Hlavní obsah

Tady jsou drinky požitek aneb průvodce po nejzajímavějších pražských barech

Foto: Forbina Bar

Jeden z koktejlů, který dostanete v baru Forbina.

Tajné místo bez vývěsky, bar za oponou nebo ordinace u „cvokaře“. Koktejlové bary v Praze mají mnoho podob. V těchto vybraných podnicích vám naservírují nejen skvělý drink, ale i příjemný zážitek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do těchto podniků se chodí užívat, vychutnávat a poznávat. Časům, kdy se pilo Sex on the Beach a další koktejly plné džusů a méně kvalitních lihovin, dávno odzvonilo. Pražská barová scéna je plná úžasných míst. Pokud chcete proniknout do koktejlového světa, tyto podniky vám to umožní nejlépe.

Hemingway Bar

Foto: Hemingway Bar, Mapy.cz

Odkazy na spisovatele tu najdete na stěnách i v menu.

Pokud jste při procházce Starým Městem někdy míjeli roztomilý růžový domek, před nímž se večer táhla fronta, byl to nejspíš Hemingway Bar. Podnik s úžasnou atmosférou i profesionálním personálem. Jméno spisovatele Ernesta Hemingwaye nenese náhodou, on sám byl barovým milovníkem a každý dobrý barman by vám měl umět udělat jeho speciální daiquiri, kterému se říká Papa Doble. Odkazy na Hemingwaye tu najdete na stěnách i v menu. Užít si to tu ale můžete i bez toho, aniž byste tohle všechno věděli.

Tento podnik je právem pražskou koktejlovou legendou. Všichni zdejší barmani například musí znát receptury předchozích koktejlů, které tu historicky byly na menu. A že jich od roku 2009 bylo hodně.

  • Adresa: Karolíny Světlé 279/26

Café Bar Pilotů

Piloti jsou ideální volbou, pokud nechcete na dobrý drink přímo do centra, kde se většina zmíněných barů nachází. Není to samozřejmě jediný důvod, proč tento skvělý bar sídlící kousek od Krymské ulice ve Vršovicích navštívit. Vaše srdce si získá útulností. Ta je možná do jisté míry dána interiérem, který je nacpaný knihami, plakáty a různorodými tvary křesel a židlí. Brzy ale pochopíte, že je to i místní komunitou. A ta se propisuje do všeho, i do skvělých Pilotích koktejlů.

Koktejlové menu se tu samozřejmě mění, ale vždy odráželo lidi a místa, jež jsou s barem úzce spjati. Drinky tu byly inspirované například sousedskými podniky, jako pivním barem Bad Flash, restaurací Jam & Co. nebo přilehlým kinem. Jiné zase vyprávěly příběhy dětství všech členů barového týmu. Tady máte vždy jistotu, že vám naservírují kus svého srdce.

  • Adresa: Donská 168/19

Parlour

Je spousta věcí, které v Parlouru nenajdete. Třeba takové „samozřejmosti“ jako vývěska nebo koktejlové menu. Rozhodně tu nemůžete čekat brčka a další zbytečnosti, které vám do drinku jinde dávají na efekt. To, co tu dostanete, je ale naprosto perfektní zážitek a výborné koktejly, které sedí vašim chutím.

Pro návštěvu tohoto doslova skrytého pokladu, který najdete (ale spíš až napodruhé) za malými nenápadnými dveřmi v Krakovské ulici, už trochu musíte znát své chutě. Máte rádi sladké, kyselé, hořké…? Na to se tu zdejší barmani určitě zeptají. A pak vám naservírují ve starožitné skleničce naprostou parádu bez příkras. A takhle je to tu se vším.

Bar je to malý, intimní. Působí spíš jako tajný spolek, kterého ale zoufale chcete být členem. Protože se stane vaším přístavem, kam se můžete vždy uchýlit a s úlevou zjistit, že se tu nic zásadního nezměnilo.

  • Adresa: Krakovská 1346/15

Bar Monk

Foto: Bar Monk

Černočerný Bar Monk.

Bar Monk je další příspěvek do rodiny dvou stejnojmenných bister sídlících na Starém Městě a Malé Straně. Toho malostranského je pak přímým sousedem a přitom je úplně jiný - jako den a noc. V Baru Monk se navíc ta noc přelila všude: černý bar, černý nábytek, černé stěny a stropy, i černé toalety. Na cestu vám svítí jen funky fialový neon.

Večer v režii Monku si ale necháte líbit. Lahodné koktejly tu doplňují skvělé tapas pokrmy jako langoš ve stylu caprese pizzy, makarony se sýrem zabalené do kroket nebo hot dog po korejsku. A myslí se tu i na ty, kteří dávají přednost vínům nebo nealku.

  • Adresa: Maltézské náměstí 292/10

Forbina Bar

Foto: Forbína Bar

Za oponou vedle Kavárny Slavia najdete skvostný bar.

Až půjdete příště do Národního divadla, stavte se ve Forbině. Najdete ji totiž přímo naproti. Že se tam nachází jen Kavárna Slavia? Stačí nahlédnout za oponu - doslova. Bar Forbina je skutečně sousedem historické kavárny, ale sdílí spolu maximálně vchod. Uvnitř je to svěží a moderní prostor, který je vkusný, ale také velmi trendy.

A nejen oponou se Forbina inspiruje Národním divadlem. Celé koktejlové menu tu čerpá z jeho divadelních souborů. Máte rádi spíš operu, balet, činohru nebo laternu magiku? Každý žánr zastupuje několik nápaditých drinků s vyladěnými chutěmi i prezentací. Ochutnat tady můžete koktejly s názvy jako Rusalka, Faust nebo Prodaná nevěsta. Forbina také slyší na další gastronomické trendy, a tak si ke skleničce můžete objednat i výtečná menší jídla a najdete tu také štědrou porci zajímavých nealkoholických drinků.

  • Adresa: Národní 1012/1

Bonvivant's CTC bar

Dříve jste mohli vývěsku Bonvivant's vidět v Bartolomějské ulici a tam vás kromě koktejlů zvala také na lehký oběd i večeře. Podobně jako v podnicích z 20. let minulého století v New Yorku. Po přestěhování na Vinohrady ale od takového formátu trochu upustila, přestože stále otevírá dříve než ostatní koktejlové bary. A drží se stylu „zlatá dvacátá“.

Pod zkratkou CTC se skrývají slova cocktail, tapas a café. A to tak nějak shrnuje místní nabídku. Prostor je intimní, plný temnějších barev a elegantních prvků, ale nechybí mu hravost a přátelský přístup. Koktejly vám tu rádi připraví na míru, kdo ale přece jen potřebuje mít věci černé na bílém, stačí otočit podtácek ve tvaru hexagonu. Na něm najdete šest bonvivánských stálic.

  • Adresa: Mánesova 1405/55

AnonymouS Shrink's Office

Foto: Anonymous Shrink's Office

Menu tu tvoří kartičky se skvrnami.

Že musí být barman zároveň trochu i psychologem, je věta hraničící s klišé. V AnonymouS toho ale chytře využili a šli ještě více naproti. „Shrink“ znamená v hovorové angličtině „cvokař“. Do této ordinace musíte zazvonit a vyčkat, než se otevřou utajené dveře, a poté může začít koktejlová terapie. Místo lístku se před vás ale dostanou kartičky s barevnými fleky, které připomínají Rorschachův test. Vaši osobnost z toho barmani nejspíš nevyčtou, podle volby kartičky vám však umíchají drink, který by měl sedět vašim chutím.

Rádi vám jistě umíchají i dobře známé klasiky. Pokud ale nemáte příliš vyhraněné požadavky na své pití, určitě se vyplatí alespoň jednou tuhle hru hrát. A kdoví. Třeba o sobě a svých chutích zjistíte něco nového.

  • Adresa: Jungmannova 23/11

Mapa zmíněných barů:

Doporučované