Hlavní obsah

Na kávu a „kokino“. Vyrazte objevovat kavárenské skvosty v Brně

Foto: Archiv Industra.Coffee

Industra.Coffee je tak trochu punk, který ale musíte zkusit.

Kavárenská scéna v Brně překypuje nápady. Je pestrá a vždy vás tu něco překvapí – ať už chutí, nebo vzhledem. Tohle je desítka podniků, kam tady za skvělým (nejen) kávovým zážitkem vyrazit.

Článek

1. Industra.Coffee

Foto: Archiv Industra.Coffee

Industra.Coffee je součástí celého kreativního hubu.

Na počátku to byla kavárna s naprosto příšernou adresou. Jít sem byla malá bojovka, sídlila totiž v industriálním areálu mrazíren na Masné ulici, kam běžný obyvatel ani návštěvník Brna jen tak nezabloudil. Komu se to ale povedlo, byl potěšen a příjemně překvapen. Šéfovali ji praví odborníci přes kávu, kteří zkušenosti nasbírali v londýnských pražírnách.

Kavárna byla a stále je součástí celého kreativního hubu, kde se setkává umění, design a technologie. Hned vedle tedy najdete divadlo, ale i sdílenou šicí dílnu. Skvělá káva je pak třešničkou na dortu. Roku 2021 se tohle všechno muselo přestěhovat a najít si novou adresu, kterou se stal areál Nové Zbrojovky kousek od nádraží Brno-Židenice. V ní ale Industra.Cofee mohla kromě prostor kavárny založit i vlastní pražírnu.

  • Adresa: Lazaretní 925/9 (areál Nové Zbrojovky)

Nejlepší kavárny

Seznam Zprávy postupně připravují kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější kavárny v Praze i dalších městech.

Kavárny v Praze

Další města v Česku

Evropské metropole

2. Café Mitte

Tahle kavárna je brněnská legenda. Její začátky souvisí se stejnojmenným hostelem, jehož provoz byl zahájen v létě roku 2012. V Mitte byli jedni z prvních, kteří začali v Brně s výběrovou kávou. Dlouhá léta si vystačili s opravdu maličkatou kavárnou v Panské ulici, kde bylo nejpohodlnější do sebe prostě kopnout espresso na stojáka.

Později se kavárna od hostelu, který během pandemie covidu zanikl, přestěhovala o dva domy vedle. Tam už disponuje mnohem větším prostorem pro sezení a krásnou zahrádkou ve vnitrobloku. Svůj ikonický červený neonový nápis ale vyvěsila i na dalších místech v Brně a rozrostla se na čtyři pobočky. Každá je úplně jiná, ale ve všech nabízí své výborné domácí zákusky.

  • Adresy: Panská 7 (Brno-střed), Písečník 1420/15A (Brno-Husovice), Netroufalky (Brno-Bohunice), okénko na Mendlově náměstí (Brno-střed)

3. V Melounovém cukru

Foto: V melounovém cukru

V Melounovém cukru zkuste určitě zákusek.

Tady se hodí říct, že na Moravě se sladkostem říká „kokina“. A v Melounovém cukru si teda kokino rozhodně dejte. Dorty a zákusky, domácí loupáky, skvělá zmrzlina. Jen si řekněte. Tahle rodinná kavárna je na brněnské scéně stálicí a nikdy nezklame. Její poloha je ideální. Najdete ji v centru kousek od brněnského hlavního nádraží, přesto je ale v klidné zastrčené ulici.

Těšit se tu můžete i na roztodivné speciální nápojové menu, které se mění sezónně. Nezahrnuje jen kávu, ale třeba i nápoje z matchi nebo alkoholické koktejly. Dát si tady můžete i naprostou klasiku. A i o tom kavárna je. I když její název se odkazuje na psychedelický román od Richarda Brautigana, interiér podniku je spíše minimalistický. Je plný dřeva a betonu. O to více ale vyniknou všechna sladká potěšení.

  • Adresa: Františkánská 494/17

4. Večerka

Foto: Dominik Šmuhař / Večerka

V brněnské Večerce regály s polotovary nehledejte.

Nenechte se zmást názvem. Tahle původně kavárna, dnes spíš více bistro, má do klasické večerky daleko. Majitelé, baristé vietnamského původu May a Tomi, si názvem spíš trochu dělají legraci z klasické volby podnikání první generace Vietnamců v Česku. Zároveň ale ve svém podniku kreativně propojují vietnamskou a českou kulturu i jídlo. Speciality se vyplatí ochutnat zejména při víkendových brunchích. Ty už pak jen doladí výběrová káva.

Ve Večerce vás čeká také krásný designový interiér, kterému dominuje světlé dřevo v kombinaci se starorůžovou barvou a kovovými prvky. Působivý je například hlavní lustr složený z desítek železných válců.

  • Adresa: Pekařská 9

5. SKØG Urban Hub

Foto: Marie Veselá / SKØG Urban Hub

SKØG Urban Hub má skandinávský název i interiér.

Skandinávsky laděný Skøg je oblíbeným místem k posezení v centru Brna. Je tu vždy velmi rušno. A to i proto, že je to jedna z větších kaváren tohoto výběru. Atmosféra se tu mění v průběhu dne z kavárny na bar. Na menu nenajdete totiž jen výběrovou kávu, ale také neotřelé alkoholické koktejly, například černý rumový drink s cukrovou vatou navrchu. Oblíbené jsou ve Skøgu také snídaně. Nápojové i jídelní menu se sezónně mění. Výběrem ale nikdy nebudete zklamáni.

  • Adresa: Dominikánské náměstí 187/5

6. Rebelbean

Foto: Rebelbean

Prostorná kavárna v business parku Vlněna.

Už jsme představili několik kaváren z centra i industriální zóny, ale nad skvělou kávou můžete posedět i v moderním business parku. V administrativním komplexu Vlněna najdete jednu z kavárenských poboček pražírny Rebelbean. Je velmi prostorná a dobře členěná. V klidu se sem můžete posadit s notebookem k velkému pultu, dát si pracovní schůzku u kulatého stolu, nebo se zašít do chytře skrytých výklenků ve stěně na klidnější konverzaci.

Kromě kvalitní výběrové kávy na menu najdete i kvalitní víno, alko i nealko drinky. Nechybí ani zákusky, sendviče nebo denní polévka. Rebelbean po Brně postupně rozesel celkem pět kaváren, další velkou kavárnu má ještě v Černých Polích a tři malé espresso bary.

  • Adresy: Přízova 5 (Vlněna) | Durďákova 1786/5 (Černá Pole) | Veslařská 36 | Hybešova 278/37 | Líšeňská 4223/46

7. Kafec

Foto: Archiv Kafec

Kafec dlouho sídlil ve Veveří, dnes ho najdete v Orlí ulici.

Kdo nikdy neměl wafli z Kafecu, jako by nebyl. Dveře své první kavárny ve Veveří ulici otevřel už roku 2010. Tu už zde dnes nenajdete, ale mřížkovaná belgická dobrota zůstala. Vlajkovou brněnskou lodí Kafecu je nyní kavárna v Orlí ulici. Ta má spoustu míst k sezení uvnitř a při hezkém počasí i venku. Samozřejmostí je tu i vlastní výběrová káva. Koho by nelákaly wafle, má na výběr snídaňové toasty nebo vajíčka.

V Brně najdete Kafec na dvou místech. Franšízové pobočky má ale i v dalších městech. Například v Kroměříži, Zlíně, Olomouci nebo Uherském Hradišti.

  • Adresy: Orlí 16 | Úvoz 120

8. Coffee Bar Story

Kavárna, která se nachází mimo rušné centrum, ale zase ne tak daleko, abyste sem nedošli pěšky. Kousek za Moravským náměstím najdete Coffee Bar Story. Dříve se to tu jmenovalo Mymika - jako zkratka věty „my milujeme kávu“. Tento duch kavárna neztratila a pokračuje v něm i pod novým názvem.

Do toho si tu můžete dát snídani po celý den. Pochutnají si zejména milovníci lívanců, které Coffee Bar Story připravuje v různých kombinacích. A v letní sezóně si je můžete dopřát i na příjemné zahrádce před kavárnou.

  • Adresa: Lidická 15

9. Monogram Espresso bar

Nutná zastávka pro všechny, kteří chtějí mít připravenou prvotřídní kávu. Monogram totiž vede trojnásobný český šampion v přípravě kávy Adam Neubauer. Prostor pro posezení je tu sice malý, zato tu dostanete špičkový zákaznický servis. Aby ne, když zdejší baristé prošli školením profesionála, který nezapadl ani ve světové soutěži baristů.

I když je tu trochu těsno, prostředí kavárny je velmi příjemné. Přispívá k tomu dřevěné obložení a veselé barevné židle. O milém personálu ani nemluvě.

  • Adresa: Kapucínské náměstí 310/12

10. Sorry - pečeme jinak

Pokud toužíte posedět nad kávou výhradně u delikátního zákusku, musíte do podniku cukrářky Šárky Divácké. Ta peče dorty vizuálně i chuťově úžasné, ale také velmi netradiční. Na jejím signaturním mechovém dortu ze špenátového těsta najdete třeba sušené cvrčky. V jiném zase opravdové masové škvarky nebo pivo. Další zase chutná jako popel. Ale nebojte, i pro ty, co nechtějí experimentovat, se tu něco najde.

Skvělé dorty doplňuje výborná káva nebo třeba zmrzlina. A při čekání na svou objednávku se tu krátí chvíle skládáním origami, které následně obsluha zavěsí na lustr.

  • Adresa: Křídlovická 32/1

Dalšími oblíbenými kavárnami v Brně jsou třeba ještě Punkt., Cafe Momenta, Buchta C, Kafe v rozkladu nebo Café Morgal. Chybí vám ve výčtu nějaké brněnské místo? Podělte se o něj v komentářích.

Mapa zmíněných kaváren:

Doporučované