Hlavní obsah

Výborná káva na každém rohu. Poznejte berlínské kavárny

Foto: Archiv Bonanza, Seznam Zprávy

Kavárna a pražírna Bonanza má v německé metropoli hned čtyři pobočky.

Už je to pár let, co se dostal Berlín do popředí kávového světa. Zejména toho moderního, s důrazem na kvalitní výběrovou kávu. Dnes tu na prvotřídní kavárny narazíte skoro na každém kroku. Pojďte poznat některé z nich.

Článek

V Berlíně začala vzkvétat nová kávová kultura pár let po startu 21. století. Hlavními průkopníky v oboru se staly první tři kavárny v našem přehledu tipů, které fungují zároveň i jako pražírny. Z nich už se stala taková kávová značka, která si stále udržuje svůj vysoký standard. Návštěvu aspoň v jedné z této trojice tak nesmíte minout.

Přidáváme ale i tipy na kavárny, ve kterých si pochutnáte na vyhlášených snídaních nebo se můžete nechat okouzlit příjemným venkovním posezením.

The Barn

Kavárny pražírny The Barn pravděpodobně nepřehlédnete, v Berlíně jich je hned deset. Ačkoliv už jsou poměrně silným řetězcem, který se nebojí pobočky otevírat i mimo své domovské město, rozhodně stojí za návštěvu. V Berlíně byla totiž The Barn jedním z průkopníků, která začala budovat kult prémiové kávy a jako první německá pražírna vybojovala titul nejlepší pražírny v Evropě.

Tu úplně první Barn kavárnu najdete na Auguststraße ve čtvrti Mitte. Pokud ale hledáte příhodnější lokaci poblíž turistických míst, navštivte třeba pobočku na Friedrichstraße, která se nachází jen 200 metrů od Checkpointu Charlie.

  • Adresy: Auguststraße 58, Friedrichstraße 215, Schönhauser Allee 8, Neue Schönhauser Straße 12, Friedelstraße 27 a dalších pět lokalit

Bonanza Coffee

Podobně jako The Barn je i pražírna Bonanza berlínskou kavárenskou legendou. Fungovat začala dokonce o pár let dříve. I Bonanza už má po městě více než jednu kavárnu. Do které se ale rozhodně vyplatí zavítat, je ta přímo v domovské pražírně na Adalbertstraße. Je trochu schovaná mezi industriálními cihlovými budovami, ale atmosféra místa a interiér kavárny je úchvatný, o kávové nabídce ani nemluvě.

  • Adresy: Adalbertstraße 70, Oderberger Straße 35, Alte Schönhauser Straße 15, Jägerstraße 58

Five Elephant

Do kaváren Five Elephant se nechodí jen na výtečnou výběrovou kávu, kterou si tu sami praží, ale také na výborné zákusky. Zvlášť vyhlášený je tu už léta zdejší cheesecake. Svou základnu má tento podnik ve čtvrti Kreuzberg, kde panuje umělecká a uvolněná atmosféra a nachází se tu nespočet kaváren, bister a barů. Doslova za rohem mají Five Elephants také vlastní malý koloniál pod názvem Fed. V něm se můžete zastavit pro nějakou dobrotu s sebou, láhev dobrého vína, piva i kraftového destilátu - tedy destilátu z malých řemeslných výroben.

  • Adresy: Reichenberger Straße 101, Alte Schönhauser Straße 14, Kollwitzstraße 98

Oslo Kaffebar

Pokud se v Berlíně půjdete podívat k památníku Berlínské zdi na Bernauer Straße, asi pět minut chůze od něj se nachází tato oblíbená kavárna s moderním a prostorným skandinávským interiérem. V Oslo Kaffebar dostanete vynikající kávu od místních a také skandinávských pražírnen. Zdejší personál je navíc velmi přátelský a poradí vám s výběrem kávy i občerstvení, které tu rozhodně stojí za ochutnání.

  • Adresa: Eichendorffstraße 13

Annelies

Prostředí této kavárny, pokud zrovna budete mít štěstí a dostanete se do ní, působí jako jemné pohlazení. Dominují mu světlé barvy a přírodní materiály, hlavně dřevo a kámen, a na stěnách visí díla místních umělců. Kávu tu umějí vařit perfektně a připravují ji ze zrnek dánské pražírny La Cabra.

Obrovským lákadlem Annelies je ale zdejší brunchové menu. Mění se sezónně, oblíbenými stálicemi jsou však nadýchané lívance nebo míchaná vajíčka na chlebu posypaná strouhaným žloutkem. Milovníci sladkého si tu pak užijí croissanty nebo skořicové rolky, které jsou vždy čerstvě upečené.

  • Adresa: Görlitzer Straße 68

Chapter One

Tato kavárna je sice už více mimo centrum, ale pro vášnivé milovníky kávy může být její návštěva skoro nutností. Jestli totiž chcete v Berlíně opravdu výjimečný kávový zážitek, tady ho dostanete.

V Chapter One se nebojí experimentovat a nabízet nové a zajímavé chutě. Baristé jsou tu skutečně odborníky a svou vášeň pro kávu projevují do každého připravovaného šálku. S radostí vám doporučí kávová zrna na míru a přímo před vámi je připraví v trendových přístrojích - aeropressu, V60 nebo vacuum potu. Aeropress kombinuje filtrování přes papír a použití tlaku, V60 je typ překapávače s filtrem ve tvaru písmene V a v úhlu 60 stupňů, ve vacuum potu přes kávu prochází horká pára a následuje překapávání.

Interiér kavárny je moderní a minimalistický, s čistými liniemi a přírodními materiály. Chapter One však nenajdete v centru města, ale jižně od něj u bývalého letiště Templehof. Když už tu budete, zastavte se v nedalekém krásném parku Viktoriapark nebo ve skvělé pivní zahrádce BRLO Brwhouse.

  • Adresa: Mittenwalder Straße 30

Father Carpenter

Kavárna Father Carpenter je klidná oáza nedaleko rušného náměstí Alexanderplatz a televizní věže Fernsehturm. Budeteli od nich chtít utéct před davy turistů, určitě zamiřte do tohoto podniku. Kavárna se totiž nachází v malebném vnitrobloku, kde se budete okamžitě cítit útulně. Místo je vyhlášené nejen výbornou kávou, ale také velmi chutnými snídaněmi.

Při posezení uvnitř vás ohromí bar ze zdobeného dřevěného masivu, perské koberce či krásné modrobílé kachličky. Father Carpenter má v sezoně také úžasnou zahrádku obklopenou zelení, odkud si můžete úžít výhled na historickou budovu, v níž kavárna sídlí.

  • Adresa: Münzstraße 21

Silo Coffee

Tato kavárna nabízí skvělou kávu i jedinečný kulinářský zážitek v srdci dynamické čtvrti Friedrichshain. Je ideální zastávkou, když se nacházíte u East Side Gallery. Do Silo Coffee se určitě vypravte, hledáte-li vegetariánský nebo veganský brunch. Pochutnají si tu ale všichni, talíře tady hrají všemi barvami a chutěmi. Dát si tu můžete i koktejly nebo kraftové pivo z malých pivovarů.

Za zmínku stojí také industriální interiér kavárny, který spojuje surové materiály jako beton a dřevo s moderními designovými prvky.

  • Adresa: Gabriel-Max-Straße 4

Další skvělé berlínské kavárny, které stojí za zmínku, jsou například No Fire No Glory, Roamers, Kaschk nebo Concierge Coffee. Máte i vy tip na dobrou kavárnu v Berlíně? Podělte se o něj v komentářích.

Doporučované