Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Recept na nejlepší vaření: 7 českých kuchařek, které se vyplatí mít doma

Foto: Hana Kožušníková

Které z českých kuchařek se vyplatí mít na polici?

Regály v knihkupectvích různými kuchařskými knihami jen přetékají. Které jsou ale ty, po kterých rádi sáhnete pravidelně a vyplatí se je mít doma v poličce? Podívejte se na náš výběr skvělých českých kuchařek.

Článek

Ať už jste kuchaři začátečníci, anebo se v kuchyni pohybujete s jistotou mistra, tyto kuchařky českých autorů a autorek se vám neomrzí. Každá je navíc trochu jiná, takže si z nich lze vybrat podle svého gusta.

1. Domácí kuchařka

Magdalena Dobromila Rettigová

Je to jedna z nejznámějších a zároveň nejstarších českých kuchařských knih. Poprvé byla vydaná v roce 1826. Tato kniha vám bude tykat ve staročeštině, její přímočarý styl si ale zamilujete. Nabízí stovky receptů, které se zaměřují na tradiční českou kuchyni s důrazem na sezónní suroviny a úsporné vaření. Rettigová zahrnuje základní pokrmy od polévek a omáček až po sladké pečivo a masité pokrmy. Je to kompletní přehled tehdejší domácí kuchyně.

Domácí kuchařku ale ocení spíš milovníci historie a opravdoví kulinární nadšenci. Vařit se podle ní jistě dá, některé suroviny ale můžete už těžce shánět a také se budete muset vyznat v dobových váhových a objemových jednotkách jako lot, kvintlík, libra nebo mandel.

  • Cena: od 349 Kč, starší vydání v antikvariátech obvykle od 80 Kč

2. Taková normální kuchařka

Zdeněk Pohlreich

Foto: Hana Kožušníková

Dostupná jídla pro každodenní vaření.

Inspirace na rychlé, poctivé a každodenní vaření, tak by se dala shrnout kniha Zdeňka Polreicha. Recepty jsou jednoduché a zaměřené na suroviny, které jsou běžně k dispozici.

Hned v úvodu vám známý kuchař také poradí, jak si nejlépe vybavit zásoby ve spíži, abyste mohli vařit co nejpestřeji. A také jak dobře zužitkovat zbytky. Jídla v knize pokrývají českou klasiku i mezinárodní pokrmy přizpůsobené české chuti.

  • Cena: od 349 Kč

3. Kuchařka pro dceru

Jana Florentýna Zatloukalová

Podle této kuchařky se opravdu naučíte vařit. A budete to mít rádi. Kuchařka pro dceru vás nezaskočí složitými postupy ani neznámými pojmy. Naopak vám laskavě a podrobně vysvětlí všechny kroky, které musíte podniknout, abyse dosáhli dobrého výsledku.

Vhodná je tedy zejména pro začátečníky. I ostřílenější kuchaři si v ní ale mohou najít dosud neznámé triky, jak si vaření ulehčit. Kniha obsahuje kolem 150 receptů zaměřených na jednoduchá a tradiční česká jídla, často s moderním zjednodušením.

  • Cena: od 340 Kč

4. Nejbarevnější kuchařka

Kamila Rundusová (Kamu)

Každý amatérský kuchař by někdy měl vystoupit ze své komfortní zóny. Ti, kdo mají rádi řád a striktní pravidla, možná trochu zapláčou. Je to barevný chaos, který ale stojí za to objevit.

První kuchařka Kamily Rundusové alias Kamu je plná receptů, které získala na svých cestách po světě. A to přímo od kuchařek, kuchařů a hospodyněk například z Mexika, Vietnamu, Japonska nebo Peru.

Vizuálně hýří všemi barvami a uvnitř paletou chutí. Recepty jsou většinou jednoduché a nápadité. Sáhnout po nich můžete vždy, když máte chuť objevit kus světa.

  • Cena: od 1288 Kč

5. Deník Dity P.

Dita Pecháčková

Foto: Hana Kožušníková

Recepty v kombinaci s osobními příběhy.

Nejen chutné recepty, ale i vtipné příběhy autorky, psané formou deníkových zápisků. Tento osobní prvek vám evokuje nostalgii a rodinnou pohodu. Poutavá je tato kuchařka i vizuálně, doplněná je krásnými fotografiemi.

Rozdělení na tradiční sekce jako „předkrmy“, „hlavní jídla“ a „dezerty“ tu nehledejte. Sto receptů je zde opředeno příběhy ve čtrnácti kapitolách jako: dětské slasti, sourozenecká párty, z české hospody nebo piknik. Tuto první kuchařku Dity Pecháčkové seženete už spíš v antikvariátech, autorka napsala ještě druhý díl a jednu kuchařku věnovanou dětem.

  • Cena: od 345 Kč

6. Velká kuchařka Čech a Moravy

Roman Vaněk

Tuto knihu by měli mít v poličce všichni milovníci české kuchyně. Je vyšperkovaným skvostem s více než 430 recepty lokální gastronomie, od polévek přes hlavní chody až po moučníky.

Najdete tu tradiční pokrmy, jako jsou svíčková, sekaná nebo vepřo knedlo zelo. Ale i méně známé regionální speciality jako kaštanová polévka nebo plněné pečené cibule. Jedná se o vylepšený souhrn receptů, které Vaněk dosud vydal v jednotlivých kuchařkách. Úvod obsáhlé kuchařky vás také zavede na procházku po naší krajině a jejími plody.

  • Cena: od 589 Kč, na trhu už je omezená nabídka kusů

7. Jediná kniha o jídle, kterou potřebujete

Karolína Fourová

Kniha s ambiciózním názvem není primárně kuchařkou, ale průvodcem stravování. Pomůže vám pochopit jeho základní principy a představí jednotlivé složky výživy i jejich úkol v lidském organismu.

Fourová v knize také vyvrací mýty o různých dietách, upozorňuje na co si dát pozor jako vegan nebo vegetarián a zaměřuje se na jednoduchá pravidla zdravého životního stylu. A to velmi čtivou formou. Tuto knihu se vyplatí doma mít i proto, že se k ní budete pravděpodobně často vracet. Součástí knihy je i několik desítek receptů.

  • Cena: od 357 Kč
Související témata:
Kuchařské knihy (kuchařky)

Doporučované