Článek
Novoroční hospodskou túru začneme v Karlíně, který se pozvolna stává gastronomickým srdcem metropole. Přímo na Sokolovské otevřel brány nový přírůstek mladé a dynamické společnosti Kro Kitchen, která má už bistro a pekárnu na Vinohradech a ve Vršovicích. Podnik se jmenuje Kro Bistro & Bar a vedle zajímavého jídla je zde možné najít také velmi pestrou kolekci autorských drinků.
Kuře z Karlína
Bistro s moderním industriálním interiérem tak trochu klame tělem, protože jako hlavní artikl nabízí pečená kuřata. Jenže jsou kuřata a kuřata. Jemné kuřátko z Kro je dva dny před pečením marinované ve speciálním koření z fermentované cibule a feferonek, díky čemuž získá skvělou chuť. Tím hlavním trumfem jsou ovšem nejrůznější doplňky, které se ke kuřeti servírují – parádní omáčky (třeba butter chicken), nakládaná zelenina a divoké bylinky (populární kimchi a kapary z černého bezu).
Vedle kuřat potěší výtečný domácí tempech a fantastický tatarák ochucený sušeným žloutkem a ginem. A nechybějí ani skvostné dezerty: na podzim tu třeba měli dýňové chutney se slaným karamelem a zmrzlinou z kozího sýru. Z nabídky originálních drinků lze doporučit kmínový Aquavit Paloma s grepem a limetou či variaci známé pina colady připravené s kokosem, ananasem, rumem a proseccem. Ale točené pivo tu mají taky!
Místo Tlusté koaly
Druhým zajímavým místem je moderní kosmopolitní bistro Sensa v Senovážné ulici. Vystřídalo hospodu s názvem Tlustá koala, která tady fungovala léta. Po dlouhé a pečlivé rekonstrukci otevřela Sensa v říjnu loňského roku a rychle si vytvořila okruh nadšených hostů.
Podnik má na starosti ostřílený šéfkuchař Zdeněk Křížek, který zde naplno uplatnil své zkušenosti z četných pobytů v Číně, Malajsii či Japonsku, a také z oblíbených kurzů asijské kuchyně, které již řadu let lektoruje. Je tedy jasné, že páteří zdejšího menu jsou právě do detailu vybroušené speciality asijských kuchyní.
Největší poklady návštěvníci najdou mezi předkrmy, které jsou chuťově velmi bohaté až opulentní. Rozhodně doporučujeme ochutnat některý z následujícího kvarteta: dim sum knedlíčky gyoza či wonton, výtečné jarní závitky plněné mangoldem nebo hovězí tataki se zázvorem, houbičkami a omáčkou z úhoře.
Mezi hlavními chody stojí za zkoušku filet pečené pražmy s dokonale dochucenou omáčkou z manga či chobotnice s divokou brokolicí a omáčkou z červeného vína. V nabídce jsou ovšem také steaky z grilu. Pokud zůstane místo na závěrečnou sladkou tečku, mezi největší hity patří mangové lassi se šafránem, případně pistáciové tiramissu.
Novinka z Ambiente
Třetí z novinek je v prosinci znovu otevřená hospoda U Kalendů, poslední akvizice vlivné gastronomické skupiny Ambiente, kterou proslavila nejen michelinská La degustation, ale především renezance klasické české hospody v podobě sítě Lokálů.
Restaurace U Kalendů se nachází v Podskalí. Vznikla už na počátku minulého století a vedle trampů se v ní scházel také český disent včetně Václava Havla, který to sem měl ze svého bytu ani ne pět minut pěšky. Často se sem chodilo na závěr flámu na dršťkovou, oblíbený to ranní „vyprošťovák“, neboť U Kalendů se otvíralo již v šest ráno.
Svou novou etapu zahajuje restaurace s talentovaným šéfkuchařem Honzou Všetečkou, který má nejen velké zkušenosti z michelinských restaurací, ale současně je milovníkem české kuchyně, domácího chleba a tradičních surovin, jako jsou třeba vnitřnosti včetně drštěk. A protože je Podskalí přímo u řeky, nechybějí ani ryby, slavné smažené grundle a pepřenky z kapra mezi předkrmy nebo pečený kapr s mangoldem a podmáslím jako hlavní chod.
Mezi předkrmy potěší také netuctová prezentace pečeného pórku s vajíčkem a ančovičkami, jemný tatarák s topinkou s uzeným morkem či výzva v podobě vepřové hlavy a vepřových oušek. A nechybějí ani ty dršťky, připravené s rajčaty a Andulou – měkkým pikantním salámem vyráběným podle receptury z jihu Itálie.
Mezi hlavními jídly září vepřový jazyk s mrkví a křenem, kotleta z přeštíka či roastbeef s omáčkou béarnaise. Hlavní jídla se ale velmi rychle mění, takže za pár dní bude zase něco jiného. Ani v tomto případě nelze opomenout dezerty, protože pokud neochutnáte zmrzlinu z černého pepře s rakytníkem a pečeným chlebem, budete sem muset zajít ještě jednou.