Hlavní obsah

Nejen citrony a pomeranče. 5 druhů citrusů, které možná neznáte

Foto: Pixabay

K méně známým druhům citrusů patří napříkad i asijský kumkvat, rozšířený rovněž v Řecku.

Bohatý zdroj vitamínů, minerálů či antioxidantů. To jsou citrusy, které lidé oceňují i pro osvěžující chuť a vůni. Mimo běžné odrůdy přitom existuje i řada exotických a méně rozšířených se specifickou chutí a zdravotními benefity.

Článek

Jsou kulaté i šišaté, hladké i hrbolaté a v několika různých barvách. Všechny se však vyznačují intenzivní chutí a vůní. Řeč je o citrusech – ovoci, které je zvláště vyhledávané i pro blahodárné účinky na zdraví.

Vedle vyššího množství vitamínu C tyto plody obsahují i další důležité látky, jako jsou vitamín B a zejména kyselinu listovou, která podporuje tvorbu červených krvinek a zdravý vývoj plodu během těhotenství. Citrusy jsou také bohaté na vlákninu, která zlepšuje trávení a pomáhá udržovat pocit sytosti. Přínosná vlastnost pro lidi, kteří chtějí udržet nebo snížit svou tělesnou hmotnost.

Všechny citrusové plody mají rovněž protizánětlivé vlastnosti, díky nimž mohou přispívat k prevenci chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby nebo cukrovka. Esenciální oleje, obsažené především v kůře citrusů, mají antibakteriální účinky a dají se využívat v aromaterapii, kosmetice nebo při čištění domácnosti.

Citrony, pomeranče, mandarinky, grepy nebo klasické limetky zná asi každý. Existuje však i řada méně známých druhů citrusů, každý s unikátními vlastnostmi a použitím.

1. Yuzu

Foto: Pixabay

Yuzu připomíná hrbolatý citron.

Yuzu (Citrus junos) pochází z východní Asie, konkrétně z Japonska, Číny a Koreje. Plod vypadá jako menší, hrbolatý citron, jehož chuť je směsí citronu, grapefruitu a mandarinky. V kulinářství je yuzu ceněno především pro svou intenzivní vůni a výraznou kyselost.

Na rozdíl od klasických citronů a pomerančů se yuzu málokdy konzumuje čerstvé. V kuchyni se často uplatní jeho šťáva a kůra. V japonské kuchyni se yuzu využívá například při přípravě omáček, jako je ponzu nebo yuzu kosho, což je pikantní pasta z yuzu, chilli papriček a soli.

Kromě toho se jeho esence přidává do dezertů, zmrzliny nebo koktejlů. V zimních měsících je v Japonsku také tradiční koupel s yuzu, která má údajně zlepšovat krevní oběh a posilovat imunitu.

2. Cedrát

Foto: Wikimedia

Cedrát je velký citrus s menším množstvím šťávy.

Cedrát (Citrus medica) je jedním z nejstarších známých citrusových plodů a pochází z oblasti Středomoří a Asie. Tento citrus je charakteristický svou větší velikostí a tlustou, hrbolatou kůrou. Na rozdíl od většiny citrusů má velmi málo šťávy, a proto se častěji využívá jeho kůra. Je bohatá na esenciální oleje a často se kanduje nebo využívá k přípravě likérů.

Cedrát lidé v minulosti považovali za symbol plodnosti a hojnosti a v některých kulturách ho využívali také při náboženských obřadech. V dnešní době je oblíbený zejména v cukrářství, kde se jeho kandované plátky přidávají do různých druhů pečiva, dezertů a čokolád. Jeho kůra má také protizánětlivé a antibakteriální účinky, což z něj činí zajímavý doplněk v kosmetických výrobcích.

3. Kumkvat

Foto: Pixabay

Kumkvat se obvykle konzumuje celý.

Kumkvat (Citrus japonica) je dalším zajímavým citrusovým ovocem, které pochází z jihovýchodní Asie. Velmi rozšířený je však například i na řeckém ostrově Korfu, kde se stal součástí tradiční kuchyně.

Na rozdíl od ostatních citrusů je kumkvat velmi malý, často o velikosti švestky nebo větší olivy, a může se konzumovat celý včetně slupky. Kůra kumkvatu je sladká, zatímco jeho dužina je kyselá, což vytváří zajímavý kontrast chutí.

Kumkvat se používá při přípravě marmelád, sirupů, dezertů nebo jako ozdoba koktejlů. Díky své velikosti a vzhledu bývá také součástí různých ovocných salátů nebo slaných pokrmů. Kromě toho je bohatý na vitamín C a vlákninu, což z něj činí zdravou svačinku. Kumkvat se také často využívá při výrobě esenciálních olejů, které mají zklidňující účinky.

4. Bergamot

Foto: Pixabay

Bergamotová silice je zásadní pro chuť čaje Earl Grey.

Bergamot (Citrus bergamia) je známý především díky své výrazné vůni. Pochází z oblasti Kalábrie v jižní Itálii a jeho plody připomínají menší limetku nebo citron. Bergamot je známý hlavně díky svému využití v parfumerii a aromaterapii, jeho esenciální olej je klíčovou složkou mnoha světoznámých parfémů. Stejně tak je znám jako přísada do čaje Earl Grey, kterému dodává charakteristickou chuť a vůni.

V kuchyni se bergamot používá méně často, ale jeho šťáva a kůra mohou být využity při přípravě marmelád, omáček nebo dezertů. Bergamotový olej má také řadu zdravotních benefitů – zklidňuje nervovou soustavu, snižuje stres a úzkost a působí jako přírodní antiseptikum.

5. Kafrová limetka

Foto: Pixabay

Kafrové limetce se říká také citroník ježatý.

Kafrová limetka (Citrus hystrix) pochází z jihovýchodní Asie a je charakteristická svými zvrásněnými plody a výrazně vonnými listy. V asijské kuchyni, zejména v thajské a indonéské, se hojně využívají právě listy kafrové limetky, které dodávají pokrmům charakteristickou citrusovou vůni a chuť. Celé plody se konzumují méně často, protože jejich šťáva je velmi kyselá a hořká.

Kromě využití v kuchyni má toto ovoce i léčivé účinky. Esenciální oleje kafrové limetky pomáhají při trávicích potížích, zmírňují bolesti hlavy a mají antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti. Listy se někdy přidávají i do koupele, aby osvěžily a zklidnily pokožku.

Související témata:
Citrusy

Doporučované