Hlavní obsah

Sousedská atmosféra nadevše. Poznejte kavárny v pražských Dejvicích

Foto: Café Záhorský

Kavárna Café Záhorský v roce 2015 zvítězila svým designem v soutěži Interiér roku.

Pražská čtvrť Dejvice nepřetéká kavárnami jako třeba Karlín nebo Holešovice. A je to dobře, vznikají tu totiž hlavně příjemné podniky od místních pro místní. Poznejte dejvické kavárny, kde dostanete kousek té sousedské atmosféry.

Článek

Pražské Dejvice jsou klidnou čtvrtí, ve které je radost žít. A odpovídají tomu i zdejší kavárny. Nemíří na turisty, jen dotváří příjemný sousedský kolorit. Můžete si tu vybrat z podniků, kde lze prosedět dopoledne nad brunchem, i místa pro letmé setkání nad rychlým kafem.

Nejlepší kavárny

Seznam Zprávy postupně připravují kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější kavárny v Praze i dalších městech.

Kavárny v Praze

Další města v Česku

Evropské metropole

Místo

Foto: Michaela Hofmanová, Seznam Zprávy

Interiéru kavárny Místo dominuje dřevo a hravé tapety.

Název této vyhlášené kavárny v Dejvicích je velmi příznačný. Podnik je prostorný a vzdušný, takže je tu dostatek místa pro všechny – pro velké skupiny, pro rodiče s kočárky a díky různým zákoutím i pro ty, kteří chtějí v klidu posedět nad knížkou. V Dejvicích je to také „to místo“, kam zamířit na dobrou víkendovou snídani. Menu se tu sezonně mění, ale brunchové klasiky, jako je anglická snídaně, francouzský toast nebo omeleta, jsou stálicemi.

Samozřejmostí je výborná káva z české pražírny doubleshot, pod kterou kavárna spadá. Pokud chcete mít své místo v Místě jisté, doporučujeme si stůl zamluvit. Ale pozor, o víkendech a svátcích rezervace nepřijímají.

  • Adresa: Bubenečská 12

Šodó bistro

Foto: Šodó bistro

Šodó bistro nabízí jen pár míst k sezení.

Pokud vám školní jídelna zošklivila buchtičky se šodó, tady je velká šance, že této sladké české klasice přijdete na chuť. Buchtičky se tu jen rozplývají a krém dělají ze žloutků, vanilky a hlavně bílého vína. Kdo by stále váhal, může si dát jen poloviční porci. Kromě zřejmé signatury najdete na menu i další delikatesy, výtečnou kávu nebo víno.

Prostor k sezení je tu nicméně dost malý, takže počítejte s tím, že si tu na místo u stolu budete muset počkat. V létě se kapacita o trochu navýší díky zahrádce před podnikem. Neváhejte sem vzít také svoje ratolesti, jsou na ně velice dobře vybaveni zajímavými a neokoukanými hračkami.

  • Adresa: Wuchterlova 1

Polibek Café

Nechat se políbit múzou. To je cíl, kterého chce u svých návštěvníků dosáhnout kavárna Polibek. To alespoň uvádí na svých sociálních sítích. Pomoci k tomu mohou vystavované obrazy začínajících umělců, které se tu pravidelně mění a návštěvníci si je mohou i zakoupit. A také atmosféra – název podniku sice může někoho zarazit, ke kavárně ale dobře sedí. Prostředí je tu líbezné a klidné, obsluha milá.

Kromě výběrové kávy a různé nabídky zákusků je Polibek také barem. Večer se tu tak dá zajít na dobré víno, originální drinky i čepované pivo.

  • Adresa: Kafkova 26

Dobrá káva do ruky

Kiosek

Také Dejvice mají svoji rychlou a příhodně umístěnou zastávku na doplnění kofeinu. Hned u výstupu z metra Dejvická vedle autobusových zastávek hledejte modré boudy. V jedné z nich se nachází espresso bar Kiosek. K dostání je tu nejen káva, ale i různé limonády a drobné občerstvení. Nakoupit si tu můžete i zrnkovou kávu na doma.

Cafē Borzoi

Foto: Michaela Hofmanová, Seznam Zprávy

Víno, čokolády i kávové příslušenství si můžete odnést z Cafē Borzoi.

Máte rádi kávu a také psy? Tak to budete mít rádi i Cafē Borzoi, které nese jméno po plemenu ruského dlouhosrstého chrta. Psí tematiku drží také ve výběru kávových zrnek, která odebírá od pražské pražírny s názvem The Naughty Dog (v překladu Zlobivý pes).

V této malé kavárničce, která stojí pár kroků za hranicí pražské části Dejvice, to na dlouhé posezení není. K dispozici je tu pult a případně lavičky venku. Častější volbou je tak káva s sebou. Borzoi je ale i takový malý koloniál a můžete si tu nakoupit různé kávové příslušenství, ale i kvalitní granolu, čokolády nebo oříšková másla.

  • Adresa: Zelená 7

Kafemat

Tenhle podnik neoslní interiérem nebo originalitou nabídky. Sem se chodí prostě na skvělé kafe a kus řeči. Posezení je tu takové improvizované, přesto tu zejména ráno uvidíte postávat a posedávat hlouček lidí. Káva je tu gros. Kdo si tedy v kavárnách dává raději čaj, není to místo pro něj.

V Kafematu se vyplatí vyzkoušet zejména nemléčné verze kávových nápojů, tedy čisté espresso nebo filtrovanou kávu. Zrna pravidelně odebírají od vyhlášené londýnské pražírny Square Mile Coffee. K tomu tu nabízí vždy něco sladkého k zakousnutí, například croissanty nebo koláče.

  • Adresa: Dejvická 3

Potrvá

Potrvá je skvělý příklad jedné z už poměrně vymírajících typů kaváren. Té večerní, která otevírá až odpoledne a kde si vedle dobrého kafe můžete dopřát i dobré pivo nebo drinky. V Potrvá je to konkrétně káva z karlovarské pražírny City Roasters a pivo z minipivovaru Zichovec. Do toho se v jejích prostorách pravidelně pořádají koncerty, nikdy tak úplně nevíte, jaké tempo bude tento podnik zrovna mít.

  • Adresa: Srbská 2

Café Záhorský

Foto: Archiv Café Záhorský

Snídaně v Café Záhorský.

Rodinná kavárna s designovým interiérem, kterému dominuje hravá barevná tapeta s porcelánovými talíři. Podobně jako Kafemat přes ulici je místem, kde se rádi schází dejvičtí sousedé. V tomto případě však nejen na kávu. U Záhorských si můžete dopřát vydatnou snídani, oběd i večeři z čerstvých sezonních surovin.

Jako jedno z mála míst nabízí ve svém snídaňovém menu kuřecí vývar. Oblíbená jsou tu ale i vejce benedikt nebo burger McZáhorák. Pořádají se tu také výstavy, vernisáže, degustace i malé koncerty.

  • Adresa: Eliášova 279

Mezi další oblíbené kavárny v Dejvicích patří třeba Café Perfect Day, Kavárna Dejvického divadla, Zase Kávák nebo kavárna v Písecké bráně. Chybí vám ve výčtu některé dejvické místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Doporučované