Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Inspektoři Gault&Millau v loňském roce anonymně hodnotili stovky kulinářských podniků po celé zemi. Kromě restaurací se zaměřili také na bistra, kavárny či food trucky. Koncem ledna pak ocenili celkem 165 restaurací, které získaly symbol čepice.
Magazín Seznam Zpráv
Cestování | Jídlo | Životní styl | Architektura | Historie
Nejvyšší ocenění, tedy pět čepic, ale nezískala žádná. Symbol čtyř čepic si vysloužil jediný český podnik, a to Restaurant Papilio nedaleko Berouna. Podívejte se i na ostatní nejlépe hodnocené podniky podle prestižního francouzského průvodce, které získaly po třech čepicích.
1. Restaurant Papilio

Restaurant Papilio.
Od průvodce Gault&Millau získala jako jediná česká restaurace v hodnocení čtyři čepice. Nachází se ve Vysokém Újezdě nedaleko Berouna a vede ji šéfkuchař Jan Knedla, který má za sebou zkušenosti z vyhlášených michelinských restaurací včetně tříhvězdičkové Amber v hongkongském hotelu The Landmark Mandarin Oriental.
Papilio klade důraz na sezónní a lokální suroviny, přičemž se inspiruje přírodou a principy udržitelnosti. Degustační menu odráží pečlivý přístup ke každé surovině a často pracuje s fermentací, kvasem a divokými bylinami.
2. La Degustation Bohême Bourgeoise
Pražská restaurace s Michelinskou hvězdou se specializuje na moderní interpretaci tradiční české kuchyně. Šéfkuchař Oldřich Sahajdák se svým týmem připravuje degustační menu inspirované prvorepublikovými recepty a používá především lokální suroviny od malých farmářů. Restaurace je známá svou precizností a důrazem na harmonii chutí. Od Gault&Millau v hodnocení získala tři čepce a šestnáct bodů.
3. Restaurant Essens
Jihomoravská restaurace Essens na první pohled nadchne svým prostředím. Nachází se totiž přímo v klasicistní budově Hraničního zámečku, který je součástí rozlehlého komplexu Lednicko-valtického areálu. Hostům nabízí vždy šestichodové degustační menu. Kuchyni, která klade absolutní důraz na lokální suroviny a vlastní výrobu, vede šéfkuchař Otto Vašák.
O Gault&Millau
Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v 60. letech minulého století. V hodnocení gastronomických podniků se průvodce zaměřuje více na hodnocení kreativního přístupu šéfkuchařů, kvality surovin a originality jídel. Často klade důraz na moderní trendy a inovativní přístup ke gastronomii.
Systém hodnocení je založený na kombinaci udělování symbolu kuchařské čepice („toque“) a bodů.
Čepice | Počet bodů | Slovní hodnocení |
---|---|---|
5 čepic | 19–19,5 bodu | výjimečná kuchyně |
4 čepice | 17–18,5 bodu | velmi vysoká úroveň kuchyně |
3 čepice | 15–16,5 bodu | vysoká úroveň kuchyně |
2 čepice | 13–14,5 bodu | autorská kuchyně |
1 čepice | 11–12,5 bodu | zajímavá kuchyně |
Aktuálně Gault&Millau působí ve Francii, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Belgii, Lucembursku, Nizozemí, České republice, Chorvatsku, Srbsku, Slovinsku, Turecku, Gruzii, Spojených arabských emirátech, Japonsku a časem se rozšíří rovněž na Slovensko a do Maďarska.
4. Dejvická 34

Dejvická 34.
Na tři čepice dosáhl také pražský podnik Dejvická 34, jehož duší je italská kuchyně. Vede ji šéfkuchař Tomáš Černý, který předtím dlouhá léta působil v další uznávané italské restauraci La Finestra in Cucina.
V Dejvické 34 si je možné vybrat jídla à la carte, nebo čtyřchodové výběrové menu. Ve všední dny je tu k dostání také týdenní polední menu. Vedle vysokého ocenění od Gault&Millau se restaurace pyšní i oceněním Bib gourmand (výjimečné jídlo za rozumnou cenu) od Michelinského průvodce.
5. La Finestra in Cucina

La Finestra in Cucina.
Elegantní italskou restauraci najdete v centru Prahy nedaleko Karlova mostu a Staroměstského náměstí. Šéfkuchař Roman Kintler zde připravuje precizně promyšlenou moderní italskou kuchyni s důrazem na čerstvé ryby, mořské plody a masa z vybraných chovů. Restaurace nabízí unikátní vinný lístek s širokou škálou italských vín, která skvěle doplňují menu.
6. Levitate
Jídlo vnímané všemi smysly. O to se snaží v inovativní fine diningové restauraci Levitate na pražských Vinohradech. Ta vychází z moderní severské kuchyně, která klade důraz na plné využití lokálních surovin. Zároveň se tu ale vždy snaží překvapit nečekanými chuťovými kombinacemi. Za pestrými pokrmy stojí šéfkuchař Christian Chu. Vychutnat si tu můžete buď dvanácti- nebo osmnáctichodové sezónní menu inspirované ročními obdobími. Menu je ovšem předem neznámé.
7. Mlýnec
Restaurace Mlýnec nabízí jedinečný gastronomický zážitek v historickém centru Prahy, s moderním interiérem evokujícím život pod vodní hladinou. Šéfkuchař Vladimír Vaníček připravuje nápaditá jídla s kreativně zpracovanými surovinami, která překvapují výraznými chutěmi.
Bohatý vinný lístek zahrnuje jak česká vína, tak výběr francouzských, italských a autentických vín včetně champagne. V Mlýnci si můžete vybrat jídla à la carte, nebo z několika menu včetně čistě vegetariánského.
8. Pot au Feu
Komorní a útulná restaurace Pot au Feu v pražské Rybné ulici už svým názvem odkazuje na to, v jaké kuchyni se nechala inspirovat. Šéfkuchař Jan Kracík zde připravuje promyšlené menu, které spojuje tradiční francouzské chutě s moderním přístupem. Gault&Millau ve svém hodnocení vyzdvihl také zdejší precizní personál, který předvídá potřeby hostů.
České restaurace v Gault&Millau

Gault&Millau
- Pět čepic: nezískala žádná restaurace v Česku.
- Čtyři čepice: získala pouze restaurace Papilio.
- Tři čepice: obdrželo 11 restaurací, všechny jsou zmíněné v článku.
- Dvě čepice: si odneslo celkem 53 restaurací. Mezi nimi jsou například 420 restaurant Radka Kašpárka, brněnský Atelier Bar & Bistro, Entree Restaurant Přemka Forejta a další.
- Jednu čepici: získalo hned 100 restaurací – například Pohlreichův Café Imperial, Sia, Aromi, Café Savoy a další.
9. Štangl

Štangl
Štangl je jedním z novějších přírůstků skupiny Ambiente. Restaurace se inspiruje severskou kuchyní a klade důraz na lokální suroviny, fermentaci a naturálnost. Šéfkuchař Martin Štangl s vášní propojuje lokální ingredience s nečekanými chuťovými kombinacemi včetně umami.
Interiér s hydroponií a zelenými prvky navozuje klidnou atmosféru, zatímco otevřená kuchyně umožňuje hostům nahlédnout do unikátního kulinářského procesu. Ten můžete objevovat skrze tříchodové nebo šestichodové degustační menu.
10. - 11. U Matěje a Stůl

Interiér restaurace U Matěje.
Tyto dva podniky sdílí jednu střechu a oba fungují pod taktovkou známého šéfkuchaře Jana Punčocháře. Zatímco U Matěje je klasická prostorná restaurace s principem výběru jídel à la carte, Stůl lze označit za její fine diningovou sestru.
Jak už napovídá název, je v ní místo u jediného stolu, a to pro maximálně dvanáct hostů, kterým je servírováno degustační menu. Obě restaurace však pracují s poctivou českou kuchyní v moderním podání a získaly od Gault&Millau po třech čepicích.
12. Terasa U Zlaté studně
Tato restaurace se může pyšnit nejen dlouholetou tradicí, ale také jedním z nejkrásnějších výhledů na Prahu. Menu se mění podle sezóny a zaměřuje se na ryby, mořské plody a prvotřídní lokální suroviny, které šéfkuchař Lukáš Hlaváček zpracovává s elegancí a rafinovaností.
Hosté si tu mohou vychutnat večeři i v altánku v zahradě pod Pražským hradem. Gault&Millau, který zdejšímu gastronomickému zážitku nasadil tři čepice, zde ocenil i pečlivě sestavený vinný lístek.