Hlavní obsah

Ke kávě i něco navíc. Kavárny na pražském Žižkově servírují i umění nebo květiny

Foto: www.pracovna.cz

Pracovna & Laskafe kombinuje příjemné s užitečným. Je kavárnou i coworkingovým prostorem.

Žižkov je svéráznou pražskou čtvrtí, na kterou jsou její obyvatelé hrdí. A je to vidět i na zdejších kavárnách. Nespokojí se s tím, být jen tak obyčejné. Jsou třeba galerií, pracovnou i květinářstvím.

Článek

Usedlíci mluví o této pražské části jako o „Svobodné republice Žižkov“. A lidé, kteří zde žili nebo žijí, nedají na tuto čtvrť dopustit. A to ani ti, kteří bydleli v pavlačovém domě bez vlastní koupelny. Komunita je tu silná a je to cítit i z kaváren. Seznam Zprávy připravily výběr toho nejzajímavějšího ze zdejší nabídky podniků.

Nejlepší kavárny

Seznam Zprávy postupně připravují kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější kavárny v Praze i dalších městech.

Kavárny v Praze

Další města v Česku

Evropské metropole

Kafe Atrium

Foto: Archiv Kafe Atrium

Kafe Atrium se může pochlubit krásným vnitroblokem.

Atrium Žižkov je v sousedství oblíbeného kulturního centra, ve kterém se pravidelně konají koncerty, výstavy i komunitní akce. A jeho součástí je i kavárna Kafe Atrium. Na první pohled by vás nenapadlo, že v přístavbě u barokního kostela najdete tohle příjemné místo k setkávání –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ s vnitroblokem, na který shlíží Žižkovská televizní věž, a zahrádkou ve stínu stromů. Opravdu kouzelné je místo po setmění, kdy se venkovní prostory rozsvítí desítkami kulatých světýlek.

Kavárnu provozují tři kamarádky ze Žižkova, které svým sousedům i přespolním nabízí nejen výbornou kávu, ale také víno, koktejly, čepované řemeslné pivo Obora a něco malého k zakousnutí v podobě domácích pomazánek, sendvičů a zákusků.

  • Adresa: Čajkovského 12

Café Pavlač

Foto: Café Pavlač

Příjemná a zelená zahrádka Café Pavlač.

Pavlačové domy jsou typickým znakem pro část Žižkova rozkládající se pod vrchem Vítkov. Platí to stejně i pro tuto rodinnou kavárenskou legendu, která své dveře poprvé otevřela návštěvníkům v roce 2006. 

Má útulnou a bohémskou atmosféru, uvnitř to prostě žije. Aby ne, když Café Pavlač není zdaleka jen kavárnou. Každý den tu nabízejí obědové menu a ve stálé nabídce mají i velká jídla na příjemnou večeři. Výběrová káva je samozřejmostí, k ní si lze dát i domácí dezerty nebo limonády. Najdete tu ale i galerii současného umění 35M2.

Kavárna se nachází v historické, jak jinak než pavlačové budově. Uvnitř vás na první pohled zaujme nádherný betonový bar ve tvaru ležaté osmičky, obepínající původní litinový sloup. V letních měsících tu zase láká návštěvníky příjemná zahrádka ve vnitrobloku.

  • Adresa: Víta Nejedlého 487/23

Efsy

Foto: Alla Silanteva/ Efsy

Designový a neotřelý interiér kavárny Efsy.

Podnik Efsy je na Žižkově zajímavým úkazem. Je to hybrid, který si klade za cíl být svěží a svůdný. Od rána do šesti večer je kavárnou, kdy na svém „fresh“ menu nabízí lehké nápoje, sendviče, granolu nebo bowly. Na večer se karta obrátí a návštěvníci mohou vybírat ze „sexy“ menu, kterému dominují alkoholické koktejly a vína spolu s chutnými jednohubkami. A pokud budete mít štěstí, zahraje vám k tomu i živá muzika.

Návštěva Efsy stojí za to, i kvůli svému zajímavě řešenému a členitému interiéru. Vepředu najdete otevřenou rušnou část s dlouhým vlnitým gaučem, kde máte výhled na bar a celé dění. V zadní části podniku se ale najednou ocitnete doslova v šedé jeskyni, která bude útočištěm pro ty, kdo chtějí trochu soukromí nebo intimní atmosféru.

  • Adresa: Seifertova 570/55

Café živé kytky

Pokud patříte mezi ty, kdo svůj domov rádi zdobí pokojovými rostlinami, je tato kavárna přímo pro vás. Je totiž zároveň květinářstvím s živými květinami. Svůj šálek kávy si zde tedy vychutnáte ve společnosti desítek menších i větších rostlinek, které si můžete i koupit domů. A co by to bylo za zelený ráj, kdyby si na své nepřišli milovníci rostlinné stravy? Na menu zde proto kromě dortíků ke kávě nabízejí třeba i veganské burgery.

V kavárně jsou připraveni i na dětské návštěvníky, pro které je tu vozíček s hračkami, a vítáni jsou i čtyřnozí společníci.

  • Adresa: U Rajské zahrady 809

Pracovna & Laskafe

Foto: www.pracovna.cz

Pracovna & Laskafe má interiér v příjemných barvách.

Nebojte se, tato kavárna vítá i ty, kteří si ke své kávě nechtějí brát notebooky a zápisníky. V nápaditém interiéru se budete cítit dobře, i když hledáte jenom místo k odpočinku. Interiér je moderní a minimalistický, dominuje zde světlé dřevo a velká okna. Kromě kávových specialit tu nabízí domácí limonády, kvalitní víno a pivo, ale i lehké občerstvení jako sendviče, koláče a polévky.

Proč tedy „Pracovna“? Kavárna je takovým předsálím coworkingového centra, které v budově najdete. Za poplatek si tu můžete pronajmout pracovní místo, podcastové studio nebo celou meetingovou místnost. Často se tu konají rovněž soukromé i veřejné a komunitní akce, jako jsou večerní stand-upy, workshopy nebo hudební vystoupení.

  • Adresa: Vlkova 628/3

Žižkavárna

Žižkavárna je takový pohodlný obývací pokoj s vintage nádechem –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ to asi ty klasické thonetové židle.

V přívětivém útulném prostředí si dopřejete kvalitní kávu s výbornými domácími dezerty, ale i snídaně ve formě omelet nebo bagelů. Tyto děrované housky tu mimochodem můžete dostat i na sladko s banánem, arašídovým máslem a javorovým sirupem.

Posedět tu ale můžete i nad pivem z nedalekého Vinohradského pivovaru nebo kvalitním vínem. V létě mívá Žižkavárna pár stolečků pod vyklápěcí stříškou i venku.

  • Adresa: Kubelíkova 17

Café Vítkov

Věděli jste, že součástí Národní památníku na Vítkově je také kavárna? Nenajdete tu sice výběrovou kávu nebo skvostné gastronomické zážitky, ale překrásný výhled. Kavárna se může pochlubit velkou terasou, na níž má několik míst k sezení, i kompletně proskleným interiérem. Pokochat se tak můžete, i když počasí nebude úplně na vysedávání venku.

Do kavárny se dostanete jižním vstupem do památníku po schodišti nebo výtahem vedle pokladny. Je volně přístupná, takže ji můžete navštívit i bez vstupenky na prohlídku památníku. Nabídka Café Vítkov zahrnuje kromě kávy a čaje také malou nabídku sladkého občerstvení, víno a další nápoje, včetně piva.

  • Adresa: U Památníku 1900

Mapa zmíněných kaváren:

Doporučované