Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Prestižní francouzský průvodce Gault&Millau letos poprvé udělil českým restauracím své hodnocení. Podobně jako Michelin oceňuje hvězdami, rozdává restauracím jednu až pět kuchařských čepic.
Vedle nich má také kategorii „POP“, která patří zejména bistrům, kavárnám a food truckům. Tedy uvolněnějším gastro provozům, kde najdete moderní gastronomii přístupnou každému. Brno si těchto „popů“ zapsalo vůbec nejvíce. Podívejte se, které to jsou.
1. Bango

Bango se nedávno přestěhovalo do Botanické ulice.
Moderní podnik zaměřený na japonskou fúzi plnou neotřelých kombinací a překvapivých chutí. V pracovní dny si tu můžete dopřát večeře, o víkendu se zase rozmazlit brunchem. Menu se dynamicky mění, ale nabízí vše od knedlíčků přes mušle svatého Jakuba po smažená kuřecí stehna v panko strouhance. Na své si tu přijdou také fanoušci dezertu mochi, které jsou v Bangu vyhlášené. Od října 2024 sídlí toto punkové bistro na nové adrese v Botanické ulici.
2. Bistro Flek
Povinná zastávka pro všechny, kdo milují řeckou kuchyni, respektive gyros. Na ten se tu totiž specializují a povznáší ho na vysokou úroveň. Dělají ho poctivě a po svém - z lokálního farmářského masa, marinovaného do hloubky - a podávají v domácí pitě. Anebo jen na talíři s bramborami. Najdete tu ale i jehněčí roládu, dušené hovězí nebo zapečené makaróny.
O Gault&Millau a kategorii „POP“
Francouzského gastronomického průvodce založili novináři Henri Gault a Christian Millau v 60. letech minulého století. Ve svém hodnocení podniků se zaměřuje na kreativní přístup šéfkuchařů, kvalitu surovin a originalitu jídel. Často klade důraz na moderní trendy a inovativní přístup ke gastronomii. Na základě toho pak uděluje symboly kuchařských čepic („toque“).
Vedle toho má také kategorii „POP“, ve které doporučuje populární a trendy podniky. Jde primárně o bistra, foodtrucky, tapas bary nebo kavárny, která představují moderní gastronomii a jsou přístupná každému.
3. Borgo Shop
Borgo shop je útulný obchod s delikatesami, kde si ale můžete sednout i na drobnou snídani, rychlý oběd nebo si nechat nakrájet uzeniny a sýry ke skleničce vína. Navazuje na restauraci Borgo Agnese, která v průvodci Gault&Millau patří mezi top pět restaurací v Brně. Oba podniky se nacházejí v budově Anenských teras a vede je šéfkuchař Michal Prachař.
4. Bratrs bistro

V Bratrs bistru si jídlo můžete složit sami.
Sami sebe označují jako slow food fast food. V malém bistru na sídlišti v okrajové brněnské čtvrti Bystrc připravují bratři Tomáš a Karel Selingerovi poctivou a zdravější verzi rychlých jídel. Výsledný pokrm si sestavuje sám zákazník, z menu si jej vybírá ve čtyřech krocích - hlavní komponent, příloha, salát a omáčka. V nabídce jsou vždy i nějaké speciály a o víkendech i brunche. Tento podnik rozhodně stojí za výlet mimo centrum.
5. Būcheck
Tento brněnský foodtruck s pevnou základnou na Zelném trhu je už městskou legendou. Hlavní roli tu hraje nadýchaná bulka a v ní různé náplně z lokálního farmářského masa. Někdy je to jazyk, jindy roastbeef nebo trhané vepřové. K tomu hranolky a vlastní limonáda. Tady si stojí za to upatlat ruce. Otevřeno mají jen v době oběda (kromě pondělka) do vyprodání.
6. Coffee Trail

Coffee Trail má v Brně několik poboček.
Brno je plné výtečných kaváren. Do Gault&Millau se v kategorii POP dostala ale jen Coffee Trail. Funguje od roku 2018 a dnes ji najdete hned na několika brněnských adresách. Ve všech se vám dostane výběrové kávy a domácích dezertů, ale také skvělých snídaní. Pravidelně pořádají také baristické i pečící kurzy.
7. Doe Boy
Do Doe Boy nechť vyrazí milovníci kulatého pokladu z Itálie. V podniku připravují výbornou neapolskou pizzu. Těsto je lehké s nadýchaným lemem a suroviny vybrané s důrazem na autenticitu. V nabídce jsou klasiky i gourmet kombinace jako pizza s italskou klobásou a mladou neapolskou brokolicí.
8. Eggo BreakFeast bistro
Tady neberou na lehkou váhu tvrzení, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Eggo je malý brunchový ráj v centru Brna, ve kterém kralují hlavně vajíčka. Na talíři je však dostanete ve formě, jak si je doma určitě neuděláte. Ač v bistru hrají prim snídaně, v nabídce je i obědový speciál. Často si také zvou hostující kuchaře nebo pořádají pop-up akce se spřátelenými podniky.
Nejlepší restaurace v Brně
Inspektoři Gault&Millau anonymně hodnotili stovky kulinářských podniků po celé zemi. V Brně nejvýše ocenili následující pětici podniků. Všechny v průvodci získaly dvě čepice.
- Atelier Bar & Bistro
- Pavillon Steak House
- Borgo Agnese
- Element
- Valoria
9. Madama Cristina
Elegantní bistro, kde si můžete dopřát autentickou italskou kuchyni s domácími těstovinami a nejen jimi. Snídaně, obědy, večeře i dezerty, které v Madama Cristině nabízejí, jsou inspirované severoitalským regionem Piemonte. Vyrazit sem můžete i jen na sklenku vína. Za podnikem stojí majitelé řemeslné pekárny Carlini, takže tu ve vitríně najdete jejich pečivo, včetně „loupakoulí“ - zdejší verze římského zákusku maritozzo.
10. U Tomana
Stejnojmenný dům na náměstí Svobody v Brně byl za první republiky vyhlášenou kavárnou a cukrárnou. Na jeho gastronomickou tradici navázali současní majitelé restaurace s pivovarem. Kromě vlastních piv, jejichž názvy nesou jména bývalých obyvatel domu, na menu najdete českou i moderní kuchyni – od řízku po burger.
11. Večerka Brno
Interiér Večerky.
V tomto bistru s neotřelým názvem regály s polotovary nehledejte, do klasické večerky má daleko. Majitelé, baristé vietnamského původu May a Tomi, si názvem spíš trochu dělají legraci z klasické volby podnikání první generace Vietnamců v Česku. Zároveň ale ve svém podniku kreativně propojují vietnamskou a českou kulturu i jídlo. Stálicí v menu je například „kuře na paprice by vietnamská babička“. Zajít si sem můžete na snídani, oběd i brzkou večeři.
Poznámka: V textu jsme opravili informaci u podniku Bango. O pracovních dnech tu připravují pouze večeře. Chybně jsme uvedli, že sem lze zajít i v době oběda.