Hlavní obsah

S telefonem v kuchyni: 7 aplikací, které strčí do kapsy kuchařskou knihu

Foto: Shutterstock.com

Mobilní aplikace nabízejí pestrou škálu receptů, včetně těch velmi jednoduchých.

Technologie vám pomohou každý den, když je umíte používat. Tak proč mobil či tablet nevyužít i při vaření? Aplikace s kuchařskými recepty nabídnou spoustu možností, rychle se v nich hledá a práce s nimi je snazší než s kuchařkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Potřebujete obohatit rodinný jídelníček či oslnit přátele svými kulinářskými schopnostmi? Nebo jen rychle hledáte odpověď na otázku: „Co bude k večeři?“ Kuchařské knihy jsou v těchto chvílích osvědčeným řešením, ale mají své nevýhody. Zdlouhavě se v nich hledá, potřebujete k nim záložky a těžítko a na lince zaberou dost místa. Navíc recepty v nich už vám mohou připadat i lehce „ohrané“.

Dobrou alternativou, která vám ulehčí život, jsou mobilní aplikace zaměřené na recepty. Jejich výhodou ve srovnání s kuchařskými knihami je i to, že se obsah pravidelně aktualizuje. Seznam Zprávy prozkoumaly nabídku a představují sedm takových, které stojí za to vyzkoušet, včetně porovnání jejich výhod a nevýhod.

1. sRecepty

Databáze aplikace je bohatá na recepty, které jsou často jednoduché na přípravu a využívají běžně dostupné suroviny. Můžete si v ní také vytvářet vlastní recepty, které pak uvidí ostatní. Tak vlastně aplikace funguje – je to sborník receptů uživatelů. To je také největší výhoda a zároveň i nevýhoda aplikace.

Můžete ochutnat oblíbená jídla jiných lidí, vyzkoušet neotřelé kombinace. I když je to trochu risk, protože nikdy nevíte, jak chutný a kvalitní bude výsledek. Je jen škoda, že když v aplikaci narazíte na kuchaře, jehož jídla vám opravdu chutnají, nemůžete si ho přidat například do sledování. Snad vývojáři tuto funkcionalitu časem přidají.

Velkou předností této aplikace je možnost filtrovat recepty podle ingredience. Šetří to čas, když víte, co chcete jako základ vašeho jídla. A pomáhá to i ve chvílích, kdy nevíte, co vymyslet ze surovin, jež máte právě doma nebo které už musíte spotřebovat.

Recepty si můžete vybírat i podle kategorií, ať podle světové kuchyně, typu stravování nebo příležitosti. Možnost přidávat si ingredience do nákupního seznamu vám ušetří čas a peníze při nakupování. Co na aplikaci naopak neoceníte, je její zastaralá grafika.

  • Jazyk: čeština
  • Cena: zdarma
  • Typy receptů: tradiční i moderní kuchyně všech zemí

2. Jíme zdravě

Jestliže dbáte na zdravou stravu, tato aplikace je právě pro vás. Zaměřuje se na zdravé, vyvážené pokrmy. Nabízí rozmanité recepty, které můžete filtrovat podle denní doby a ingrediencí s nutričními informacemi u každého receptu.

Tato aplikace se vyplatí nejvíc ve své placené verzi, protože pak poskytuje všechny recepty ze stejnojmenných kuchařek, které nadšenci do zdravého stravování určitě znají. Uživatelské rozhraní a grafika jsou moderní a zdařilé fotografie jídel opravdu vybízí k jejich ochutnání. Jistou nevýhodou je, že se do aplikace nedostanete bez registrace.

  • Jazyk: čeština
  • Cena: základní verze zdarma, pokročilé funkce placené od 7,50 Kč
  • Typy receptů: zdravý životní styl, fitness

3. Online kuchařka

Online kuchařka je skvělou volbou pro lidi, kteří chtějí mít po ruce rychlou a snadno použitelnou databázi receptů v češtině. Aplikace se zaměřuje především na jednoduché domácí pokrmy, které zvládne připravit téměř každý. Díky snadnému vyhledávání podle kategorií jako „maso“, „bezmasá jídla“ nebo třeba i „pro diabetiky“ je tato aplikace ideální pro každodenní jednoduchou inspiraci.

Ingredience z receptů jde snadno přidávat do nákupních seznamů a v aplikaci vás nebudou rušit reklamy. Nevýhodou je, že postrádá sofistikovanější funkce, které by nabídly například detailní nutriční informace. Také u velké části receptů chybí fotografie, což může ztížit rozhodování.

  • Jazyk: čeština
  • Cena: zdarma
  • Typy receptů: jednoduchá a rychlá jídla

4. Domácí kuchařka

Tato aplikace je naprosto odlišného rázu než ostatní v seznamu. Vychází totiž ze stejnojmenné knihy spisovatelky a kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Aplikace je v podstatě překlopením této populární knihy do digitální formy. Neposkytuje žádné pokročilé funkce, dokonce ani seznam ingrediencí a fotografie receptů. Fanoušci tradičních jídel a staré české mluvy však ocení, že nemusejí kupovat papírovou verzi knihy nebo že ji mohou mít stále po ruce ve svém mobilu.

Domácí kuchařka se zaměřuje na českou kuchyni a uživatelé si tak mohou pochutnat na receptech, jako jsou svíčková, bramborové knedlíky nebo různé druhy polévek a paštik. Autorka provází čtenáře postupem vaření podrobně a naskýtá vhled do kuchařských technik, které už se dnes třeba ani nepoužívají.

  • Jazyk: čeština
  • Cena: zdarma
  • Typy receptů: tradiční české domácí pokrmy

5. PaleoSnadno

PaleoSnadno je aplikace zaměřená na příznivce paleo stravy, tedy stravy založené na potravinách, které jedli naši předci – maso, ryby, zelenina, ovoce a ořechy. Aplikace nabízí širokou paletu receptů, které jsou bez lepku a mléčných výrobků, což je ideální pro lidi, již dodržují přísné diety nebo mají alergie.

Uživatelé mohou snadno procházet recepty podle jednotlivých kategorií a ingrediencí a aplikace umožňuje vytvářet i nákupní seznamy a plánovat jídla na týden dopředu. V prémiové verzi si může uživatel navolit své alergeny a podle nich pak odfiltrovat nevhodné recepty, využívat širší nabídku a plánovat jídla na týden podle svého kalorického cíle.

  • Jazyk: čeština
  • Cena: základní verze zdarma, pokročilé funkce placené od 19 Kč
  • Typy receptů: paleo strava, zdravý životní styl

6. ProVeg Veggie Challenge

Tato aplikace kromě samostatných receptů nabízí možnost začít měsíční výzvu, ve které si určíte vlastní cíl – jestli chcete pouze jíst méně masa, zkusit ho z jídelníčku vyřadit nebo dokonce vyřadit všechny živočišné produkty. Na základě toho uživatelům pravidelně přichází e-mail s návrhy receptů a dalšími tipy.

Je ale možné aplikaci používat také jen pro tipy na nové recepty. Ty jsou přehledné, hezky graficky zpracované i s fotografiemi. Chybí u nich jen nutriční hodnoty. Nevýhodou aplikace je to, že není lokalizovaná do češtiny a k použití je nutno ovládat angličtinu.

  • Jazyk: angličtina
  • Cena: zdarma
  • Typy receptů: vegetariánská a veganská jídla

7. Tasty

Tasty patří mezi nejoblíbenější aplikace s recepty na světě. Je známá svými krátkými videorecepty, podle nichž je jednoduché postupovat. U každého receptu vidíte, jak ho ohodnotili ostatní, proto je snadné vybrat si co nejchutnější možnosti. Pomoc při vaření mohou i tipy ostatních uživatelů. Když vaříte pro rodinu, je také praktická možnost navolit si, pro kolik lidí chcete vařit.

Aplikace na úvodní stránce ukáže pestrou nabídku receptů, což může být nápomocné, když opravdu nemáte tušení, na co máte chuť. V aplikaci je ale obtížnější se orientovat na základě kategorií, neobsahuje informace o nutričních hodnotách a je také pouze v angličtině.

  • Jazyk: angličtina
  • Cena: zdarma
  • Typy receptů: jednoduché a rychlé recepty
Související témata:

Doporučované