici, ale jsou to potraviny, které výrazně převyšují ty běžné obsahem nutričních hodnot - mikroživin, makroživin, vitaminů a minerálů.
„Pokud například produkt acerola má 20 000 miligramů vitaminu C na 100 gramů a citron má 40 miligramů na 100 gramů, acerolu zařadíme mezi superpotraviny, neboť obsahuje 500krát více vitaminu C než citron. Je i ve finále levnější - pro dosažení stejného množství vitaminu C stačí konzumovat menší množství,“ vysvětluje Martin Sedláček, zakladatel firmy Superpotraviny Naturalis.
Tyto nutriční poklady lze dnes celkem snadno zařadit do každodenního jídelníčku, protože jsou běžně dostupné i v českých obchodech. Je však potřeba je užívat s rozvahou a rozumem. Řadu superpotravin koupíte ve formě tablet, prášku či v sušené formě.
3. Houbové extrakty
Léčivé houby, známé také jako medicinální, mají kořeny v tradiční čínské medicíně. Obsahují důležité látky jako polysacharidy a manitol. Některé z nich, například reishi, rostou na kmenech stromů podobně jako naši choroši. Jejich popularita stále roste a jsou předmětem zájmu vědeckého zkoumání.
Medicinální houby jsou dobré pro podporu imunity a doplnění cenných živin. Je ovšem důležité je vnímat jako dobrou prevenci a doplněk stravy, a přitom skutečnou léčbu přenechat lékařům. Některé houby mohou mít například různé interakce s léky.
Mezi známé léčivé houby patří reishi (lesklokorka lesklá), cordyceps (housenice čínská), hericium (korálovec ježatý), shiitake (houževnatec jedlý), maitake (trsnatec lupenitý). Nebo také hlíva ústřičná, penízovka sametonohá a čaga (rezavec šikmý).
Řada z nich se užívá ve formě sušeného prášku, hlíva ústřičná se připravuje jako pokrm na mnoho způsobů.
- Nutriční látky: Polysacharidy z hub jsou hlavními účinnými látkami, obsahují však také triterpenoidy, ergosteroly, esenciální fosfolipidy, enzymy, vitamíny či minerály.
- Rizika: Některé houby mohou ovlivňovat enzymy v játrech, což může změnit způsob, jakým tělo metabolizuje léky.
4. Matcha
Matcha je tradiční japonský čaj, který je výjimečný tím, že se pije téměř studený. Byl a je významnou součástí japonských čajových obřadů. Mnoho lidí ho používá místo kávy kvůli jeho povzbuzujícím účinkům, obsahuje L-theanin, tedy látku, která pomáhá zlepšit koncentraci. Také dokáže zrychlit metabolismus.
Jelikož se distribuuje ve formě jemně mletého prášku, často se přidává i do různých jídel jako jsou kaše nebo nepečené dezerty. V řadě kaváren se podává i v podobě matcha latte.
- Nutriční látky: Obsahuje vysoké množství antioxidantů, jako jsou katechiny a flavonoidy. Další látky jsou chlorofyl nebo aminokyselina L-theanin, vitamín C, draslík a hořčík.
- Rizika: Jelikož obsahuje vysoké množství kofeinu, je důležité čaj konzumovat s mírou. Nadměrné pití může způsobit nespavost, nervozitu či podrážděnost.
- Zajímavost: Čaj matcha je velmi bohatý na antioxidanty, jejichž kapacita se měří pomocí takzvané metody ORAC. „Srovnáním ORAC hodnot bylo zjištěno, že matcha čaj obsahuje až dvacetkrát vyšší antioxidační kapacitu než borůvky nebo granátová jablka,“ píše Margit Slimáková.
5. Acai bobule
Acai bobule pocházejí z Brazílie a vzhledem připomínají borůvky. Zatímco v Brazílii je lidé jedí čerstvé, v Evropě je najdeme hlavně v sušené, lyofilizované podobě, často tedy zpracované metodou sušení mrazem.
Tyto plody jsou bohaté na antioxidanty, které pomáhají při boji proti volným radikálům v těle. Acai bobulím se přezdívá ovoce dlouhého života. Věří se, že mají pozitivní vliv na funkci mozku a mohou přispívat ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.
„Doporučují se tedy obecně jako plody s antioxidačními účinky, jako podpůrný prostředek při detoxikaci či hubnutí. Likvidují volné radikály v těle, které by se při nárazových akcích typu rychlé očisty či rychlé redukce váhy mohly v těle zaktivovat a člověku uškodit,“ konstatuje Sedláček.
Lidé tyto bobule rádi používají při přípravě osvěžujících dezertů, jako jsou zmrzliny, smoothie nápoje nebo různé kaše.
- Nutriční látky: Bobule obsahují především vitamín A, B1, B2, B3, C a E. Z minerálů v hojném množství hořčík, vápník, zinek, fosfor, dále pak měď a železo. Acai také obsahují 19 druhů aminokyselin, nechybí ani nenasycené mastné kyseliny, jako je Omega-3.
- Rizika: Bobule mohou vyvolat alergickou reakci, pokud jste alergičtí na potraviny z palem - čeleď arekovité, což jsou například i datle nebo kokosové ořechy. Pozor by si měli dát také diabetici.
- Zajímavost: Bobule acai mají o něco vyšší obsah vlákniny a obsahují více železa než borůvky.
6. Spirulina
Spirulina, přestože je často nazývána řasou, je ve skutečnosti druh sinice modrozelené barvy. Často se užívá společně s chlorellou, která už mezi řasy patří. Své jméno získala podle spirálovitého tvaru, který je viditelný pod mikroskopem.
Je mimořádně oblíbená mezi vegetariány díky vysokému obsahu bílkovin, které tvoří až 80 procent její složky. Má řadu zdravotních přínosů - posiluje imunitu, pomáhá při hubnutí, působí jako antioxidant, dodává energii a pomáhá regulovat hladinu krevního cukru. Kromě rostlinných bílkovin je také bohatým zdrojem vitamínů skupiny B, železa a dalších minerálních látek.
Nejčastěji ji seženete ve formě tablet či prášku, který lze zamíchat například do džusu.
- Nutriční látky: Obsahuje vysoké množství bílkovin (55 až 75 %), vitamíny skupiny B, C, D, E, beta-karoten, dále pak vápník, chrom, měď, železo, hořčík, mangan, fosfor, selen, sodík, zinek a draslík.
- Rizika: Spirulina není vhodná pro pacienty s fenylketonutrií a s autoimunitními onemocněními, lidi léčící se imunosupresivními léky a léky na ředění krve. Alergická reakce se může objevit u lidí alergických na mořské plody.
- Zajímavost: Spirulina patří s hodnotou zhruba 60 gramů na 100 gramů potraviny mezi potraviny s nejvyšším zdrojem bílkovin. Pro srovnání, například čočka zelená obsahuje 25 gramů proteinů na 100 gramů potraviny.
Na co dát u superpotravin pozor
Všeho moc škodí
Že příliš sladkostí není zdravé, ví každý a podle Jarmily Mandžukové, odbornice na moderní gastronomii a zdravou výživu, i některé superpotraviny, jako určité druhy zeleniny, mohou při nadměrné konzumaci způsobovat zdravotní problémy.
Při koupi buďte ostražití a nečekejte zázraky
Dejte si při kupování superpotravin pozor na prodejce, kteří slibují rychlá řešení. Místo toho vyhledávejte takové, kteří poskytují širší kontext a rady pro maximalizaci účinků. Účinnost superpotravin je z poloviny závislá na kvalitě produktu a z druhé půlky na správném užívání a zároveň životním stylu konzumenta. „Určitě bych se vyvaroval prodejců, kteří tvrdí, že jejich tabletka do 14 dnů vyřeší všechny problémy,“ podotýká Martin Sedláček.
O superpotravinách je také dobré si něco přečíst, než půjdete do obchodu, aby vás někdo nenapálil. „Se zvýšenou popularitou superpotravin se na trhu objevilo množství produktů, které se za ně jen vydávají,“ upozorňuje také Mandžuková.
7. Maca
Maca je rostlina z Peru, která vzhledem připomíná řepu. Je známá jako peruánská viagra kvůli účinkům na plodnost a hormonální systém. Patří k nejstarším známým léčivým bylinám a již Inkové ji využívali pro její blahodárné účinky. Indiáni ji jedli při dlouhém putování, sloužila totiž jako zdroj energie a síly. Rostlina má schopnost zahřívat tělo a vyskytuje se v několika barevných variantách.
Je oblíbená mezi muži i ženami. Významná je především díky vysokému obsahu aminokyselin, včetně těch esenciálních, které si lidské tělo neumí samo vyrobit.
- Nutriční látky: Obsahuje velké množství železa a jódu, draslíku. Je bohatá také na aminokyseliny, vitamíny a minerály a vyhledávaná je i jako dobrý zdroj vápníku.
- Rizika: Rizikem je alergie, pozor by si měli dát obecně pacienti s hormonálními poruchami, lidé léčící se s problémy se štítnou žlázou.
8. Moringa
Moringa je rostlina známá pro svou schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Nejvíce se používají její listy, které se přidávají do studených pokrmů, jako jsou smoothie, kaše nebo dezerty - navýší se tím jejich výživová hodnota. Moringa obsahuje chlorofyl, který funguje jako antioxidant. Je také cenným zdrojem železa a vápníku a dokáže v těle potlačovat záněty.
- Nutriční látky: Listy obsahují vysoké množství antioxidantů, vitamínů (B2, B9, C, H), minerálů (vápník, hořčík, draslík, železo), aminokyselin a bílkovin.
- Rizika: Opatrné by měly být těhotné a kojící ženy, ale také lidé, kteří užívají léky.
9. Psyllium
Psyllium je přírodní vláknina získávaná z jitrocele indického, která má mnoho zdravotních přínosů. V kuchyni může nahradit běžnou mouku jako zahušťovadlo. Hlavní předností je podpora zdravého trávení a prevence zácpy. Pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu a udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.
Tato rozpustná vláknina funguje tak, že ve střevech absorbuje vodu a zvětší objem, a tím napomáhá trávení. Díky této vlastnosti může být užitečná i při snaze zhubnout, navozuje pocit sytosti. Je oblíbená mezi lidmi, kteří se zajímají o zdravé trávení. Psyllium má také pozitivní účinky při nápravě zažívacích obtíží. „Při jeho užívání je nutné hodně pít, jinak hrozí zácpa,“ upozorňuje na svém webu Margit Slimáková.
- Nutriční látky: Vláknina.
- Rizika: Může zpomalit vstřebávání některých léků, proto je lepší psyllium neužívat spolu s jinými léčivy současně. Může také výjimečně způsobit alergickou reakci.
- Zajímavost: Na rozdíl od vlákniny obsažené v ovoci nebo zelenině, která je směsí rozpustné a nerozpustné vlákniny, psyllium obsahuje pouze rozpustnou vlákninu.
10. Mořské řasy
Japonsko patří mezi země s nejvyšší délkou života, což místní obyvatelé často spojují se stravou bohatou na řasy. Jsou běžnou součástí pokrmů jako například sushi. Mořské i sladkovodní řasy mají schopnost pomáhat tělu zbavovat se těžkých kovů, které do těla dostaneme potravou. „Pravidelný přídavek i menšího množství mořských řas do jídel může být vhodnější než užívat umělé vitamíny,“ konstatuje na svém webu Margit Slimáková.
Tyto rostliny jsou mimořádně bohaté na minerály - především jód, vápník a železo. Jsou také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Mezi populární druhy jedlých řas patří wakame, nori, kombu, dulse a arame. Abyste z nich získali požadované látky, stačí do jídla přidat třeba jen malý kousek řasy o velikosti poštovní známky. Pro ty, kteří nechtějí konzumovat řasy přímo v jídle, existuje možnost užívat je ve formě tablet.
- Nutriční látky: Mořské řasy obsahují významná množství vápníku, sodíku, hořčíku, draslíku, fosforu, jódu, železa a zinku.
- Rizika: Nadměrná konzumace řas může kvůli některým z obsažených látek, například kadmiu nebo jódu, škodit organismu.
- Zajímavost: Mořským řasám lze dle Slimákové přezdívat mořská zelenina s tím rozdílem, že obsahují zpravidla mnohem více minerálních látek a některých vitamínů než běžná zelenina rostoucí ze země.
Je super zdravé jen to drahé?
Ačkoliv velká část z exotických superpotravin je cenově náročnější, existují dostupnější alternativy, které z části nabízejí srovnatelné nutriční přínosy.
„Příkladem je granátové jablko, které obsahuje kyselinu ellagovou a další látky, které mohou mít protirakovinné vlastnosti. Stejně tak ji v sobě mají třeba i jahody, maliny, tmavé hrozny, nebo brusinky,“ osvětluje Jarmila Mandžuková, odbornice na zdravou výživu.
Jak už však padlo výše v článku, k získání stejného množtví zdraví prospěšných látek jako ze superpotravin může být nutné konzumovat větší množství jejich alternativ.