Hlavní obsah

Perfektní chleba i veganský mazanec. Zkuste pečení podle těchto foodblogerů

Foto: Unsplash.com

Ilustrační fotografie.

Ať jste na sladké, nebo spíš na slané pečení. Na zdravé pokrmy, nebo si rádi zahřešíte. Vybrali jsme pro vás osm zajímavých českých blogů o jídle, které hýří výbornými recepty.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Domácí knihovna se nemusí prohýbat kuchařkami, abyste vždy našli inspiraci pro domácí pečení. Pro recept stačí sáhnout na české food blogy. S těmito vybranými tvůrci rozhodně nešlápnete vedle.

1. Neplecha na plechu

Manželský pár Markéta a František Lorencovi zásobuje český internet recepty od roku 2016. Svou cestu začínali u tradičních českých receptů podle prvorepublikové kuchařky od Marie Janků Sandtnerové. Později spojili vášeň pro vaření s láskou k cestování. Neplecha na plechu je proto plná mezinárodní kuchyně. Proklikat se k jednotlivým chutím a vůním světa můžete na blogu skrze interaktivní mapu. Inspiraci tu můžete čerpat nejen na pečené dobroty, ale také na saláty a vařená hlavní jídla.

2. Maškrtnica

Upéct výtečný chleba doma je věda. Juliana Fischerová alias Maškrtnica vás výrobou vašeho prvního bochníku provede krok za krokem. Aby ne, když prošla několika vyhlášenými gastropodniky v Praze, včetně chlebíčkového bistra Sisters nebo dnes už zaniklé restaurace Maso a kobliha. Na jejím blogu najdete recepty na různé druhy chlebů, ale také na croissanty, koblihy i vánoční pečivo.

3. Laskominy od Maryny

Původně etnografka a památkářka, dnes foodblogerka a také majitelka řemeslné pekárny v Brně. Maria Matuszek alias Maryna bloguje už od roku 2011. Přivedli ji k tomu její přátelé, kteří po ní často chtěli recepty na jídla, která jim vařila. Aby jim je neustále nemusela posílat, založila si blog. A najdete na něm vše. Dorty, koláče, těsta, quiche, ale i chleby. Díky svým polským kořenům se inspiruje i v této kuchyni – oblíbený je například sedmivrstvý dort Paní Walewské.

4. A co teda jíš

Jako veganka slýchá otázku na to, co vlastně jí, často. Odpovědí je pak její minimalistický a graficky velmi pěkně zpracovaný blog, ze kterého vznikla také tištěná kuchařka. „Jde hlavně o to, lidem dokázat, že vegani už dávno nejedí jen chleba s hořčicí,“ píše na stránkách svého blogu svérázná Linda Müllerová. Nové recepty už na něj nějakou dobu nepřidává, pokud ale hledáte rostlinné alternativy oblíbených jídel, stále v něm najdete recepty na veganský mazanec, buchty, perníčky a spoustu dalšího.

5. Kitchen Story

Blog, který ocení i ti, kteří ve svém životě mají dietní omezení. Stojí za ním manželská dvojice Marika a Jiří Kučovi. Ti prostřednictvím Kitchen Story ukazují, že i doma může každý vytvořit pokrmy, které skvěle chutnají a také krásně vypadají. Název blogu se postupem času stal příznačný i vzhledem k tomu, jak se do kuchyně začal promítat sled jejich životních událostí. Třeba když Jiřímu byla diagnostikována Crohnova choroba. Pro foodblogery to znamenalo hledání zdravějších alternativ, které jsou ve většině případů bez lepku a laktózy. A že i s takovým omezením se dají péct koláče i sušenky, ukazují na svém blogu.

6. Cat & Cook

Důraz na detaily a přesné postupy, podle kterých se péct a vařit naučí každý. To vystihuje blog Ivany Jindřichové s názvem Cat & Cook. Ať už se zatím cítíte jen na tradiční bábovku, nebo si chcete vyzkoušet náročnější výzvy v podobě makronek či opulentních dortů, v bohatém seznamu receptů si vyberete. Jen při jeho procházení se vám budou sbíhat sliny díky krásným fotografiím, na kterých najdete i Ivaniny čtyřnohé kočičí mazlíčky.

7. Na skok v kuchyni

Inspirace pro každodenní vaření a pečení, které vás bude bavit. Stejně jako baví tvůrkyni Romanu Böhmovou. Na blogu najdete široké spektrum receptů – od snídaní a obědů po dezerty a svačiny. Romana se specializuje na pokrmy, které jsou chutné, ale také rychlé na přípravu. Najdete tu i speciální kapitoly třeba na bezlepkové recepty nebo „jedlé dárky“.

8. Kuchařka pro dceru

Na závěr jedna nestárnoucí klasika. Pečete-li něco poprvé, vždy se podívejte, jestli je na to recept na blogu Jany Florentýny Pišové. Kuchařka pro dceru je sice známá také jako tištěná kniha, řadu receptů ale najdete i online. Ty vás navíc nezaskočí složitými postupy ani neznámými pojmy. Jana Florentýna Pišová vás laskavě povede za ruku a podrobně vysvětlí všechny kroky, které musíte podniknout, abyste dosáhli dobrého výsledku. Začátečníci se podle ní naučí vařit i péct, pokročilé kuchařky tu zase mohou najít nové fígle. Najdete tu také článek o tom, jak předejít pekařským katastrofám v podobě sraženého těsta a podobně.

Související témata:

Doporučované