Článek
Kofein patří mezi nejrozšířenější a nejužívanější stimulanty na světě. Přirozeně se vyskytuje v některých rostlinách a tradičně se konzumuje ve formě kávy, uměle se však přidává i do jiných nápojů, potravin a léků. Kolik této psychoaktivní látky najdete v různých nápojích a potravinách? A jaké množství je pro tělo bezpečné?
Magazín Seznam Zpráv
Cestování | Jídlo | Životní styl | Architektura | Historie
- Zapomeňte na letadlo. Jak a kam budeme cestovat v roce 2025?
- Chcete si udržet paměť do stáří? Zahoďte chytré telefony, radí expertka
- Poznejte kavárny v Liberci: 7 míst, které navštívit
- Proč v červeném světle „jedou“ sportovci, herci i astronauti?
- V šestnácti přeplavala La Manche, dnes v ledové vodě poráží i muže
Kolik kofeinu je už moc?
„Doporučená denní dávka kofeinu závisí na věku, zdravotním stavu a citlivosti jednotlivce. Pro zdravého dospělého člověka ale obecně platí, že bezpečné by mělo být množství až 400 miligramů kofeinu denně,“ říká fyziolog Miloslav Hronek z Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy v Hradci Králové. Kolik je to šálků kávy, se dočtete v tabulce níže.
Při vyšší dávce už můžete pociťovat nepříjemné účinky jako třes, nervozitu, bušení srdce, bolesti hlavy, nespavost i zažívací potíže včetně pálení žáhy. Někteří lidé ale mohou být na kofein citlivější a u nich se tyto projevy objeví i při nižších dávkách. Proto je podle Hronka potřeba poslouchat své tělo.
O vhodném přijmu kofeinu by se pak měli poradit s lékařem lidé, které trápí zdravotní potíže jako vysoký krevní tlak nebo srdeční arytmie, ale také ti, které trápí nějaké duševní nebo neurologické onemocnění.
Smrtelná dávka kofeinu
Za smrtelnou dávku kofeinu je považované množství nad 10 gramů. Tolik ale člověk nemá šanci vypít ve formě kávy. Pozor by si ale lidé měli dávat na kofeinové tablety nebo prášek.
Věčnou otázkou také je, zda si kávu mohou dopřát těhotné a kojící ženy. Pokud jsou zdravé a netrápí je žádné zdravotní komplikace, není podle Hronka důvod, proč by si kávu nebo čaj nemohly dopřát. Požít by ale měly maximálně 200 miligramů kofeinu denně, protože vyšší dávky mohou zvýšit riziko komplikací
Pozor na energeťáky
Když mluvíme o denních dávkách, možná teď začínáte počítat, kolik šálků kávy si denně můžete dopřát. Nesmíte však zapomínat, že kofein není přítomný jen v kávě. Poměrně vysoké dávky najdete v energetických nápojích, čaji nebo v nálevech z lístků a stonků cesmíny paraguayské, které jsou známé pod názvem maté. Kofein ale obsahuje i čokoláda a kakao.
Příklady obsahu kofeinu:
Nápoj | Množství kofeinu |
---|---|
Espresso (30 ml) | 60–80 mg |
Filtrovaná káva (240 ml) | 95–200 mg |
Instantní káva (nálev ze 2g) | 50–90 mg |
Černý čaj (240 ml) | 40–70 mg |
Matcha (nálev ze 2g) | 60-80 mg |
Maté (250 ml) | 50-80 mg |
Red Bull (250 ml) | 80 mg |
Prime Energy (355 ml) | 200 mg |
Coca-cola (330 ml) | 34 mg |
Kofeinová tableta | obvykle 100–200 mg |
Hořká čokoláda (50 g) | 20–60 mg |
Jak dlouho působí a jaké množství naruší spánek
S kofeinem se naše tělo navíc vypořádává poměrně dlouho. Průměrná doba potřebná k tomu, aby odbouralo polovinu přijatého množství, je podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin čtyři hodiny. Může to být kratší, ale i dvojnásobná doba. Tento poločas rozpadu závisí na mnoha faktorech, jako je věk, tělesná hmotnost, užívání léků i zdraví jater.
K tomu, aby vám kofein narušil spaní, ho není třeba moc. Podle EFSA může některým dospělým negativně ovlivnit kvalitu spánku i jednorázová dávka zhruba 100 mg kofeinu, což je třeba jedna větší plechovka energetického nápoje, pokud je konzumován krátce před spaním.
Kofein versus tein
Debaty se často vedou o tom, zda je pro naše tělo lepší káva, nebo čaj. Určitě už jste slyšeli, že hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že káva obsahuje kofein a čaj obsahuje tein. Podle docenta Hronka jsou však tato slova synonyma. „Tein a kofein mají stejnou chemickou strukturu a působí na tělo stejným způsobem. Stimulují centrální nervový systém, což vede ke zlepšení bdělosti, koncentrace a oddálení únavy,“ říká. Rozdíl je tedy jen v tradici, jak se tato jedna totožná látka nazývá v souvislosti s různými nápoji.
Pokud ovšem víte, že je vaše tělo na kofein citlivé, je pro nabuzení vhodnější sáhnout spíš po čaji. Rozdíl v účinku mezi čajem a kávou totiž existuje. Způsobují ho ale ostatní látky, které v těchto nápojích působí společně s kofeinem.
„Čaj obsahuje taniny, které zpomalují vstřebávání kofeinu v těle. Díky tomu má čajový kofein mírnější a déletrvající účinek ve srovnání s rychlým a intenzivním nástupem kofeinu z kávy,“ uvádí Hronek. Vedle toho ještě čaj obsahuje aminokyselinu L-theanin, která má uklidňující účinek na mozek. Při delším louhování se přitom z čaje uvolňuje více taninu - způsobuje to vyšší hořkost.
Škodí mléko v kávě?
Možná jste se setkali i s mýtem, že mléko v kávě našemu tělu škodí, či má tato kombinace dokonce karcinogenní účinky. Mezi pitím kávy s mlékem a zvýšeným rizikem vzniku nádorových onemocnění přitom nebyla nalezena žádná spojitost. Podle nedávného výzkumu Kodaňské univerzity může být naopak prospěšná, jelikož může mít výrazné protizánětlivé účinky.
Přidání mléka do kávy může podle Hronka také mírně ovlivnit způsob, jakým působí na tělo samotný kofein. „Mléko obsahuje bílkoviny a tuky, které mohou mírně zpomalit vstřebávání kofeinu v žaludku a tenkém střevě,“ říká. V této podobě mohou kávu lépe snášet lidé, kteří jsou citliví na kofein nebo mají choulostivý žaludek. Mléko totiž neutralizuje kyseliny v kávě.