Hlavní obsah

Od moky po nitro. V Hradci Králové se milovníci kávy neztratí

Foto: Gabriela Fabián Weinerová

V Café Na kole nabízejí výběrovou kávu už od roku 2014.

Východočeský Hradec Králové se na kávové mapě rozhodně neztratí. Hýří trendovou nabídkou a na dobrou kávu tu narazíte nejen v centru, ale i na sídlišti. Podívejte se do šesti podniků, které stojí za to navštívit.

Článek

Osobitá pražírna výběrové kávy, cyklokavárna nebo barevná oáza, která pozvedává sídliště. To všechno nabízí město, které si většina z nás spojí například s ikonickými „lízátky“ místního fotbalového stadionu. Vydejte se s námi na kávovou tour po Hradci Králové.

Café Na kole

Foto: Gabriela Fabián Weinerová / Café Na kole

Café Na kole.

Pokud se do Hradce Králové vypravíte na kole a potká vás defekt, doufejte, že se vám to stane na Velkém náměstí. V takovém případě si můžete skočit do Café Na kole a půjčit si základní nářadí s pumpičkou. A k tomu si dát výtečnou kávu. Tato kavárna byla jednou z prvních, která ve městě začala nabízet výběrovku, své dveře otevřela poprvé v roce 2014.

Na lístku najdete zajímavé alkoholicko-kávové nápoje jako například Espresso Gin Gimlet nebo White Russian Espresso. Interiér vás pak zaujme krásným muralem v přední části a divadelními židlemi. V teplých měsících se tu také můžete posadit na zahrádce ve dvoře.

  • Adresa: Velké náměstí 130/24

Nejlepší kavárny

Seznam Zprávy postupně připravují kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější kavárny v Praze i dalších městech.

Kavárny v Praze

Další města v Česku

Evropské metropole

Mokka Oda

Káva z moka konvičky je perfektním kompromisem mezi espressem a překapávanou kávou. Ale není moc kaváren, kde takto upravenou kávu dostanete. Tady ji kromě loga a názvu kavárny uvidíte jako první na kávovém lístku. A kdo by stále lpěl na espressu, může vyzkoušet ještě kávu z „Brikka“ konvičky, která pracuje s vyšším tlakem a vykouzlí tak intenzivnější kávu s bohatší pěnou.

Klasické kávové nápoje tu ale najdete také, spolu s nabídkou míchaných alkoholických nápojů a něčím malým k zakousnutí. Mokka Oda působí jako sympatická studentská zašívárna. V létě disponuje klidnou zahrádkou ve vnitrobloku.

  • Adresa: V Kopečku 84/7

Eggsit Café

Eggsit Café je místo pro všechny, kdo rádi chodí na snídaně do kaváren. Přesněji řečeno pro ty, kteří rádi snídají vajíčka. Na nich to tu stojí a spolumajitel kavárny Michal Koudelka je umí výborně připravit i stylově naservírovat. Aby ne, když pracoval pro světoznámého šéfkuchaře Gordona Ramseyho. Vyhlášené jsou zejména vejce benedikt nebo french toast. Menu se ale sezónně mění, a tak tu najdete i další snídaňové speciality ze světa.

Kavárna razí koncept otevřené kuchyně, takže se můžete pokochat umem kuchařů. Interiéru dominuje smaragdově zelená barva, kterou najdete na obložení barového pultu, židlích i skleničkách. Posezení si můžete ale užít i venku pod markýzou.

  • Adresa: Švehlova 504

Chroast

Už dva espresso bary si ve městě otevřela místní pražírna Chroast. Provozovna na Malém náměstí, známá jako „Námko“, je srdcem značky a byla prvním místem, kde začal Chroast sdílet svou vášeň pro kávu s návštěvníky. Druhou pobočku firma otevřela mimo centrum na třídě Edvarda Beneše. V obou místech jde především o kávu a příjemnou konverzaci.

Espresso bary jsou malé s omezenými místy k sezení, ale fungují jako příjemná místa k setkávání. A za touhou se sem vracet může vedle dávky kofeinu i velmi příjemná obsluha. Ten, kdo rád poznává nové věci, v nabídce najde třeba i čepované nitro, což je studená káva nasycená dusíkem.

  • Adresy: třída Edvarda Beneše 1430/7 | Malé náměstí 8/24

Simple Café

Foto: Archiv Simple café

Minimalistický interiér Simple Café.

Prostorná a minimalistická kavárna, jejíž interiér vám navodí pocit déjà vu. V podobném jste už totiž určitě seděli. Čistý, jednoduchý a moderní styl kavárny Simple Café se hodí ke studiu a práci i pro rychlé doplnění kofeinu. Díky velkým výlohám je tu i spousta světla. Kromě výběrové kávy z pražírny Nordbeans tu mají také dobrý výběr vína nebo čerstvě vymačkaných džusů. Nabídku doplňuje široký výběr zákusků.

  • Adresa: Švehlova 463/4

Kafe je láska

Tahle kavárna vás pohladí na duši. Úsměv na rtech vám vykouzlí její název i stylový a hravý interiér, který svítí barvami. A to v prostředí, kde byste ho rozhodně nečekali, totiž ve staré nákupní galerii na socialistickém sídlišti, lidově nazývaném Benešovka. Kafe je láska totiž tvoří naprostý opak šedi a jednotvárnosti. Za výlet mimo centrum tohle místo rozhodně stojí.

Pro majitele je viditelně láskou nejen výběrová káva –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ srdce tu dali do všeho. Do výběru zákusků, designového řešení i do dětského koutku, ve kterém nechybí ani dřevěný kávovar pro malé kavárenské povaleče. Takže zabořte se do pestrobarevných polštářků a nechte se přenést z normalizace do přítomnosti.

  • Adresa: třída Edvarda Beneše 571/98

Mezi další oblíbené kavárny v Hradci Králové patří třeba Pepe Coffee, Café & Bistro V Pekárně nebo Kavárna Vozáb. Chybí vám ve výčtu některé hradecké místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Doporučované