Hlavní obsah

Kde si vychutnat kávu ve Vídni? Poznejte slavné historické i moderní kavárny

Foto: Cafe Central

Jako šlechta. Asi tak se budete cítit ve vídeňském Café Central.

Vídeňská kavárenská kultura je fenomén, který má zápis v nehmotném dědictví UNESCO. V rakouské metropoli najdete historické legendární podniky i moderní kavárny s výběrovou kávou. Podívejte se, kam se vyplatí zavítat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ještě před tím, než vyrazíte do vídeňských kaváren, je třeba znát místní pojmy. Pokud například chcete ve Vídni dostat kávu se šlehačkou, čemuž se u nás říká „vídeňská káva“, v nápojovém lístku hledejte slovo Einspänner. Je to silná káva, většinou espresso nebo moka, se štědrou porcí našlehané smetany. V menu však najdete i další speciální výrazy, které označují různé kávové nápoje.

MelangeKáva s horkým mlékem a pěnou. Podobné italskému cappuccinu.
SchwarzerOznačení pro espresso. „Großer Schwarzer“ je pak dvojité espresso.
BraunerEspresso s trochou mléka.
KapuzinerDvojité espresso se šlehačkou.
FranziskanerKáva s horkým mlékem a šlehačkou navrchu.

Café Sacher

Foto: Hotel Sacher

Červená, bílá a zlatá. To jsou barvy kavárny i hotelu Sacher.

Domov originální receptury stejnojmenného čokoládového dortu s meruňkovou marmeládou. Café Sacher je součástí luxusního hotelu, který v roce 1876 založil restauratér Eduard Sacher. Právě jeho otec Franz byl autorem slavného dortu. Sladkou delikatesu údajně vymyslel pro rakouského státního kancléře Klemense Metternicha.

Do této legendární hotelové kavárny se stojí dlouhé fronty. Můžete se jim vyhnout, když si zarezervujete stůl na oficiálních webových stránkách. Je třeba to učinit s dostatečným předstihem, vychutnat si kus lahodného dortu v luxusním interiéru však za návštěvu stojí.

  • Adresa: Philharmoniker Straße 4

Café Hawelka

Historie této kavárny se začala psát roku 1939. Tehdy ji v centru Vídně otevřel kavárník s českými kořeny Leopold Hawelka se svou ženou Josefínou. Stejnou rodinou je kavárna provozována dodnes. A skoro neměnná zůstala i atmosféra a neokázalý interiér podniku - tmavé stěny, mramorové kulaté stolečky a klasické kavárenské thonetové židle.

Na kávu sem chodili umělci a politici z celého světa. V knize hostů najdete například amerického dramatika Arthura Millera, legendárního malíře a grafika Andyho Warhola nebo britského herce Petera Ustinova. Co se nabídky týče, vyhlášeným zákuskem jsou tu povidlové buchty.

  • Adresa: Dorotheergasse 6

Café Central

Foto: Café Central

Honosný interiér Café Central.

Jako šlechta se budete cítit i v Café Central. Tato kavárna byla na přelomu 19. a 20. století oblíbená mezi intelektuály. Pravidelně tu sedávaly osobnosti jako Sigmund Freud, sovětský politik Leon Trockij nebo architekt Adolf Loos.

Prostředí podniku je velkolepé, nachází se totiž v novorenesančním palácovém sídle Palais Ferstel. Při posezení tak můžete obdivovat žebrované klenuté stropy a mramorové sloupy. Vitrína se zákusky hned naproti vchodu vám vezme dech. Připravte se ale pravděpodobně na delší frontu než v Café Sacher.

  • Adresa: Herrengasse 14

Café Schwarzenberg

Foto: Shutterstock.com

Interiér Café Schwarzenberg.

Další tradiční kavárnou, kde se psal kus historie, je Café Schwarzenberg. Podnik funguje už od roku 1861, čímž je nejstarší kavárnou na okružní třídě Ringstraße. Kávu a zákusky vám tu i dnes přinesou číšníci v obleku a motýlku.

Interiér s dřevěným deštěním i mramorovými obklady je působivý. Zdaleka však není původní. Během poválečné okupace jej těžce poškodili Sověti, koncem 70. let se pak dočkal rekonstrukce. V nabídce najdete oblíbené vídeňské speciality včetně jablečného štrúdlu s vanilkovou omáčkou i zajímavé kávové drinky s alkoholem, jako je Kaffee Maria Theresia s pomerančovým likérem.

  • Adresa: Kärntner Ring 17

Dalšími populárními kavárnami s dlouhou historií jsou například Demel, Café Prückel, Café Imperial nebo Café Mozart.

Za kávou do Vídně, to nemusí znamenat jen návštěvu slavných, turisty obležených kaváren. Místo čekání na místo ve věhlasných podnicích je možné vyzkoušet i některou z těch moderních, které nabízejí výběrovou kávu.

Coffee Pirates

Jedna z větších moderních kaváren, kde se posadíte i ve skupině, je Coffee Pirates. Kladou tu velký důraz na organicky pěstovanou a aromaticky unikátní kávu, kterou odebírají od prověřených farmářů a již si i sami praží.

Pokud vás káva opravdu zajímá, tohle místo nesmíte minout. Personál je tu velmi milý a rád vám povypráví o pražení, sklízení i přípravě kávy. V létě se můžete posadit i venku na velkou zahrádku.

  • Adresa: Spitalgasse 17

Káva v kornoutu

Chcete-li vyzkoušet něco drzého a neokoukaného, vyražte do Fenster Cafe - i když spíš než „do“, to bude „k“. Fenster znamená v němčině okno a přesně to Fenster Cafe je. Prosté výdejní okénko, kde však nabízejí nejdražší kávový nápoj ve Vídni. Je jím Fensterccino, cappuccino servírované ve vaflovém čokoládovém kornoutu. Kromě něj si tu můžete dát i běžnou kávovou nabídku nebo další kávové speciality.

  • Adresa: Griechengasse 10

CaffèCouture

V pasáži palácového sídla Palais Ferstel, kde se nachází už zmíněné legendární Café Central, najdete i moderní CaffèCouture. Na rozdíl od křišťálových lustrů a mramoru tu však najdete jednoduchý bílý bar, moderní sedačku a růžovou americkou ledničku.

Sám podnik o sobě píše, že je pro lidi, kteří mají rádi diverzitu a nebojí se zažít něco nového. Na mlýnku tu nabízejí kávu z vlastní pražírny. Druhou a trochu větší pobočku má kavárna i na Garnisongasse.

  • Adresa: Herrengasse 14

Kaffeefabrik

Kávomilci velmi oblíbené a vyhledávané místo ve Vídni je Kaffeefabrik, v překladu Továrna na kávu. Majítelé začínali s malým espresso barem na Favoritenstraße, který se stále vyplatí navštívit hlavně pro kus milé konverzace a kávu s sebou. Od roku 2020 však otevřeli větší pobočku s krásným modro-šedým interiérem a designovými lustry, kde si můžete nad kávou v klidu posedět a dopřát si i domácí sladké pečivo. Také Kafeefabrik se pyšní svou vlastní pražírnou.

  • Adresa: Otto-Bauer-Gasse 23

Kaffemik

Malá, útulná kavárna, kde kávě opravdu rozumějí. Máte-li rádi filtrovanou kávu, je to místo pro vás. V Kaffemik můžete totiž každý den ochutnat kávu z několika pražíren ze zrnek z různých zemí, které zrovna mají na svém V60 menu (V60 je keramický překapávač na přípravu filtrované kávy - pozn. red.). Zároveň si majitelé praží i svou vlastní kávu.

Interiéru dominuje bar obložený modrými kachličkami, před kterým se ve dvojicích můžete posadit ke čtyřem mini stolečkům. Ke kávě tu nabízejí sladké drobnosti z výlohy.

  • Adresa: Zollergasse 5

Doporučované