Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Průvodce kávovými nápoji: Co je flat white, macchiato nebo nitro?

Foto: Unsplash.com

Mezinárodní den kávy se slaví 1. října.

Sedm z deseti Čechů pije kávu každý den. Tento oblíbený nápoj, který mají lidé spojený s doplněním energie po ránu, odpoledním odpočinkem i společenským rituálem, má mnoho podob i způsobů přípravy. Vyznáte se v nich?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na 1. října připadá Mezinárodní den kávy. Cílem tohoto dne je propagovat kávu, ale hlavně fair trade podmínky na mezinárodním trhu s kávou a zvyšovat povědomí o pracovních a životních podmínkách pěstitelů kávy.

Tato oslava souvisí i s takzvanou třetí kávovou vlnou, která začala na počátku 21. století. Jejím symbolem je prvotřídní surovina s jasným místem původu, zdůrazňuje také umění zpracování kávy a její chuťové nuance. Káva totiž nechutná jen hořce.

Vyznáte se v druzích kávových nápojů nebo způsobech její přípravy? Jako oslavu dne kávy si pro vás Seznam Zprávy připravily kávový slovníček.

Prague Coffee Festival 2024

Chcete-li den kávy oslavit jaksepatří, v říjnu se v Praze tradičně koná Prague Coffee Festival. Letos se uskuteční už 12. ročník, a to v termínu 12. a 13 října 2024

Espresso je jen jedno, nápojů z něj mnoho

Tím, kdo dominuje v kavárnách, je bezpochyby espresso. Historie tohoto nápoje jde ruku v ruce s vynálezem prvních kávovarů. Kávu znala tou dobou Evropa už dlouho, ale její příprava byla moc pomalá. V druhé polovině 19. století tak vznikaly nápady a patenty, jak její přípravu uspíšit. Budete překvapeni, ale vůbec první parní přístroj na přípravu kávy vznikl v Německu, až pozdější stopy vedou do Itálie.

Se strojem, který udělal do šálku jednu dávku kávového nápoje za pár sekund, nicméně přišel roku 1901 milánský vynálezce Luigi Bezzera. Ten se později spojil s Desideriem Pavonim a společně dovedli kávovar k dokonalosti. Možná i proto ho nazvali Ideale a spolu s ním oba Italové představili světu na veletrhu v roce 1906 „cafeé espresso“.

Správná příprava espressa má jasná pravidla i technické parametry. Nepřipravuje se malé, nebo velké. Je jen jedna jeho podoba. Vytváří se z něj ale různé kávové nápoje, které znáte. Jaký je mezi nimi rozdíl? Prohlédněte si tabulku níže.

Nápoje na bázi espressa

Bez mléka

Espresso: Nápoj o objemu 30 ml s doporučeným časem extrakce 20 až 30 sekund vyrobený pod tlakem přibližně devět barů. Hmotnost porce mleté kávy je sedm až osm gramů.

Ristretto: Nápoj o objemu 20 ml. Dávka mleté kávy je stejná jako u espressa, ale mele se jemněji, aby při stejném času extrakce nateklo méně tekutiny.

Doppio: Dvojitá dávka espressa, tedy dvojnásobné množství kávy i vody v jednom šálku.

Lungo: Espresso s dvojnásobným objemem vody. Množství kávy zůstává stejné. Říká se mu také „prodloužené espresso“.

Americano: Espresso dolité horkou vodou v poměru 1 : 5.

S mlékem

Macchiato: Nápoj z espressa (30 ml) doplněný asi 50 ml našlehaného teplého mléka.

Cappuccino: Nápoj z espressa (30 ml) doplněný 120 až 150 ml našlehaného teplého mléka.

Flat white: Nápoj z dvojitého espressa (60 ml) doplněný asi 100 ml našlehaného teplého mléka. Podávat by se měl v průhledné skleničce.

Caffè latte: Nápoj z espressa (30 ml) doplněný 250 ml našlehaného teplého mléka.

Latte macchiato: Varianta caffè latte. Poměry kávy a mléka zůstávají stejné, jen je odlišný postup. Do sklenice se nejprve nalije napěněné mléko a nechá se oddělit pěna. Až poté se do mléka přidá espresso. Vytvoří se tak tři barevné vrstvy.

Alternativní příprava

Dobrá káva ale není jen espresso. Existuje řada způsobů, jak si ji připravit i bez drahého kávovaru. Právě alternativním přípravám kávy otevřela dveře už zmíněná třetí kávová vlna a zpřístupnila svět kvalitní kávy také amatérským nadšencům. Navázala přitom i na tradice podobně staré nebo i starší než vaření espressa.

Všechny „přístroje“ vyjmenované v tabulce níže jsou velmi levné a skladné (možná s výjimkou vacuum potu). Kávu v nich sice nepřipravíte stisknutím tlačítka, zato s ní můžete experimentovat a máte větší kontrolu nad její výrobou.

AeropressRuční plastový přístroj, který kombinuje přípravu kávy přes papírový filtr i jemný tlak. Skladný a nenáročný na údržbu. Vynález Alana Adlera z roku 2005.
DžezvaPrávě v ní se už od konce 16. století připravuje pravá turecká káva. V měděné nebo mosazné nádobě se káva několikrát zahřívá do varu přímo s vodou, často s přidáním cukru a koření.
French pressSkleněná konvice s pohyblivým sítkem. Káva se louhuje ve vodě a poté se oddělí stlačením sítka. Její historie sahá do Francie poloviny 19. století, zhruba v současné podobě je známá od roku 1929.
ChemexSkleněný překapávač na přípravu filtrované kávy. Filtr je silnější než u jiných metod, což zadržuje oleje a jemné částečky. Vynalezl ho Němec Peter Schlumbohm v roce 1941.
Moka konvičkaKompromis mezi espressem a překapávanou kávou. Hliníková konvička na sporák funguje na principu rozpínavosti vodní páry, která protlačuje vodu přes kávu. Vynalezl ji Ital Alfonso Bialetti v roce 1933.
V60Keramický kuželovitý překapávač s drážkami na přípravu filtrované kávy. Káva se zalévá horkou vodou postupně, což zajišťuje kontrolu nad extrakcí. Vynález japonské firmy Hario z 50. let minulého století.
Vacuum potDvoukomorový elegantní skleněný přístroj. Nad hořákem se voda v dolní komoře zahřívá a stoupá do horní, kde se smísí s mletou kávou. Vynalezl ho pan Loeff v Berlíně ve 30. letech 19. století.

Speciality a trendy

Jak se říká, pokrok nezastavíš – a platí to i pro kavárenský a kávový svět. Možná jste se v poslední době setkali s dalšími neznámými slovy a pojmy v kávovém menu. Baristé dnes experimentují a kombinují kávu s nečekanými přísadami.

Jedním z populárních trendů je káva nitro. Jedná se o zastudena macerovanou kávu napuštěnou dusíkem. Má tak jemnou krémovou texturu a chutná jako studená kávová pěna. Tento nápoj je podáván přímo z výčepu a vzhledem připomíná pivní stout.

Dalšími oblíbenými ledovými nápoji jsou například espresso tonic, který kombinuje silné espresso s tonikovou vodou a ledem, nebo affogato, což je vanilková zmrzlina přelitá espressem.

V podzimních a zimních měsících v kavárnách zase spíš narazíte na kávové drinky s alkoholem. Oblíbenou stálicí je irská káva, ta pravá se připravuje z irské whisky doplněné filtrovanou kávou se třtinovým cukrem. Na povrchu je doplněná o tenkou vrstvu jemně našlehané smetany.

Máme pro vás i několik tipů, kam zamířit za dobrou kávou v příjemném prostředí.

Nejlepší kavárny

Seznam Zprávy postupně připravují kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější kavárny v Praze i dalších městech.

Kavárny v Praze

Další města v Česku

Evropské metropole

Související témata:
Barista

Doporučované